Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Anuś w kuchni i w wędzarni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 15 gru 2013 - 12:58

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby. W końcu jestem na form wędliniarskim. :) Czytałam .. czytałam i czytałam, a w końcu przyszedł czas teorię wdrożyć w praktykę.

Kupiłam półtuszę ... Trochę tego było .. :facepalm: Przyznaję się szczerze, że miałam pomocnika do pierwszego swojego rozbioru świnki, który również czuwał kiedy robiłam swoją pierwszą klasyfikację mięsa na kiełbaskę.

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli, ale ja dopiero wkraczam w ten świat własnego wyroby wędlin.

Dziękuję Wszystkim, których męczyłam telefonami i wiadomościami na pw ... ale pewnie to nie koniec, bo następne wyroby tym razem z wędzarni już w przyszłym tygodniu :cool: więc miejcie się na baczności, bo nie wiadomo kiedy napiszę lub zadzwonię :)

A to moja pierwsza kiełbasa biała na peklosoli, zrobiłam jej osiem kilogramów :facepalm:

Załączony plik  P1030340.JPG   54,32 KB   21 Ilość pobrań

 

moje doznania smakowe są pozytywne :) ale do perfekcji jeszcze długa droga, najważniejsze że początek mam za sobą

 

Załączony plik  P1030343.JPG   47,84 KB   17 Ilość pobrań

 

za kilka dni pojawią się moje wędzonki :facepalm:

 

 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it


#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5099 postów

Napisano 15 gru 2013 - 13:16

No widzisz, aniu , udało się  :clap: - oczywiście jest to kiełbasa a'la biała bo biała to na soli  ale Ty o tym wiesz a ja piszę już na zapas co by nie było kolejnej dyskusji na temat ,że to nie biała bo jest różowa :laugh:


Użytkownik chudziak edytował ten post 15 gru 2013 - 13:16


#3 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 15 gru 2013 - 13:17

Udało Ci się dlatego, że mocno trzymałem kciuki  :D  :D  :D



#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12497 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2013 - 13:35

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby.

 

 

 ania27   i wielkie :clap: :clap: .     Teraz jak mawiają będzie tylko z górki   .

 

 

 Pozdrawiam gorąco



#5 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 15 gru 2013 - 13:40

Aniu brawo brawo brawo :D  :D :D  :clap:  :clap:  :clap:  



#6 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1524 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 15 gru 2013 - 13:42

Aniu zostaje tylko życzyć smacznego - jeszcze sama chrzan zrób :)



#7 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1124 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 15 gru 2013 - 13:46

Aniu, bardzo ważna sprawa, jesteś świadoma tego co zrobiłaś niepoprawnie. Teraz będzie już tylko dobrze, tym bardziej że czytasz, praktykujesz i wyciągasz wnioski :clap:  Ważne też, że jesteś zadowolona ze smaku .

Życzę powodzenia. Pozdrawiam, anerka.



#8 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 15 gru 2013 - 14:37

Aniu brawo,ładnie wygląda Twoja kiełbasa,czekam na wędzonki. :)

#9 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 15 gru 2013 - 14:41

zrobiłam jej osiem kilogramów

 

to chyba jeden z tych dwóch błędów o których pisałaś :tongue:  trzeba było zrobić parę kilo więcej :D

nakarmisz rodzinę, trochę rozdasz przyjaciołom ... i nawet nie będziesz miała nic żeby zamrozić na potem

całe szczęście, że już się pekluje mięsko na wędzonki :)

 

drugi błąd, to te nerwy w czasie produkcji - jak widać były zupełnie niepotrzebne - dałaś radę :clap:



#10 mtomaszko

mtomaszko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • Miejscowośćmałopolskie

Napisano 15 gru 2013 - 14:50

daj skosztować........... :tongue:



#11 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6993 postów

Napisano 15 gru 2013 - 15:00

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli

Aniu :D powoli, powoli ćwicz i bęzie dobrze :D no i :clap: :clap: :clap:



#12 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 gru 2013 - 15:03

E brawa ania27,tak dalej do przodu :clap: :clap: :clap:



#13 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 15 gru 2013 - 16:34



Udało Ci się dlatego, że mocno trzymałem kciuki 

jagra wielkie dzięki :)

 



Aniu zostaje tylko życzyć smacznego - jeszcze sama chrzan zrób :)

o tym nie pomyślałam :facepalm: trudno .. będzie z musztardą :)

 



Aniu brawo,ładnie wygląda Twoja kiełbasa,czekam na wędzonki. :)

kostek .. będą a będą na następny weekend

to dopiero będzie  jazda z tymi wędzonkami :facepalm:

 

drugi błąd, to te nerwy w czasie produkcji - jak widać były zupełnie niepotrzebne - dałaś radę :clap:

 

no nerwy były :facepalm: chyba kilka osób może to potwierdzić ;)



#14 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 15 gru 2013 - 16:42

to dopiero będzie jazda z tymi wędzonkami

Dasz radę bez nerwów.Dzielna kobieta z Ciebie . :clap: :clap: :clap: :D



#15 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 15 gru 2013 - 16:59

Pierwsze koty za płoty. Najważniejsze , że własnoręcznie poczyniona i taka jest najsmaczniejsza :) Muszę Ci powiedzieć, że ostatnio sam robiłem chrzan i płakałem jak małe dziecko hehe wyszedł bardzo mocny i dobry oczywiście ;)
Pozdrawiam


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#16 maria.s

maria.s

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 323 postów
  • MiejscowośćMrozy

Napisano 15 gru 2013 - 17:01

Ania :clap: :clap: :clap:  i widzisz nie taki straszny diabeł jak go malują Jak sama nie zrobisz  to się nie dowiesz  co jest nie tak Następnym razem będzie mniej nerwowo i łatwiej :)



#17 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5643 postów

Napisano 15 gru 2013 - 17:25

Aniu.".pierwsze koty za ploty" :clap: ,Gratulacje!



#18 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2334 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 15 gru 2013 - 17:38

Aniu :clap: :thumbsup:



#19 Szostek

Szostek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów

Napisano 15 gru 2013 - 17:44

Aniu szczere gratulacje....i do przodu :clap:  :clap:  :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 15 gru 2013 - 18:05

Aniu,

moje WIELKIE gratki :thumbsup: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych