Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Anuś w kuchni i w wędzarni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

#21 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2013 - 18:10

I tak trzymaj. :clap:



#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 15 gru 2013 - 18:24

Uczyłam się pilnie przez długi czas, aż w końcu postanowiłam, że zrobię pierwsze swoje wyroby.
 

Brawo Aniu... pierwsze koty za sobą i do przodu  :clap:



#23 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 15 gru 2013 - 18:51

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli,

 

No to pierwszy błąd mamy, a drugi? Na focie bez podpisu rozpoznaję, że to kiełbasa. I jeszcze jedno, który z pomocników kiełbasę białą na peklosoli radził Ci robić? :cool:



#24 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 15 gru 2013 - 20:28

Brawo Aniu, fajna kiełbaska :clap: :clap: :thumbsup:

Ja też byłam taka zdolna, i do pierwszy raz robionej białej kiełbasy.........dałam peklosoli :facepalm:

Teraz wiem, że :devil:

Pozdrawiam i życzę bardzo udanych wędzonek.



#25 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2013 - 21:23

Ja też byłam taka zdolna, i do pierwszy raz robionej białej kiełbasy.........dałam peklosoli :facepalm:

 

 No i co w tym złego . Żeby było zgodnie z nazwą to napisz że zrobiłaś kiełbasę na biało i po kłopocie .  Ja zawsze dodaję 20% peklosoli do mojej kiełbasy na biało . Uważam że ma lepszy smak . :D  Powodem jest jeszcze to ,  że część jest na biało a część idzie do wędzarni .

 

 

 Gorąco pozdrawiam



#26 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 gru 2013 - 21:28

Aniu  :clap:  :clap:  :clap:



#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 16 gru 2013 - 08:45

moje doznania smakowe są pozytywne

 

I to jest sedno naszego Hobby ... ma nam smakować, a czy na peklosoli czy bez .... kwestia smaku i upodobań.

Brawo Aniu. :clap:



#28 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 16 gru 2013 - 12:22

 

Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli,

 

No to pierwszy błąd mamy, a drugi? Na focie bez podpisu rozpoznaję, że to kiełbasa. I jeszcze jedno, który z pomocników kiełbasę białą na peklosoli radził Ci robić? :cool:

 

pis .. żaden z pomocników .. to był mój pomysł, przecież warto spróbować różnych opcji :cool: i proszę o odrobinę wyrozumiałości :cool:

 

 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it


#29 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 21 gru 2013 - 21:12

Wczoraj zrobiłam moje pierwsze wędzonki, co prawda w pewnym momencie musiałam prosić o pomoc, bo inaczej były by straty :facepalm:

Mięso przeznaczone do wędzenia peklowałam na mokro wg porad Kolegi pis-a. Przygotowałam 6 litrów wody i dodałam 0,54 dag peklosoli, ale wcześniej korzystając również z rady Piotra moczyłam mięso przez 30 min w zimnej wodzie. ( nie wiem po co to moczenie, ale myślę że kiedyś zostanie mi zdradzona ta tajemnica ) :cool:

Wędzenie przebiegało ciut z problemami i muszę bardziej zgłębić ten temat. ;) Cały proces wędzenia trwał około 4 godzin .. dokładnie nie pamiętam, proszę mi wierzyć że nerwy i stres były silniejsze niż myślałam.

Dzisiaj odbyło się parzenie wędzonek. Na każde kilogram  wędzonki było 50 minut parzenia. Temperatura wody nie przekraczała 85 stopni. Po upływie odpowiedniego czasu wyjęłam wędzonki z wody i wrzuciłam na minutę do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu. Po wyjęciu i ich osuszeniu tak się przedstawiają;

 

Załączony plik  P1030344.JPG   57,66 KB   7 Ilość pobrań

 

Błędem moim było to, że zdjęłam skórę z szynek zostawiając niewielką ilość tłuszczu i dlatego wygląd tej największej jest moją porażką. :( wygląda jak popękana. oczywiście sznurowanie mięsa też nie jest perfekcyjne. ;)

 

Załączony plik  P1030346.JPG   49,53 KB   7 Ilość pobrań

 

To przekrój boczku ... też pozbawionego skóry, on peklowany był na sucho, czyli 20 g peklosoli na każdy kilogram boczku. każdy kawałek tego gatunku mięsa natarłam inną przyprawą.... ale chyba za mało bo tylko w jednym widać majeranek  w pozostałych dwóch papryka gdzieś mi zginęła :facepalm: .

