Skocz do zawartości

Kiełbasa surowa suszona


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa surowa suszona

 

post-39694-0-18204600-1386283888_thumb.jpg

 

Surowce mięsne:

 

- 6 kg wieprzowiny kl. I,

- 2 kg wołowiny nieścięgnistej kl. I lub II,

- 2 kg słoniny;

 

Surowce niemięsne i przyprawy:

 

- 23 dag mieszanki peklującej,

- 0,015 kg pieprzu,

- 0,01 kg ziela angielskiego;

 

Osłonki:

 

- 1 5 m cienkich jelit wieprzowych (kiełbaśnic).

 

Wykonanie:

 

Mięso pokroić w kostkę o boku 3 mm, usuwając jednocześnie ścięgna i błony. Przygotować mieszankę peklującą i wymieszać z nią mięso oraz rozdrobnione przyprawy. Po otrzymaniu dobrze związa­nej masy dodać drobno rozdrobnioną słoninę i ponownie wymie­szać. Otrzymany farsz nadziewać bardzo ściśle do osłonek (uprzed­nio ociekniętych z wody). Usunąć pęcherzyki powietrza i końce osłonek zawiązać przędzą. Zawiesić batony, na kijach i przenieść do przewiewnego i chłodnego pomieszczenia o temp. poniżej 12°C. Podsuszanie zakończyć po 6 tygodniach.

Cechy charakterystyczne: zwoje cienkich batonów różnej długości o jasnej osłonce (brak wędzenia) i lekko pomarszczonej powierz­chni.

Przechowywanie: można przechowywać kilka miesięcy w prze­wiewnym pomieszczeniu.

Spożycie: na surowo.

Oznaki psucia: zmiana zapachu spowodowana jełczeniem lub rozwojem bakterii (niewłaściwe warunki podsuszania), zmiana bar­wy osłonki spowodowana rozwojem pleśni (zbyt duża wilgotność pomieszczenia).

 

Autorzy:

Andrzej Pisula i Roman Dowierciał

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.