Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Anuś w kuchni i w wędzarni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

#41 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 22 gru 2013 - 10:46

:clap:  :clap:  :clap:   :tongue:



#42 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2602 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 22 gru 2013 - 14:24

Aniu,   ale  zaszalałaś  :clap: :clap: :clap:   -  od razu na  "głęboką wodę"  -  gratulacje - oczywiście nie tylko za odwagę :clap:  .



#43 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 22 gru 2013 - 14:32

a później zaczną się różne wariacje i eksperymenty :D



#44 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 22 gru 2013 - 19:23

Aniu :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Aniu , z ktorej strony Lodzi pochodzisz? bo ja od strony Zgierza :D



#45 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 gru 2013 - 20:48

Aniu,

moje szczere gratulacje !!

Tak się bałaś wędzenia a wyroby wyszły Ci naprawdę idealnie :clap: :clap: :clap:



#46 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 25 gru 2013 - 21:00

Aniu wyroby super, wygladają smakowicie :clap: :clap: :clap:



#47 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 25 gru 2013 - 21:27

Aniu :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Aniu , z ktorej strony Lodzi pochodzisz? bo ja od strony Zgierza :D

mieszkam od Łodzi około 40 km od strony Andrespola :)

 

a później zaczną się różne wariacje i eksperymenty :D

Arturze ... już mam w głowie dalsze pomysły na wędliny :D wariacje kulinarne to moja specjalność :laugh:



#48 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 18 sty 2014 - 20:36

Przyszedł  czas na kolejne wyzwanie. Tym razem na ''tapetę'' poszła kaszanka. Wzorowałam się na przepisie Kolegi Pis-a https://wedlinydomow...zanka-wyborowa/

Zaznaczam, że korzystałam z jego przepisu, ale go nie powieliłam. Ze względu na to, iż nie lubię płucek, więc ich nie użyłam do farszu, a wątróbki nieco mniej niż było w pierwotnym przepisie. Płucka zastąpiłam zwiększoną ilością boczku i skórek. Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze ze skórek, które zmieliłam na sitku 4 mm, a boczek na 8 mm. nie dodałam goździków, a cebulę skręciłam na sitku 8 mm. Użyłam krwi suszonej.

Kaszankę robiłam sama, a ponieważ był to mój drugi dopiero kontakt z nadziewarką poziomą ręczną, synchronizacja dwóch czynności na raz sprawiała mi nieco kłopotu, dlatego też, było kilka miejsc, gdzie nie było odpowiednio nadziany farsz w jelita. Muszę nieco poćwiczyć lub zatrudnić pomocnika. :) Parzyłam w temperaturze 75-80 stopni. 

Przygotowane do gotowania skórek i boczku.

Załączony plik  P1030376.JPG   43,49 KB   5 Ilość pobrań

 

Sprzęt, którym nadziewałam, nie jest to nadziewarka o jakiej się marzy, ale lepsze to niż nic, tym bardziej że osoba, która użyczyła mi tego sprzętu robi wędliny bardzo rzadko. Wstawiłam to zdjęcie, żeby nie było wątpliwości, że to ja robiłam tą kaszankę. :)

Załączony plik  P1030377.JPG   38,05 KB   5 Ilość pobrań

 

A tu ''przytargałam'' kaszankę do domku, gdzie czekała na parzenie.

Załączony plik  P1030380.JPG   51,38 KB   4 Ilość pobrań

 

Efekt końcowy mojej produkcji.

Załączony plik  P1030386.JPG   49,07 KB   5 Ilość pobrań

 

Jednego się nauczyłam podczas mojej ''produkcji. Ciągle miałam w uszach takie słowa... ''Pierwszy i trzeci palec naciskają jelita napełnione farszem a drugi palec je przekręca'' No i udało się .. już to umiem  :laugh:

Proszę teraz o uwagi i krytykę.

Poczyniłam jeszcze dzisiaj mielonkę w osłonce barierowej  według przepisu Radka

https://wedlinydomow...ek-robi/page-34

Dzisiaj pokażę tylko nadziane batony, ponieważ jeszcze się parzą, a w poniedziałek zaprezentuje przekrój.

Załączony plik  P1030384.JPG   54,61 KB   5 Ilość pobrań

 

Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć? :facepalm:

 

 

 

 

 

 



#49 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 sty 2014 - 20:44

Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć?  

 

 

Anuś... oczywiście że zdałaś egzamin  :clap:

Kaszaneczka.. wygląda smakowicie ...  :)

Co do nadziewarki to rzeczywiście '' marzenie'' ale najważniejsze że sobie poradziłaś... oby tak dalej  :thumbsup:



#50 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8807 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 sty 2014 - 20:48

Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze

Jak dokładnie tę kaszę parzyłaś?



#51 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 18 sty 2014 - 20:54

Przyszedł czas na kolejne wyzwanie

 

Rozkręcasz się Aniu :)

Moje szczere gratulacje i zasłużone :clap:



#52 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 18 sty 2014 - 20:59

 

Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze

Jak dokładnie tę kaszę parzyłaś?

 

EAnno .. do gorącego wywaru przecedzonego przez sito z gotowanych skórek i boczku wsypałam kaszę i gotowałam ją 15 minut, po czym, zawinęłam garnek w koc na kilka godzin kasza i ''dochodziła'', zapewniam, że jest miękka.



#53 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 18 sty 2014 - 21:04

Aniu kaszanka super :clap:



#54 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 18 sty 2014 - 21:14

A tak się Ania bała ..... a tu nie ma czego.....  ;)

 

Pozdrówka Wielkie dla Ciebie Aniu.



#55 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 sty 2014 - 21:18

Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć?

 

Nie jest źle, nawet dobrze, a o poprawkach na przyszłość napiszę potajemnie. :cool:



#56 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 18 sty 2014 - 21:22

Aniu :D super Super SUPER!!! 

Kiełbaska, wędzoneczki a teraz i kaszaneczka  :clap:  :clap:  :thumbsup: wygląda bardzo smakowicie, przekrój sam w sobie syci oko hehe 

Mieloneczki będą wisienką na torcie :D wielkie brawa i szacun  :clap:

już mam dreszczyk emocji wyczuwalny - co weźmiesz na warsztat jeszcze :) Pozdrawiam



#57 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 18 sty 2014 - 21:27

Robert - uprzedziłeś mnie :) właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach :) .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?



#58 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 18 sty 2014 - 22:01

Aniu ładne wyroby,oby tylko tak dalej :thumbsup:



#59 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2322 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 19 sty 2014 - 06:55

Aniu :D :thumbsup: .



#60 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 19 sty 2014 - 08:04

Aniu największe wyrazy uznania za samodzielne napełnianie osłonek poziomą nadziewarką.Wiem coś o tym jakie to wyzwanie,zwłaszcza jak przyssawka co chwilę puszcza :cry: Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... :angel:

A wyroby naprawdę ładnie się prezentują :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych