DZIADEK Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Sezon pomidorowy w pełni. Nadwyżkę własnych pomidorów przeznaczam na zdrowe własne koncentraty pomidorowe. A robię to tak - umyte pomidory kroję na połowę i gotuję je, ważne by ich nie rozgotować i nie przypalić- rozgotowanie pomidorów spowoduje ze koncentratu będzie mniej a więcej soku pomidorowego . Po ugotowaniu odcedzam to na cedzakach ,sitkach i zostawiam to na noc. Na drugi dzień z odcedzonej masy pomidorowej będę uzyskiwał koncentrat pomidorowy przy pomocy specjalnej dostawki do maszynki nr 5. Przy pierwszym przekręceniu śrubę blokującą wylot ustawiam tak by w pierwszym etapie oddzielić najrzadszą część z ugotowanych pomidorów. Drugi raz przekręcając dokręcam śrubę bardziej przez to masa wychodzi bardziej sucha . Za trzecim razem po dokręceniu jeszcze bardziej śruby wychodzi już sucha masa -same pestki i skórki. Na dalszych zdjęciach samo urządzenie które pasuje również do ręcznych maszynek do mięsa i efekt końcowy . http://images23.fotosik.pl/46/8444ca4f8b322de2m.jpg http://images24.fotosik.pl/46/511646bb9ff665a6m.jpg Koncentrat uzyskany tą metodą zachowuje największą ilość witamin .ponadto odsączona woda to wspaniały sok pomidorowy który również wekuję w butelki od małych Kubusiów. Najlepsze pomidory na koncentrat to malinowe .Czym lepiej odsączymy ugotowane pomidory tym gęściejszy otrzymamy koncentrat. Najlepiej odsączać w drucianych koszyczkach od smażenia frytek Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Dziadku,czy taką dostawkę gdzieś można kupić?Mam " zelmerowską " Dianę ,ale w moich dodatkowych rzeczach do niej niestety nie ma takowej. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Malgos pochodz po targu u nas w Rybniku takie cos wlasnie tam widzialem koszt cos kolo 20 zl tylko nie bardzo wiedzialem do czego to sluzy :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Tutaj można ją znaleźć http://www.dworek.jaroslaw.pl/szukaj.php?sel_firma=Wszystkie&sel_kategoria=Wyciskarkahttp://www.dworek.jaroslaw.pl/info.php?idprod=mw2http://www.meskoagd.pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144 BEZ MASZYNKI Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Dzieki Dziadku za adresy.Jasiu..niestety na spacer po targu w Rybniku nie znajdę czasu :sad: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 myslalem ze w calej polsce na targu handluja tym samym lub podobnym -szmelc mydlo i powidlopozdroofka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Radzę spróbować odciągnąć sok w sokowniku na parze. Zostaje gęsta masa i sok pomidorowy. Szybciej i mniej pracy. Reszte robie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wypróbuję następnym razem w sokowniku . Zasugerowałem gotowanie pomidorów w garnku ponieważ sokownik nie każdy posiada . Podając przepisy staram się podawać najtańsze sposoby by nie zmuszać do zakupu całego parku maszynowego na wykonanie określonego produktu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Z sokownika nie "odzyskamy" całego miąższu, gdyż będzie on stanowił wspólną masę ze skórą i pestkami, metoda Dziadka jest w tym przypadku skuteczniejsza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgadza się że miąższ zostaje z pestkami i skórkami ale odzyskujemy go w nakładce do maszynki do mięsa. Dzięki sokownikowi możemy uzyskać przecier (koncentrat) bardziej gęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 miąższ zostaje z pestkami i skórkami ale odzyskujemy go w nakładce do maszynki do mięsaaaa... no to tego nie napisałeś :lol: :wink: a co do parowania zamiast bezpośredniego gotowania to się zgadza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witam DZIADKU . Wczoraj zamówiłem dzisiaj otrzymałem kurierem wyciskarkę do owoców MW-1 i idealnie pasuje do wiekowej niestety już elektrycznej maszynki do mięsa o nazwie Jaga chyba firmy Zelmer rocznik 1991 . Teraz pozostało tylko zrobić próbę generalną w postaci wytłoczenia jakiegoś soczku np. z malin . DZIADKU dzięki za podpowiedź . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Jaga chyba firmy Zelmerta maszynka jest produkcji firmy MESKO, a ja właśnie chciałbym potwierdzenia o przydatności przystawki do "8" zelmera :rolleyes: EDIT: no tak... MW-1 jest chyba do "5" :sad: czyli trzeba by kupić MW-2 - ale czy będzie pasować mocowanie całości do Zelmera? (albo chociaż sam element wyciskający) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witam abratku w czym mogę pomóc Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Andrzeju - nie wiem czy możesz pomóc, bo zakupiłeś MW-1, czyli samą "głowicę" wyciskającą do maszynki "5",ja mam maszynkę "8" i to zelmera więc jedynym wyjściem to chyba zakup modelu MW-2 i korzystanie tylko z "głowicy" (bez korpusu który chyba raczej nie będzie pasował do napędu)- stąd moje pytanie czy tę " głowicę" da się przykręcić do korpusu maszynki "8" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 abratku Jeżeli to Tobie coś pomoże to : moja maszynka to Jaga tak się na nią mówiło PREDOM-ZELMER średnica sitka to 54mm. a wyciskarka którą kupiłem to na paragonie jest tak : Wyciskarka MW-1 nr.5 do masz... Mesko . Do mojej maszynki pasuje . Jeżeli tym coś pomogłem to się cieszę i serdecznie pozdrawiam Ps To co kupiłem musi być montowane do głowicy maszynki ponieważ jest napędzane przez ślimak maszynki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gut Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja robię koncentrat troszeczkę prościej Cytuj andi446 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja robię koncentrat troszeczkę prościejWitaj. Może napisz coś więcej na ten temat (sprzęt, technologia, proces i.t.p.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post wiec WITAM ! Ja też produkuje przecier ale technologie mam inną. Pomidory najlepiej małe. Nacinam "na krzyż" na dole i do gara sparzyć odcedzam. Następnie obieram ze skórki. Jak są małe i dobrze sparzone to biorę pomidor do prawej reki i przeciskam przez "popielniczkę turystyczna" czyli lewa rękę tak układam składając palec wskazujący i kciuk żeby stworzyły kółko (jak znak ok). Skórują się idealnie jak są małe. Kiedyś lądowały w blenderze. Ale umarł dzbanek a przez brak części zamiennych poszedł w odstawkę.Obecnie leci przez maszynkę zelmera (i tu znowu dobrze jak są pomidory małe bo nie trzeba ciachać). Potem przecier leci do gara jest gotowany i do słoików. Można ciachać blenderem ręcznym. Ale to mało praktyczne i średnio wydajne i nie ma kontroli nad mieleniem. Co do grubości sitka sprawa umowna. Ja robię na najgrubszym i na średnim (zestaw zelmera). Cieńsze sitko na zupy grubsze do sosów nap do pizzy. Na maszynce się robi fajnie bo jest ciągłość produkcji. A blenderem z dzbankiem czy ręcznym jest troszkę machania trzeba napełniać przelewać itp. A na maszynce idzie jak z automatu. Przerobienie dwóch skrzynek ok 30 minut bez uwzględnienia czasu jak sobie w garnku bulka. Czas pracy nie uwzględnia sprzątania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja koncentrat pomidorowy robię z pomidorów przemysłowych(własnych). Przecinam na pół i do gara jak sie zagrzeją i puszczą sok to odlewam go garnuszkiem, taki przezroczysty (coby przecier był gęsty i nie trzeba go było tak długo gotować), następnie miksuję wszystko mikserem i przecieram przez sito aby nie było skórek i pestek, doprawiam do smaku. Do części przecieru dodaję paprykę, którą najpierw trzeba sparzyć aby obrać skórkę (nie czuć goryczy),a następnie kraję w drobną kostkę i przesmażoną na oliwie dodaję do wcześniej przygotowanego przecieru. Na 5 litrów przecieru daję 5-7 papryk czerwonych. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2012 Wracam do tematu :lol: I pytam :question: Czy przystawka do przecierania owoców MW-2 do EM-2/5;8 Mesko pasuje do Zelmara 8 ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2012 Nie wiem ale co do zakupu czegokolwiek Zelmera zalecam daleko posunięta ostrożność. Mają jakieś problemy realne lub sztucznie stworzone dla wrażenia ale efekt tego jest taki ze nigdzie nie potrafię dostać uszczelki do ekspresu zelmer. Obdzwoniłem kilka dużych serwisów i mówią ze nie dostają choć ciągle zamawiają i ogólnie z częściami do zelmera zaczyna być podobno porblem.Być może to jakaś przygrywka pod sprzedaż jakiejś innej firmie z branży i w dalszej perspektywicznie np likwidacji marki. Do czasu aż sytuacja nie będzie jasna wstrzymał bym się z zakupami zelmera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2012 Zelmera to ja mam chodzi tylko o to czy podana przeze mnie przystawka do nie będzie pasować :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Września 2012 Jeżeli osadzenie w maszynce jest takie same to na pewno pasuje przecież piszą 5/8 Zaszalałem z koncentratem z ok. 30kg pomidorów uzyskałem tyle. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Września 2012 Cześć !Napiszcie proszę jak długo parzyć te pomidory , jutro około 20 kg będę przerabiał i nie chcę spieprzyć roboty.Znalazłem na strychu taką wyciskarkę jak DZIADKA dokładka do maszynki , tylko ja mam to kompletne ze ślimakiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.