Jump to content

Parówki z sarniny produkcji Pawła


paweljack

Recommended Posts

Składniki na 3 kg 

 

 

Udziec sarni - 1,5 kg

 

 

post-55133-0-82578100-1386669788_thumb.jpg

 

Łopatka wieprzowa - 0,75 kg

 

 

post-55133-0-76094000-1386669786_thumb.jpg

 

Podgardle wieprzowe 0,75 kg

 

 

post-55133-0-75059300-1386669787_thumb.jpg

 

Sól peklowa 60 g

 

gałka muszkatołowa - 1g

 

czarny świeżo mielony pieprz - 2g

 

mielonej słodkiej papryki - 5g

 

2 szklanki wody

 

 

Peklowanie 48h ( doba pokrojone w kostkę, doba zmielone dwukrotnie)

 

 

Wszystko zmielone na sitku 2 mm, dwa razy,

 

 

post-55133-0-96356400-1386669781_thumb.jpg

 

Użyto jelit baranich oraz wieprzowych 28-30

 

 

Serdelki 6-8 cm 

 

 

Osadzanie 2 godz.

 

 

Osuszanie 50 min w temp. 50 st.C

 

 

Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C

 

 

Parzenie 20 i 30 min w temp. 80 st.C

 

 

 

post-55133-0-83485900-1386669784_thumb.jpg

post-55133-0-81773200-1386669785_thumb.jpg 

post-55133-0-73035500-1386669783_thumb.jpg 

 

Przepis pochodzi ze strony: http://www.dailymotion.com/user/hunterkichen/2

Edited by abratek

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Ciekawe, interesujące i z pewnością smaczne. No i wykonania pozazdrościć i pogratulować.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna

 

sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Link to comment
Share on other sites

za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna

 

sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym

 

Nie kumam troszkę. Podgardle /element tłusty/ stanowi 50% sarniny i 25% całości. Jeśli nie ma się kutra, to sie używa, co się ma.

A o smakach nie powinno sie dyskutować.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C

No tak, widać. :cool:

 

Smak wykwintny.

Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

 

No tak, widać. :cool:

 

 

Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. :cool:

 

Jak będę robił następnym razem, chętnie Ci podeślę kilka abyś mógł sprawdzić czy mam rację.  :mellow:    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Dawno nie prezentowane. W związku z otrzymaniem od forumowego kolegi udźca sarniego, postanowilem przeznaczyć go na te pyszne parówki.

 

post-55133-0-92625400-1472154423_thumb.jpg

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.