paweljack Posted December 10, 2013 Report Share #1 Posted December 10, 2013 (edited) Składniki na 3 kg Udziec sarni - 1,5 kg Łopatka wieprzowa - 0,75 kg Podgardle wieprzowe 0,75 kg Sól peklowa 60 g gałka muszkatołowa - 1g czarny świeżo mielony pieprz - 2g mielonej słodkiej papryki - 5g 2 szklanki wody Peklowanie 48h ( doba pokrojone w kostkę, doba zmielone dwukrotnie) Wszystko zmielone na sitku 2 mm, dwa razy, Użyto jelit baranich oraz wieprzowych 28-30 Serdelki 6-8 cm Osadzanie 2 godz. Osuszanie 50 min w temp. 50 st.C Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C Parzenie 20 i 30 min w temp. 80 st.C Przepis pochodzi ze strony: http://www.dailymotion.com/user/hunterkichen/2 Edited January 28, 2014 by abratek Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/ Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted December 10, 2013 Report Share #2 Posted December 10, 2013 I jak w smaku wyszły? Quote Filemonek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319695 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 10, 2013 Report Share #3 Posted December 10, 2013 Witam.Ciekawe, interesujące i z pewnością smaczne. No i wykonania pozazdrościć i pogratulować. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319696 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 10, 2013 Author Report Share #4 Posted December 10, 2013 I jak w smaku wyszły?Smak wykwintny. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319698 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 10, 2013 Report Share #5 Posted December 10, 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319701 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 10, 2013 Report Share #6 Posted December 10, 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Nie kumam troszkę. Podgardle /element tłusty/ stanowi 50% sarniny i 25% całości. Jeśli nie ma się kutra, to sie używa, co się ma.A o smakach nie powinno sie dyskutować. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319713 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 10, 2013 Report Share #7 Posted December 10, 2013 Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C No tak, widać. Smak wykwintny. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319741 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 10, 2013 Author Report Share #8 Posted December 10, 2013 Pis67 - kolor wynika z ciemnego mięsa sarniny, nie z czasu i temperatury. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319742 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 10, 2013 Author Report Share #9 Posted December 10, 2013 No tak, widać. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Jak będę robił następnym razem, chętnie Ci podeślę kilka abyś mógł sprawdzić czy mam rację. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319747 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 25, 2016 Author Report Share #10 Posted August 25, 2016 Dawno nie prezentowane. W związku z otrzymaniem od forumowego kolegi udźca sarniego, postanowilem przeznaczyć go na te pyszne parówki. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-512150 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.