Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy koncentrat pomidorowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 03 wrz 2012 - 10:47

Wracam do tematu :lol: I pytam :question: Czy przystawka do przecierania owoców MW-2 do EM-2/5;8 Mesko pasuje do Zelmara 8 ?

#22 Mark

Mark

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • Miejscowośćz nienacka

Napisano 03 wrz 2012 - 10:59

Nie wiem ale co do zakupu czegokolwiek Zelmera zalecam daleko posunięta ostrożność.
Mają jakieś problemy realne lub sztucznie stworzone dla wrażenia ale efekt tego jest taki ze nigdzie nie potrafię dostać uszczelki do ekspresu zelmer. Obdzwoniłem kilka dużych serwisów i mówią ze nie dostają choć ciągle zamawiają i ogólnie z częściami do zelmera zaczyna być podobno porblem.
Być może to jakaś przygrywka pod sprzedaż jakiejś innej firmie z branży i w dalszej perspektywicznie np likwidacji marki. Do czasu aż sytuacja nie będzie jasna wstrzymał bym się z zakupami zelmera.

#23 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 03 wrz 2012 - 11:51

Zelmera to ja mam chodzi tylko o to czy podana przeze mnie przystawka do nie będzie pasować :smile:

#24 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 wrz 2012 - 15:02

Jeżeli osadzenie w maszynce jest takie same to na pewno pasuje przecież piszą 5/8
Zaszalałem z koncentratem z ok. 30kg pomidorów uzyskałem tyle. Dołączona grafika Dołączona grafika

#25 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 10 wrz 2012 - 20:38

Cześć !
Napiszcie proszę jak długo parzyć te pomidory , jutro około 20 kg będę przerabiał i nie chcę spieprzyć roboty.
Znalazłem na strychu taką wyciskarkę jak DZIADKA dokładka do maszynki , tylko ja mam to kompletne ze ślimakiem.

Pozdrawiam.

#26 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 10 wrz 2012 - 21:46

Dołączona grafika Dołączona grafika

znalazłem jeszcze takie sitko z korbką , chyba do przecierania tak mi pasuje, ale nie wiem , leżało razem z wyciskarką :rolleyes: Dołączona grafika

#27 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 11 wrz 2012 - 08:00

Parzyć tak by nie zrobić z nich miazgę. Kroję na połówki duże na trzy części i parzę tak by nie rozleciały się Jednym słowem jak wrzucam połówki to dobrze jest co najmniej 80-90% wyjąć po sparzeniu .Dobrze odcedzić nawet całą noc w lodówce

#28 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 06 mar 2015 - 17:44

Ja ostatnio dostałem taką wyciskarkę do soków produkcja Odlewnia blachownia o ile sitka są jak nówki to uszczelka miedzy komorą a korbą juz uleciała, gdzie ja takie coś dokupię. 



#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8177 postów

Napisano 13 sie 2020 - 10:08

Wiem temat jest już leciwy - ale czasem i górnik wydrąży jakiś skarb na czasie . :facepalm:

Interesuje mnie ile dajecie soli do litra przecieru ( ilośc a najlepiej %) , czy ktoś dodaje cukier ? 



#30 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13368 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 sie 2020 - 10:30

Waldek ... daj 1,8% albo i 2% ......

#31 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1371 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 13 sie 2020 - 12:33

Nie dodaję soli ani cukru w ogóle. Po co?

Acha, chyba, że robię taki do picia to i zioła idą.


Użytkownik piksiak edytował ten post 13 sie 2020 - 12:34


#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8177 postów

Napisano 13 sie 2020 - 12:58

Po co?
Kwestia konserwacji - bez dodatków  typu sól dobrze sie przechowuje ?

#33 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1371 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 14 sie 2020 - 06:35

U mnie superowo! Przetarty przecier zagotowuje, przelewam do słoików (już nie pasteryzuję) i trzyma co najmniej dwa lata a pewnie i dłużej.

Zawsze pilnuję czy zakrętka nie klika :D



#34 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2006 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 14 sie 2020 - 17:38

Ja pokrojone w ćwiartki pomidory ładuje do blendera ,potem trochę odparowuje ,sól?-minimalnie do smaku,i do słoików ,ale to jest przecier ,a nie koncentrat...



#35 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1692 postów

Napisano 14 sie 2020 - 20:44

Interesuje mnie ile dajecie soli do litra przecieru ( ilośc a najlepiej %) , czy ktoś dodaje cukier ?

Ja dodaję 1 %. 10 g/kg.

Daję tyle ile dają Rosjanie i Ukraińcy. Przywiozłem od nich taki przecier w 3 l słoiku i był znakomity,



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6125 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 sie 2020 - 13:40

Cukru nie dodaje wcale do przecieru ( robie jedynie przecier na zupe ) sol tak lyczeczke na jakies 4 l, ale daje z 50 g masla juz na sam koniec ..nie pytajcie dlaczego daje bo wydaje mi si eze ma wtedy taki bardziej delikatny akcent to tak jak francuzi do sosu zawsze musi byc maslo :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych