Skocz do zawartości

Moje dzisiejsze wypieki


eli55

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknąłem na fotkę i zastanawiałem się czy to nie powinno być z kąciku zrób to sam - "poduszka wyszywana" :devil:

Opis wyprowadził mnie z błędu :facepalm:

Eli :clap: :clap:

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Z ciasta francuskiego robie zapiekanke z cukinia i serem

 

0,60dag cukini

1 duzy zabek czosnku

 2 lyzki posiekanej natki

1 jajo +1 zoltko

duza garsc sera zoltego z dziurami  ( u mnie nazywa sie eldamer lub gruwiera)

1 garsc parmezanu

sos beszamelowy

 1 bulion (wolowy)

posiekac drobniutko czosnek i przesmazyc go z natka na oleju , dodac cukinie pokrojona na plasterki(pokroic na nozykach do ogorkow),dodac bulion i usazyc prawie do miekosci ,jezeli cukinia wypusci duzo plynu to ja odlewam , przygotowuje sos beszamelowy i dodaje do cukini , nastepnie starty parmezan , zolty ser  jajko i zoltko doprawiam sola, ciasto francuskie wkladam do zaroodpornej foremki (dosc duzej , ja kupuje ciasto juz gotowe)wysmarowanej maslem wlewam na ciasto cukinie i wkladam do goracego piecyka i pieke do uzyskania ladnego koloru ciasta i wierzchu (u mnie to dobra godz) , zapiekanka jest dobra na cieplo i na zimno( latem wystarczy tylko do niej dobra salata zielona z pomidorem) , zycze smacznego , Ela. :tongue:

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj zrobilam ciasto yogurtowe z budyniem i brzoskwinia , przepis znalazlam na onecie, a ze mialam duzo bialego yogurtu to postanowilam je upiec , ciasto ladnie sie prezentuje , ale jak na moj smak to jest za malo slodkie (moze moj yogurt byl za kwasny)

i brakuje mu bardzej wyraznego smaku (dobry likier pomaranczowy polepszyl by smak). Ciasto wychodzi na duza brytfanke ale trzeba je troszke ulepszyc, bo ja jubie ciasta slodkie.

 

 

tak wyglada surowe

 

post-60407-0-51387500-1390124394_thumb.jpg

 

 

i tak juz upieczone

 

post-60407-0-18413500-1390124447_thumb.jpg

 Troche pokrecilo mi sie przy wstawianiu

 

Poprawiłam - chudziak :D

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobilam ciasto yogurtowe z budyniem i brzoskwinia , przepis znalazlam na onecie,
 

Eli.. ciasto prezentuje się wyśmienicie... czy można prosić o przepis?? :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz podaje

 

4 jajka

300g cukru

500g maki

cukier waniliowy

300ml yogurtu naturalnego

1 szkl ojeju

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 budyn smietankowy

duza puszke brzoskwin z puszki

wszystkie skladniki musza byc w temp pokojowej

Ugotowac budyn i wystudzic

Jajka z cukrami utrzec na pulchna mase ( dodaj jakis zapach albo likieru) dodac stopniowo yogurt i olej dodac przesiana make z proszkiem i wymieszac lyzkai wlac do duzej brytfanki( ja wykladam papierem), do rekawa cukierniczego wlozyc wystudzony budyn i zrobic kratke na ciescie a w kazda kratke wlozyc brzoskwinie( kazda polowke pokroic na 3) ,piecyk150stopni przez 45 min ( ja mialam 200  stopni i wiecej jak godzine ,) ty znasz twoj piecyk to wiesz jaka miec temp .Halusia tak jak juz napisalam dla mnie to ciasto jest malo slodkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Eli... 

Rozumiem że budyń gotujesz w/g przepisu tj na 1/2 l mleka daje się 2 łyżki cukru.. myślę że można dodać więcej cukru z jakimś dodatkiem smakowym . Wtedy ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie pada deszcz ,na dworze nie mozna nic robic , to sie wzielam za pieczenie , postanowilam zrobic chalke  z przepisu ANNAM , tylko zniewielkimi zmianami, nie umialam ja ladnie zaplesc , ale tez wyglada ladnie, a najwazniejsze ze jest smaczna, a teraz biore sie za gotowanie flakow.

 

 

 

post-60407-0-14428100-1390227473_thumb.jpg

post-60407-0-20469200-1390227525_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie umialam ja ladnie zaplesc

  Przy chalce jest takie cos, ze jakkolwiek zapleciesz, to i tak zapleciesz, chalka urosnie to sie poplacze i poprawi. Zobacz jak slicznie kolory sie pomieszaly. Chyba  tez zrobie z pomidorami i szpinakiem,bardzo mi sie kolory podobaja :D  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie pada deszcz ,na dworze nie mozna nic robic , to sie wzielam za pieczenie , postanowilam zrobic chalke z przepisu ANNAM , tylko zniewielkimi zmianami, nie umialam ja ladnie zaplesc , ale tez wyglada ladnie, a najwazniejsze ze jest smaczna.

 

Eli jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości ... :clap:

Mam wrażenie, że deszczowa aura pozytywnie wpływa na Twoje inspiracje kulinarne. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie moge cytowac(nie wiem dlaczego) to odpowiem wszystkim razem , ANNAM , Basia 285 , morfeusz,ania27 dzieki ze komplimenty

nestor , wpisz w internecie rekaw cukierniczy i ci pokaze , ja robilam taka strzykawka , ale jest za mala i jak budyn jest zimny to dosc ciezko go wypychac i ciagle musisz dokladac , a rekaw jest duzy to budyn wkladasz na jeden raz i szybciej zrobisz,  pozdrawiam wszystkich ,Ela.

post-60407-0-25427200-1390285685_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj upieklam po raz pierwszy moj chlebek razowy na zakwasie, zakwas zrobilam tydzien temu z maki Manitoba,rano zarobilam ciasto ,roslo bardzo powoli i dopiero niedawno je upieklam. Clebek zrobilam z tego przepisu - Chleb pszenny razowy na zakwasie,

 

350g maki pszennej razowej

150g maki pszennej

3 lyzki otreb

50g ziaren slonecznika

50g mieszanki (jagly , siemie, mak i slonecznik, taka tutaj znalazlam)

200g zakwasu

okolo500g letniej wody

1 lyzka soli

wszystkie skladniki wyrobilam w moim KENWOOD i zostawilam do wyrosniecia, jak podwoilo swoja obietosc to znowu wyrobilam przez 5 min  i znowu tak zrobilam jeszcze raz , po czym ciasto przelozylam do brytfanek i zostawilam do wyrosniecia  , jak podroslo do brzegu brytfanki wlozylam do goracego piecyka i pieklam okolo godz. Tak wyglada moj chlebek, juz nie moglam sie doczekac i ukroilam goracy,  jak na razie to tylko moge powiedziec  ze ma pyszna chrupiaca skorke , a na prawdziwy smak  musze poczekac do jutra, ale mysle ze bedzie lepszy od tego kupnego.

 

 

post-60407-0-22848900-1391191731_thumb.jpg

post-60407-0-49014900-1391191783_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eli, ładny ten chlebek. :clap:  :clap:  :clap: 

 

  Jeśli mogę Tobie doradzić, nie kroj nigdy gorącego chleba bo później skórka może się odwarstwiać i chlebek niepotrzebnie traci wilgotność. Ja kiedyś piekłam i co się pokusiłam to później tak mi się robiło przy krojeniu. Ale to takie tylko moje spostrzeżenie.

 

Smacznego chlebka.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.