Skocz do zawartości

Moje dzisiejsze wypieki


eli55

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

eli wszystko wygląda przepysznie  :tongue:  - a przepis na te bułeczki to gdzieś podawałaś ??

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisu nie podawalam , ale juz to robie

 

1 kg maki + kasza manna do podsypania

1 kg riccoty( nie z wiaderka bo bylaby za rzadka , albo dodac  tylko 1/4)

25g  drozdzy

20g soli

450ml wody

1 lyzke miodu

drozdze rozrobic z miodem i 2 lyzkami maki  i troche wody,,wyrobic ciasto (bez riccoty) jak wyrosnie ,dopiero dodac riccote i zostawic ponownie do wyrosniecia , wylozyc wyrosniete ciasto na stolnice wysypana manna i kroic nozem ciasto na dowolna wielkosc, zostawic  ponownie do wyrosniecia. Piecyk dobrze nagrzany180-200 stopni i piec okolo godz (kazdy zna swoj piecyk i wie lepiej jak dlugo wymaga pieczenia ) ,buleczki sa pyszne i szybko znikaja ( przynajmniej u mnie) , zycze smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roma, na forum sa przepisy jak zrobic ricotte, poszukaj nie jest trudno. To jest zwykle produkt uboczny od produkcji serow ,jednak mozna tez zrobic z mleka od razu. A bulki sa wspaniale  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baca 48 ja robie chlebek z mieszanki z lidla , bo juz nie chce mi sie szukac innej maki , ale podam ci przepis z ktorego robi moja kolezanka Ala,

 

Chleb zytni

 

5 szkl maki (starogardzka)

5 dag drozdzy

2 lyzki oliwy

1 lyzka miodu

1/4 lyzki soli (dla mnie za malo)

w Polsce macie tyle rodzai maki ze na pewno wyjdzie ci pyszny chlebek ,pozdrawiam :tongue:


Roma , :D mozesz sprobowac z twarogiem na pewno tez wyjdzie dobry


ANNAM , ja juz probowalam robic kwasne mleko , stalo caly tydzien ,zepsulo ale sie nie zsiadlo :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja juz probowalam robic kwasne mleko , stalo caly tydzien ,zepsulo ale sie nie zsiadlo :(

eli , może złe mleko użyłaś np UHT nie nadaje się.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo trudno dzisiaj znaleźć mleko które nadaje się do wyrobu twarogów.Dzisiejsi producenci mleka mają tak sterylne warunki,że mleko prędzej spleśnieje niż się zsiądzie.Do powstania zsiadłego mleka potrzebne są bakterie a tych niestety w obecnym mleku brak.Spróbuję piec bułeczki dodając twarożku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy zamiast riccotty można dać twarożek? Tego produktu ( twarożku nie twarożku,) nie jestem w stanie u nas kupić.

 

 Zrobisz ricottę z serwatki . A na zaraz to daj adres to Tobie jutro  wyślę . do czwartku dojdzie . Mam oczywiście świeżutki jeszcze ciepły  :D .................   chyba :D :D :D 

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR , ja tutaj o kwasnym mleku ,twarozku  , maslance, smietanie  lub kefirze to moge sobie tylko pomazyc , tego tutaj nie kupisz , kupuje tutaj taki twarozek podobny do naszego , ale to nie ten smak, ale dokladam troche szczypiorku i da rade go zjesc. Jak jade do mamy to tylko  jem nabial bo bardzo mi tego tutaj brakuje, :(


andrzej k , ale fajnie by bylo :D


halusia , twoje ciasto odnioslo wielki sukces , smakowalo wszystkim, jak je robilam to sie troche obawialam ze bedzie za bardzo kawowe, ale nic z tego , jest pyszne i zagosci na stale  w moim domu,dziekuje i pozdrawiam, Eli. :thumbsup::tongue: :tongue:

 

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja tutaj o kwasnym mleku ,twarozku  , maslance, smietanie  lub kefirze to moge sobie tylko pomazyc ,

 

W Twoim klimacie powinien być jogurt w sprzedaży. Możesz nim zakwasić mleko ale należy trzymać je w 38-40 st.C. Po zakrzepnięciu podgrzewasz jak na twaróg tylko w wyższej temperaturze, Z serwatki robisz ricottę.

Z Polski przywieź kapustę kiszoną i sokiem zakwaś mleko. Możesz też kupić w Agrovisie lub Zdrowo-domowo kultury bakterii mezofilnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smacznie to wygląda, chyba sam się skuszę. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.