Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy koncentrat pomidorowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 sie 2007 - 11:54

Sezon pomidorowy w pełni. Nadwyżkę własnych pomidorów przeznaczam na zdrowe własne koncentraty pomidorowe. A robię to tak - umyte pomidory kroję na połowę i gotuję je, ważne by ich nie rozgotować i nie przypalić- rozgotowanie pomidorów spowoduje ze koncentratu będzie mniej a więcej soku pomidorowego . Po ugotowaniu odcedzam to na cedzakach ,sitkach i zostawiam to na noc. Na drugi dzień z odcedzonej masy pomidorowej będę uzyskiwał koncentrat pomidorowy przy pomocy specjalnej dostawki do maszynki nr 5. Przy pierwszym przekręceniu śrubę blokującą wylot ustawiam tak by w pierwszym etapie oddzielić najrzadszą część z ugotowanych pomidorów.
Drugi raz przekręcając dokręcam śrubę bardziej przez to masa wychodzi bardziej sucha . Za trzecim razem po dokręceniu jeszcze bardziej śruby wychodzi już sucha masa -same pestki i skórki. Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Na dalszych zdjęciach samo urządzenie które pasuje również do ręcznych maszynek do mięsa i efekt końcowy . Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika http://images23.foto...4f8b322de2m.jpg http://images24.foto...bb9ff665a6m.jpg
Koncentrat uzyskany tą metodą zachowuje największą ilość witamin .ponadto odsączona woda to wspaniały sok pomidorowy który również wekuję w butelki od małych Kubusiów. Najlepsze pomidory na koncentrat to malinowe .Czym lepiej odsączymy ugotowane pomidory tym gęściejszy otrzymamy koncentrat. Najlepiej odsączać w drucianych koszyczkach od smażenia frytek Pozdrawiam

#2 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5882 postów

Napisano 03 sie 2007 - 15:09

Dziadku,czy taką dostawkę gdzieś można kupić?Mam " zelmerowską " Dianę ,ale w moich dodatkowych rzeczach do niej niestety nie ma takowej.

#3 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 03 sie 2007 - 17:13

Malgos pochodz po targu u nas w Rybniku takie cos wlasnie tam widzialem koszt cos kolo 20 zl tylko nie bardzo wiedzialem do czego to sluzy :blush:

#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 sie 2007 - 18:52

Tutaj można ją znaleźć http://www.dworek.ja...oria=Wyciskarka
http://www.dworek.ja....php?idprod=mw2
http://www.meskoagd.pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144
BEZ MASZYNKI

#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5882 postów

Napisano 03 sie 2007 - 23:12

Dzieki Dziadku za adresy.
Jasiu..niestety na spacer po targu w Rybniku nie znajdę czasu :sad: :grin:

#6 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 04 sie 2007 - 07:39

myslalem ze w calej polsce na targu handluja tym samym lub podobnym
-szmelc mydlo i powidlo
pozdroofka

#7 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 05 sie 2007 - 11:15

Radzę spróbować odciągnąć sok w sokowniku na parze. Zostaje gęsta masa i sok pomidorowy. Szybciej i mniej pracy. Reszte robie tak samo.

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 sie 2007 - 13:42

Wypróbuję następnym razem w sokowniku . Zasugerowałem gotowanie pomidorów w garnku ponieważ sokownik nie każdy posiada . Podając przepisy staram się podawać najtańsze sposoby by nie zmuszać do zakupu całego parku maszynowego na wykonanie określonego produktu. Pozdrawiam

#9 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 05 sie 2007 - 18:30

Z sokownika nie "odzyskamy" całego miąższu, gdyż będzie on stanowił wspólną masę ze skórą i pestkami,
metoda Dziadka jest w tym przypadku skuteczniejsza

#10 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 05 sie 2007 - 19:44

Zgadza się że miąższ zostaje z pestkami i skórkami ale odzyskujemy go w nakładce do maszynki do mięsa. Dzięki sokownikowi możemy uzyskać przecier (koncentrat) bardziej gęsty.

#11 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 05 sie 2007 - 19:56

miąższ zostaje z pestkami i skórkami ale odzyskujemy go w nakładce do maszynki do mięsa

aaa... no to tego nie napisałeś :lol: :wink:

a co do parowania zamiast bezpośredniego gotowania to się zgadza :cool:

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13368 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sie 2007 - 19:57

Witam

DZIADKU . Wczoraj zamówiłem dzisiaj otrzymałem kurierem wyciskarkę do owoców MW-1 i idealnie pasuje do wiekowej niestety już elektrycznej maszynki do mięsa o nazwie Jaga chyba firmy Zelmer rocznik 1991 . Teraz pozostało tylko zrobić próbę generalną w postaci wytłoczenia jakiegoś soczku np. z malin . DZIADKU dzięki za podpowiedź .

Serdecznie pozdrawiam

#13 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 14 sie 2007 - 20:31

Jaga chyba firmy Zelmer

ta maszynka jest produkcji firmy MESKO,
a ja właśnie chciałbym potwierdzenia o przydatności przystawki do "8" zelmera :rolleyes:


EDIT:
no tak... MW-1 jest chyba do "5" :sad:
czyli trzeba by kupić MW-2 - ale czy będzie pasować mocowanie całości do Zelmera? (albo chociaż sam element wyciskający)

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13368 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sie 2007 - 21:30

Witam abratku w czym mogę pomóc

Pozdrawiam

#15 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 14 sie 2007 - 22:04

Andrzeju - nie wiem czy możesz pomóc, bo zakupiłeś MW-1, czyli samą "głowicę" wyciskającą do maszynki "5",
ja mam maszynkę "8" i to zelmera więc jedynym wyjściem to chyba zakup modelu MW-2 i korzystanie tylko z "głowicy" (bez korpusu który chyba raczej nie będzie pasował do napędu)
- stąd moje pytanie czy tę " głowicę" da się przykręcić do korpusu maszynki "8"

#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13368 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sie 2007 - 22:48

abratku Jeżeli to Tobie coś pomoże to :

moja maszynka to Jaga tak się na nią mówiło PREDOM-ZELMER średnica sitka to 54mm.

a wyciskarka którą kupiłem to na paragonie jest tak : Wyciskarka MW-1 nr.5 do masz... Mesko . Do mojej maszynki pasuje .

Jeżeli tym coś pomogłem to się cieszę i serdecznie pozdrawiam

Ps To co kupiłem musi być montowane do głowicy maszynki ponieważ jest napędzane przez ślimak maszynki .

#17 Andrzej Gut

Andrzej Gut

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćŁabunie

Napisano 28 sie 2010 - 09:13

Ja robię koncentrat troszeczkę prościej

#18 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 28 sie 2010 - 09:44

Ja robię koncentrat troszeczkę prościej

Witaj.
Może napisz coś więcej na ten temat (sprzęt, technologia, proces i.t.p.) ;)

#19 Mark

Mark

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • Miejscowośćz nienacka

Napisano 28 sie 2010 - 11:50

Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post wiec WITAM !

Ja też produkuje przecier ale technologie mam inną.
Pomidory najlepiej małe. Nacinam "na krzyż" na dole i do gara sparzyć odcedzam.
Następnie obieram ze skórki.
Jak są małe i dobrze sparzone to biorę pomidor do prawej reki i przeciskam przez "popielniczkę turystyczna" czyli lewa rękę tak układam składając palec wskazujący i kciuk żeby stworzyły kółko (jak znak ok). Skórują się idealnie jak są małe.
Kiedyś lądowały w blenderze. Ale umarł dzbanek a przez brak części zamiennych poszedł w odstawkę.
Obecnie leci przez maszynkę zelmera (i tu znowu dobrze jak są pomidory małe bo nie trzeba ciachać). Potem przecier leci do gara jest gotowany i do słoików. Można ciachać blenderem ręcznym. Ale to mało praktyczne i średnio wydajne i nie ma kontroli nad mieleniem.
Co do grubości sitka sprawa umowna. Ja robię na najgrubszym i na średnim (zestaw zelmera). Cieńsze sitko na zupy grubsze do sosów nap do pizzy. Na maszynce się robi fajnie bo jest ciągłość produkcji. A blenderem z dzbankiem czy ręcznym jest troszkę machania trzeba napełniać przelewać itp. A na maszynce idzie jak z automatu. Przerobienie dwóch skrzynek ok 30 minut bez uwzględnienia czasu jak sobie w garnku bulka. Czas pracy nie uwzględnia sprzątania ;).

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 28 sie 2010 - 20:00

Ja koncentrat pomidorowy robię z pomidorów przemysłowych(własnych). Przecinam na pół i do gara jak sie zagrzeją i puszczą sok to odlewam go garnuszkiem, taki przezroczysty (coby przecier był gęsty i nie trzeba go było tak długo gotować), następnie miksuję wszystko mikserem i przecieram przez sito aby nie było skórek i pestek, doprawiam do smaku. Do części przecieru dodaję paprykę, którą najpierw trzeba sparzyć aby obrać skórkę (nie czuć goryczy),a następnie kraję w drobną kostkę i przesmażoną na oliwie dodaję do wcześniej przygotowanego przecieru. Na 5 litrów przecieru daję 5-7 papryk czerwonych.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych