Skocz do zawartości

Domowy koncentrat pomidorowy


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Parzyć tak by nie zrobić z nich miazgę. Kroję na połówki duże na trzy części i parzę tak by nie rozleciały się Jednym słowem jak wrzucam połówki to dobrze jest co najmniej 80-90% wyjąć po sparzeniu .Dobrze odcedzić nawet całą noc w lodówce
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 5 lat później...

Wiem temat jest już leciwy - ale czasem i górnik wydrąży jakiś skarb na czasie . :facepalm:

Interesuje mnie ile dajecie soli do litra przecieru ( ilośc a najlepiej %) , czy ktoś dodaje cukier ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co?
Kwestia konserwacji - bez dodatków  typu sól dobrze sie przechowuje ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Interesuje mnie ile dajecie soli do litra przecieru ( ilośc a najlepiej %) , czy ktoś dodaje cukier ?

Ja dodaję 1 %. 10 g/kg.

Daję tyle ile dają Rosjanie i Ukraińcy. Przywiozłem od nich taki przecier w 3 l słoiku i był znakomity,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukru nie dodaje wcale do przecieru ( robie jedynie przecier na zupe ) sol tak lyczeczke na jakies 4 l, ale daje z 50 g masla juz na sam koniec ..nie pytajcie dlaczego daje bo wydaje mi si eze ma wtedy taki bardziej delikatny akcent to tak jak francuzi do sosu zawsze musi byc maslo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.