Jump to content

Parówki z szarym oczkiem


EAnna

Recommended Posts

Ponieważ parówki robię głównie na prośbę wnuków a ostatnio doszedł następny degustator - niestety, z atopowym zapaleniem skóry, postanowiłam je zrobić bez peklosoli, wyłacznie na soli.  Zastosowałam sól kłodawską kamienną do przetworów. To był eksperyment.

Wczoraj kupiłam mięso i od razu zrobiłam farsz. Dzisiaj nadziewanie i wędzenie oraz parzenie.

Mięsa zostały tak dobrane, aby nie trzeba było dodawać jakichkolwiek emulgatorów (mam na myśli mleko w proszku czy kaszę manę.)

 

Skład surowcowy:

Golonka - 30% wsadu (w golonce było 15% tłuszczu)
pręga wołowa - 15%
podg.- 40% (dość chude, 50/50)
wp.2A - 15%

lód - 20% wagi mies.

Przyprawy na 1kg mięs:

sól 16g 
pieprz - 1,75g
pieprz kayene - 0,1g
gałka - 0,7g
papryka słodka - 0,5g (o ładnym, ciemnoczerwonym kolorze)
napar:
lubczyk 0,7g/kg
ang. ziele 0,7g/kg

 

A oto co wyszło:

 

post-40040-0-38195100-1386280034_thumb.jpg

 

Na przekroju widać delikatne oczko:

 

post-40040-0-12889100-1386280118_thumb.jpg

 

Na końcu pakowanie próżniowe:

 

post-40040-0-17801500-1386280237_thumb.jpg

 

Parówki wędziłam 50 min gorącym dymem.

Potem parzenie 10 min w 70 st.C.

Parówki zostały dość luźno nadziane ze względu na z lekka zleżałe osłonki, które przy pełniejszym nadziewaniu po prostu pękały. Dlatego paróweczki nie mają zbyt dobrej prezencji    :(

Ale za to smak  :tongue:

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na przekroju widać delikatne oczko:

 

Ekspertem nie jestem, ale to oczko to chyba efekt czasu i temperatury wędzenia . U ciebie może być tak, że dym wpłynął na kolor przekroju parówki (ale nie zdążył spenetrować całego przekroju). Nie dałaś peklosoli, więc kolor teoretycznie powinien zależeć tylko od dymu.

A może jest tak, że producenci osłonek coś dodają w procesie ich produkcji, co wpływa na wybarwienie farszu. Efektem tego, farsz przylegający do słonki zmienia kolor, a środek pozostaje w naturalnym (szarym kolorze).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.