Marko Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witamm,Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) ja parze w 80 stopniach godzinę jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna! Edytowane 8 Grudnia 2013 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dziękuję za pdpowiedzi. Ja dałem 170g peklosoli na 2,5 l wody, waga polędwic 5.5 kg, peklowanie przez 12 dni.Mam nadzieję że będą zjadliwe. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2013 ja parze w 80 stopniach godzinę jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie? Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Marko daj znać jak na słoność bo zmniejszyłeś dawkę peklosoli - powinno być ok. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dobra, jutro będzie degustacja. zastanawiam się czy tak długo trzeba parzyć, przeciętnie przyjmuje się 60 min. na 1 kg wędzonki. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wczoraj odbyła się degustacja polędwicy. Parzona była przez 40 min. w temperaturze 63 st. i pozostawiona w garnku do rana.Wyszła krucha, soczysta i nie za słona jak dla mnie, ja jestem słonolubny.Tak wygląda w przekroju. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekh Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wygląda super i pewno tak smakuje.No i to piwko.Też spróbuję tak parzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2014 Pieknie wyglada , widze ze obsypales poledwice przyprawami , jestem ciekawa jakie uzyles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Eli55, ostatni post z tego tematu jest z "13 gru 2013 - 21:27" Edytowane 18 Listopada 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2014 Eli55, dokładnie Ci nie powiem bo dawałem różne przyprawy. Generalnie to czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka.Można dać trochę ziół, wszystko zależy od upodobań. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.