Jump to content

Recommended Posts

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby. W końcu jestem na form wędliniarskim. :) Czytałam .. czytałam i czytałam, a w końcu przyszedł czas teorię wdrożyć w praktykę.

Kupiłam półtuszę ... Trochę tego było .. :facepalm: Przyznaję się szczerze, że miałam pomocnika do pierwszego swojego rozbioru świnki, który również czuwał kiedy robiłam swoją pierwszą klasyfikację mięsa na kiełbaskę.

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli, ale ja dopiero wkraczam w ten świat własnego wyroby wędlin.

Dziękuję Wszystkim, których męczyłam telefonami i wiadomościami na pw ... ale pewnie to nie koniec, bo następne wyroby tym razem z wędzarni już w przyszłym tygodniu :cool: więc miejcie się na baczności, bo nie wiadomo kiedy napiszę lub zadzwonię :)

A to moja pierwsza kiełbasa biała na peklosoli, zrobiłam jej osiem kilogramów :facepalm:

post-53395-0-21242000-1387108080_thumb.jpg

 

moje doznania smakowe są pozytywne :) ale do perfekcji jeszcze długa droga, najważniejsze że początek mam za sobą

 

post-53395-0-96487100-1387108270_thumb.jpg

 

za kilka dni pojawią się moje wędzonki :facepalm:

 

 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/
Share on other sites

  • Replies 185
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No widzisz, aniu , udało się  :clap: - oczywiście jest to kiełbasa a'la biała bo biała to na soli  ale Ty o tym wiesz a ja piszę już na zapas co by nie było kolejnej dyskusji na temat ,że to nie biała bo jest różowa :laugh:

Edited by chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Udało Ci się dlatego, że mocno trzymałem kciuki  :D  :D  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby.

 

 

 ania27   i wielkie :clap: :clap: .     Teraz jak mawiają będzie tylko z górki   .

 

 

 Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Aniu zostaje tylko życzyć smacznego - jeszcze sama chrzan zrób :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Aniu, bardzo ważna sprawa, jesteś świadoma tego co zrobiłaś niepoprawnie. Teraz będzie już tylko dobrze, tym bardziej że czytasz, praktykujesz i wyciągasz wnioski :clap:  Ważne też, że jesteś zadowolona ze smaku .

Życzę powodzenia. Pozdrawiam, anerka.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Aniu brawo,ładnie wygląda Twoja kiełbasa,czekam na wędzonki. :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

 

 

zrobiłam jej osiem kilogramów

 

to chyba jeden z tych dwóch błędów o których pisałaś :tongue:  trzeba było zrobić parę kilo więcej :D

nakarmisz rodzinę, trochę rozdasz przyjaciołom ... i nawet nie będziesz miała nic żeby zamrozić na potem

całe szczęście, że już się pekluje mięsko na wędzonki :)

 

drugi błąd, to te nerwy w czasie produkcji - jak widać były zupełnie niepotrzebne - dałaś radę :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

 

 

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli

Aniu :D powoli, powoli ćwicz i bęzie dobrze :D no i :clap: :clap: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Udało Ci się dlatego, że mocno trzymałem kciuki 

jagra wielkie dzięki :)

 

Aniu zostaje tylko życzyć smacznego - jeszcze sama chrzan zrób :)

o tym nie pomyślałam :facepalm: trudno .. będzie z musztardą :)

 

Aniu brawo,ładnie wygląda Twoja kiełbasa,czekam na wędzonki. :)

kostek .. będą a będą na następny weekend

to dopiero będzie  jazda z tymi wędzonkami :facepalm:

 

drugi błąd, to te nerwy w czasie produkcji - jak widać były zupełnie niepotrzebne - dałaś radę :clap:

 

no nerwy były :facepalm: chyba kilka osób może to potwierdzić ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

to dopiero będzie jazda z tymi wędzonkami

Dasz radę bez nerwów.Dzielna kobieta z Ciebie . :clap: :clap: :clap::D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Pierwsze koty za płoty. Najważniejsze , że własnoręcznie poczyniona i taka jest najsmaczniejsza :) Muszę Ci powiedzieć, że ostatnio sam robiłem chrzan i płakałem jak małe dziecko hehe wyszedł bardzo mocny i dobry oczywiście ;)

Pozdrawiam

 

 

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

 

 

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby.
 

Brawo Aniu... pierwsze koty za sobą i do przodu  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

 

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli,

 

No to pierwszy błąd mamy, a drugi? Na focie bez podpisu rozpoznaję, że to kiełbasa. I jeszcze jedno, który z pomocników kiełbasę białą na peklosoli radził Ci robić? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

 

 

Ja też byłam taka zdolna, i do pierwszy raz robionej białej kiełbasy.........dałam peklosoli :facepalm:

 

 No i co w tym złego . Żeby było zgodnie z nazwą to napisz że zrobiłaś kiełbasę na biało i po kłopocie .  Ja zawsze dodaję 20% peklosoli do mojej kiełbasy na biało . Uważam że ma lepszy smak . :D  Powodem jest jeszcze to ,  że część jest na biało a część idzie do wędzarni .

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.