 

Załączony plik  P1030349.JPG   44,26 KB   7 Ilość pobrań

 

 

i na koniec przekrój ogonówki ... ta chyba całkiem nieźle mi wyszła :)

pozostałą część wyrobów w przekroju wstawię w święta kiedy zacznie się ich konsumpcja :)

Od wczoraj stwierdzam, iż wędzenie jest przyjemnością ale trzeba się do tego zajęcia  solidnie przygotować i ciągle czerpać nową wiedzę.

 

 

 

 

 

 

 

 



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 gru 2013 - 21:19

Aniu "jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz", jesli wiesz gdzie popelnilas blad to nastepnym razem tego nie zrobisz. A zobacz ile dobra zrobilas. Podziwiam ciebie ze od razu na cala polowke sie zdecydowalas  :clap:  



#31 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 21 gru 2013 - 21:19

Aniu piękne wyroby  :clap:

Ale mam pytanie... dlaczego boczek był peklowany na sucho??



#32 maria.s

maria.s

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 323 postów
  • MiejscowośćMrozy

Napisano 21 gru 2013 - 21:25

Aniu :clap:  widzisz dałaś radę następnym razem już będzie mniej stresu  :)



#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 21 gru 2013 - 21:36

Od wczoraj stwierdzam, iż wędzenie jest przyjemnością ale trzeba się do tego zajęcia solidnie przygotować i ciągle czerpać nową wiedzę.

 

 

 ania27   stwierdzenie w ramkę i nad łóżko . :D    Co do wyrobów jak na pierwszy raz  to wielkie :clap: :clap:  .

 

 Gorąco pozdrawiam :D



#34 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 21 gru 2013 - 21:36

 A zobacz ile dobra zrobilas. Podziwiam ciebie ze od razu na cala polowke sie zdecydowalas  :clap:  

Aniu ... ''troszkę'' tego jest  a czy dobre to ocenią inni. :D

 

Aniu piękne wyroby  :clap:

Ale mam pytanie... dlaczego boczek był peklowany na sucho??

dziękuję Halineczko za pochwałę :blush:

pomysł na boczek peklowany na sucho zrodził się nie w mojej głowie, to Kolega z forum mi podpowiedział :tongue: ale nie żałuję że Go posłuchałam

 

Aniu :clap:  widzisz dałaś radę następnym razem już będzie mniej stresu  :)

Marysiu ... stres nie do opisania, gorszy niż przed maturą :D



#35 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 21 gru 2013 - 21:39

Aniu, teraz wiesz już jak wyglądają wszystkie etapy produkcji, od rozbioru, poprzez peklowanie, robienie kiełbas, wędzenie, parzenie. Nie przejmuj się (zbytnio) błędami, ciesz się tym co robisz.

I nie słuchaj sfrustrowanych perfekcjonistów :)



#36 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 21 gru 2013 - 22:10

Aniu jestem  spokojny o Twoje dalsze wyroby,początek b.dobry a dalej będzie jeszcze lepiej,zapewniam Ciebie :thumbsup:



#37 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 gru 2013 - 23:48

i na koniec przekrój ogonówki ... ta chyba całkiem nieźle mi wyszła

 

Jak na pierwszy raz, to jest ok. A jak słoność ogonówki? :cool:



#38 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów

Napisano 22 gru 2013 - 08:03

Wszystko wygląda przepięknie  :clap: Początki zawsze są trochę trudne wiem bo sam dopiero zaczynam i popełniam ich mase, ale wydaje mi się, że największą satysfakcją jest zrobienie wyrobów samemu. Następne będą jak malowane  :clap:  :clap:  :clap:

 

Pozdrawiam Serdecznie



#39 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 22 gru 2013 - 10:17

Aniu :clap: :clap: :clap: za pierwszy raz, teraz kolejne wyzwania przed Tobą :D



#40 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 22 gru 2013 - 10:19

Aniu , bardzo udane wyroby :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych