Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie polędwicy zapakowanej próźniowo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 gru 2013 - 11:58

Witamm,

Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.

Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za pomoc.



#2 mumin232

mumin232

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKozy

Napisano 08 gru 2013 - 14:15

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 gru 2013 - 16:52


#3 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 gru 2013 - 17:03

Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna!


Użytkownik piksiak edytował ten post 08 gru 2013 - 17:04


#4 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 gru 2013 - 17:19

Dziękuję za pdpowiedzi. Ja dałem 170g peklosoli na 2,5 l wody, waga polędwic 5.5 kg, peklowanie przez  12 dni.

Mam nadzieję że będą zjadliwe.



#5 mumin232

mumin232

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKozy

Napisano 08 gru 2013 - 17:23

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie?



#6 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 gru 2013 - 17:35

Marko daj znać jak na słoność bo zmniejszyłeś dawkę peklosoli - powinno być ok.



#7 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 gru 2013 - 17:43

Dobra, jutro będzie degustacja. zastanawiam się czy tak długo trzeba parzyć, przeciętnie przyjmuje się 60 min. na 1 kg wędzonki.



#8 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 gru 2013 - 12:56

Wczoraj odbyła się degustacja polędwicy. Parzona była przez 40 min. w temperaturze 63 st. i pozostawiona w garnku do rana.

Załączony plik  Polędwica 1.jpg   47,89 KB   7 Ilość pobrań

Wyszła krucha, soczysta i nie za słona jak dla mnie, ja jestem słonolubny.

Tak wygląda w przekroju.

Załączony plik  Polędwica 2.jpg   46,88 KB   6 Ilość pobrań

 

 



#9 marekh

marekh

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 13 gru 2013 - 21:30

Wygląda super i pewno tak smakuje.

No i to piwko.

Też spróbuję tak parzyć.

                              

                            Pozdrawiam.



#10 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2228 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 lis 2014 - 14:53

Pieknie wyglada :thumbsup: :clap: , widze ze obsypales poledwice przyprawami , jestem ciekawa jakie uzyles. :)



#11 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 18 lis 2014 - 15:33

Eli55, ostatni post z tego tematu jest z "13 gru 2013 - 21:27" ;)  :tongue:


Użytkownik osid edytował ten post 18 lis 2014 - 15:33


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 lis 2014 - 19:57

Eli55, dokładnie Ci nie powiem bo dawałem różne przyprawy. Generalnie to czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka.

Można dać trochę ziół, wszystko zależy od upodobań.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych