Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parówki z sarniny produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 10 gru 2013 - 11:08

Składniki na 3 kg 

 

 

Udziec sarni - 1,5 kg

 

 

Załączony plik  parówki z sarny- udziec z sarny.jpg   81,24 KB   10 Ilość pobrań

 

Łopatka wieprzowa - 0,75 kg

 

 

Załączony plik  parówki z sarny - łopatka.jpg   61,88 KB   8 Ilość pobrań

 

Podgardle wieprzowe 0,75 kg

 

 

Załączony plik  parówki z sarny - podgardle.jpg   52,53 KB   8 Ilość pobrań

 

Sól peklowa 60 g

 

gałka muszkatołowa - 1g

 

czarny świeżo mielony pieprz - 2g

 

mielonej słodkiej papryki - 5g

 

2 szklanki wody

 

 

Peklowanie 48h ( doba pokrojone w kostkę, doba zmielone dwukrotnie)

 

 

Wszystko zmielone na sitku 2 mm, dwa razy,

 

 

Załączony plik  parówki z sarny- wymięszane mięso.jpg   90,11 KB   8 Ilość pobrań

 

Użyto jelit baranich oraz wieprzowych 28-30

 

 

Serdelki 6-8 cm 

 

 

Osadzanie 2 godz.

 

 

Osuszanie 50 min w temp. 50 st.C

 

 

Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C

 

 

Parzenie 20 i 30 min w temp. 80 st.C

 

 

 

Załączony plik  parówki z sarny - gotowe cienkie.jpg   68,69 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  parówki z sarny - gotowe serdelki.jpg   69,98 KB   10 Ilość pobrań 

Załączony plik  parówki z sarniny - przekrój.jpg   54,91 KB   10 Ilość pobrań 

 

Przepis pochodzi ze strony: http://www.dailymoti.../hunterkichen/2


Użytkownik abratek edytował ten post 28 sty 2014 - 11:31


#2 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 10 gru 2013 - 11:27

I jak w smaku wyszły?



#3 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 10 gru 2013 - 11:32

Witam.

Ciekawe, interesujące i z pewnością smaczne. No i wykonania pozazdrościć i pogratulować.



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 10 gru 2013 - 11:39

I jak w smaku wyszły?

Smak wykwintny. :)



#5 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3219 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 gru 2013 - 12:02

za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna

 

sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym



#6 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 10 gru 2013 - 12:32

za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna

 

sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym

 

Nie kumam troszkę. Podgardle /element tłusty/ stanowi 50% sarniny i 25% całości. Jeśli nie ma się kutra, to sie używa, co się ma.

A o smakach nie powinno sie dyskutować.



#7 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 10 gru 2013 - 15:48

Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C


No tak, widać. :cool:

Smak wykwintny.


Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. :cool:

#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 10 gru 2013 - 16:06

Pis67 - kolor wynika z ciemnego mięsa sarniny, nie z czasu i temperatury. 



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 10 gru 2013 - 17:42

 


No tak, widać. :cool:


Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. :cool:

 

Jak będę robił następnym razem, chętnie Ci podeślę kilka abyś mógł sprawdzić czy mam rację.  :mellow:    



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 25 sie 2016 - 20:47

Dawno nie prezentowane. W związku z otrzymaniem od forumowego kolegi udźca sarniego, postanowilem przeznaczyć go na te pyszne parówki.

 

Załączony plik  parówki z sarniny_25_08_16.jpg   43,91 KB   11 Ilość pobrań

 

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych