Skocz do zawartości

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Radka


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

 

Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm :(

Dopiero teraz przeczytałem . Gdzieś miałem fotki na których pokazałem jak przekroić boczek "na książkę", ale gdzieś mi wcięło. Binio pokazał to super :thumbsup: .

Jeżeli ten boczek rzeczywiście jest taki cienki, to nie ma sensu go przekrawać. Rozbij go tłuczkiem, jak na kotlety i będzie dobrze ;):thumbsup:.

 

no jest dziś przywozem półtusze całość bez głowy waży 60kg tłuszczu zero.

 

A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu?

 

Podczas rolowania kolejne warstwy skleją się ze sobą. Można będzie go kroić na cienkie plasterki. O ile nie ma to większego wpływu na smak, to na wygląd i estetykę już tak.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co kto lubi i preferuje robiłem i tak i tak obie metody raczej sposoby są okej sam musisz to sprawdzić rzecz gustu aczkolwiek niektórzy twierdzą że najpierw wędzenie a potem parzenie bo najpierw parzony niezbyt przyjmuje wędzenie Tak twierdzą dla mnie jest okej i tak i tak

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

może ktoś robił jedną i drugą metodą i ma swoje zdanie na ten temat?

 

Robię jedną i drugą. To są zupełnie różne smaki. Mnie smakują obie :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu?

 

Podczas rolowania kolejne warstwy skleją się ze sobą. Można będzie go kroić na cienkie plasterki. O ile nie ma to większego wpływu na smak, to na wygląd i estetykę już tak.

 

 

A no po to żeby go uplastycznić lepiej się zwija No i skleja ten sposób stosujemy również przy piersiach kurzych lekko naciąć i zrobić miazgę oczywiście delikatnie i przy obróbce bardzo fajnie się skleja

 

 

Dzięki  za pomoc,  robiłem roladę z boczku kilka razy z rożnymi efektami, przy moim chudym boczku te rozbijanie to jest chyba to co sprawi ze rolada będzie taka jak trzeba .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam ale ja mam tylko młode ,fajne dziki i robiłam roladę z polędwicą w środku .Z dzika nie mroziłam ale mroziłam rolady z wieprzowiny  po rozmrożeniu smaku nie straciły:)  Tu jest jest jedna z wersji - niestety zdjęcia "wyparowały" :(

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/page-4?do=findComment&comment=278788

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.