Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Radka

boczek rolowany wędzony

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2013 - 17:38

Radek zadymia:

 

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany

 

Załączony plik  zd3.jpg   125,42 KB   119 Ilość pobrań

 

Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.

Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego :

  1. pieprz 2g/kg

  2. czosnek 3g/kg

 

Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek.

 

Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany ;).

Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze.

 

Załączony plik  zd1.jpg   122,8 KB   99 Ilość pobrań

 

Teraz parzenie.

Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h.

 

Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia.

 

Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,

Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij.

 

Załączony plik  zd2.jpg   91,56 KB   97 Ilość pobrań

 

Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki.

 

I gotowe :) Smacznego ;)

 

Radek


Użytkownik Maxell edytował ten post 06 gru 2013 - 18:46


#2 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 06 gru 2013 - 17:49

:tongue: Ło jejku jaki za.....fajny  :clap:



Dodano: 06 grudzień 2013 - 17:46

Boss to Twoje czy wstawiłeś  ;)  :D



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2013 - 17:50

Nie czytałeś tytułu i podpisu pod recepturą? :D



#4 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2013 - 17:51

W podobny sposób zrobiłem kiełbasę szynkową to znaczy najpierw   sparzyłem   potem wędziłem.



#5 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 gru 2013 - 18:42

Maxell, gratulacje :clap:  Zapewne smakowity. W przekroju też extra. Ładnie i konkretnie ten cały proces opisałeś.

Taki sam zamierzam zrobić zaraz po niedzieli. Moje boczucie czekają, pogoda nie sprzyja :(



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2013 - 18:45

Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D 



#7 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2238 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 06 gru 2013 - 19:13

Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D

 

 

 

:D :D ;)



#8 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 gru 2013 - 19:15

Ale ja też tak się zagapiłam na ten boczuś, że nie zauważyłam :facepalm: czyj przepis.

Dzięki, zatem gratuluję Obu Kolegom, słusznie zresztą. Swoją drogą Jeden i Drugi, zrobili kawał dobrej pracy :clap:



#9 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 06 gru 2013 - 21:43

Brawo Radek :clap: :clap: :clap: :clap: jak zaczniemy tak sobie dogadzac to kto bedzie miel odwage wejsc na wage?? :D



#10 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2238 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 09 sty 2014 - 11:32

Tu przed parzeniem, ale teraz wisi już w wędzarni. Tym razem zrobiłem w siatce :)

 

 

Załączone pliki



#11 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2238 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 10 sty 2014 - 08:01

Już można jeść :tongue:

 

 

Załączone pliki



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4610 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2014 - 08:19

Pikny panocku, pikny bocuś jest :clap: .



#13 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1897 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 10 sty 2014 - 08:47

Pikny panocku, pikny bocuś jest .

Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko :tongue:  



#14 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2238 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 10 sty 2014 - 10:39

Pikny panocku, pikny bocuś jest :clap:

 

 

 

Dziękuję ;)

 

 

Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko :tongue:

 

 

 

Dzięki ;) :tongue:



#15 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 sty 2014 - 20:02

Radek :clap: :clap: :clap:



#16 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 12 sty 2014 - 20:48

Radku,

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ?

Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

Pozdrawiam



#17 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4149 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 12 sty 2014 - 21:13

Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną :) niebo w gębie :) Pozdrawiam



#18 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2238 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 13 sty 2014 - 06:34

Eli, dziękuję :D

 

 

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ?

 

 

Grzesiu, dla mnie to są dwie zupełnie różne smakowo wędliny. Trochę przypomina mi w smaku boczek rolowany i pieczony jaki robi Hania. 

Jest na tyle dobry, że  w tym tygodniu będą dwa następne ;) .

 

Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ? Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

 

 

Tu Ci nie pomogę, bo tak długo nie mroziłem żadnych wędlin. Moja "młodzież" i Hania, powodują dość dużą rotację w wyrobach ;) .

 

Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną :) niebo w gębie :)

 

 

Też taką robię i tu znowu inny smak :)



#19 duurex

duurex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • Miejscowość

Napisano 20 lut 2014 - 13:40

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić.


Użytkownik duurex edytował ten post 20 lut 2014 - 13:41


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12083 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 lut 2014 - 17:53

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro?

 

 

 Nie Radek odpowiada ale  można peklować boczek na mokro .

 

 Pozdrawiam







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: boczek, rolowany, wędzony

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych