szmulik Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Listopada 2018 Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm Dopiero teraz przeczytałem . Gdzieś miałem fotki na których pokazałem jak przekroić boczek "na książkę", ale gdzieś mi wcięło. Binio pokazał to super .Jeżeli ten boczek rzeczywiście jest taki cienki, to nie ma sensu go przekrawać. Rozbij go tłuczkiem, jak na kotlety i będzie dobrze . no jest dziś przywozem półtusze całość bez głowy waży 60kg tłuszczu zero. A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Listopada 2018 A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu? Podczas rolowania kolejne warstwy skleją się ze sobą. Można będzie go kroić na cienkie plasterki. O ile nie ma to większego wpływu na smak, to na wygląd i estetykę już tak. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Listopada 2018 A no po to żeby go uplastycznić lepiej się zwija No i skleja ten sposób stosujemy również przy piersiach kurzych lekko naciąć i zrobić miazgę oczywiście delikatnie i przy obróbce bardzo fajnie się skleja Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Listopada 2018 W najbliższym czasie będę robił taką roladę. Mam pytanie czy najpierw parzyć, czy najpierw wędzić? Ten przepis przewiduje wcześniejsze parzenie ale może ktoś robił jedną i drugą metodą i ma swoje zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 30 Listopada 2018 Wiesz co kto lubi i preferuje robiłem i tak i tak obie metody raczej sposoby są okej sam musisz to sprawdzić rzecz gustu aczkolwiek niektórzy twierdzą że najpierw wędzenie a potem parzenie bo najpierw parzony niezbyt przyjmuje wędzenie Tak twierdzą dla mnie jest okej i tak i tak Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 30 Listopada 2018 może ktoś robił jedną i drugą metodą i ma swoje zdanie na ten temat? Robię jedną i drugą. To są zupełnie różne smaki. Mnie smakują obie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 30 Listopada 2018 Trzeba kupić dwa boczki i jednego dnia zrobić jedną i drugą metodą. Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 30 Listopada 2018 A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu? Podczas rolowania kolejne warstwy skleją się ze sobą. Można będzie go kroić na cienkie plasterki. O ile nie ma to większego wpływu na smak, to na wygląd i estetykę już tak. A no po to żeby go uplastycznić lepiej się zwija No i skleja ten sposób stosujemy również przy piersiach kurzych lekko naciąć i zrobić miazgę oczywiście delikatnie i przy obróbce bardzo fajnie się skleja Dzięki za pomoc, robiłem roladę z boczku kilka razy z rożnymi efektami, przy moim chudym boczku te rozbijanie to jest chyba to co sprawi ze rolada będzie taka jak trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Czy można do tego przepisu użyć boczku z dzika? Może ktoś robił roladę z boczku dzika, lub jest gdzieś przepis?Czy taka rolada dobrze znosi mrożenie? Nie traci smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ja robiłam ale ja mam tylko młode ,fajne dziki i robiłam roladę z polędwicą w środku .Z dzika nie mroziłam ale mroziłam rolady z wieprzowiny po rozmrożeniu smaku nie straciły:) Tu jest jest jedna z wersji - niestety zdjęcia "wyparowały" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/page-4?do=findComment&comment=278788 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 15 Lipca 2022 Maxell, dziękuje za przepis, boczek wyszedł znakomity, pies siedzi cały czas przy stole i pilnuje Wyjatkowo chudy boczek sie trafił, jak dla mnie za mało tłuszczyku, dla żony idealny, jedyna zmiana to dodałem majeranku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.