ANNAM Posted December 15, 2013 Report Share #26 Posted December 15, 2013 Aniu Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-320891 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2013 Report Share #27 Posted December 16, 2013 moje doznania smakowe są pozytywne I to jest sedno naszego Hobby ... ma nam smakować, a czy na peklosoli czy bez .... kwestia smaku i upodobań.Brawo Aniu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-320948 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 16, 2013 Author Report Share #28 Posted December 16, 2013 Wiem, że popełniłam co najmniej dwa błędy przy wyrobie kiełbasy białej na peklosoli, No to pierwszy błąd mamy, a drugi? Na focie bez podpisu rozpoznaję, że to kiełbasa. I jeszcze jedno, który z pomocników kiełbasę białą na peklosoli radził Ci robić? pis .. żaden z pomocników .. to był mój pomysł, przecież warto spróbować różnych opcji i proszę o odrobinę wyrozumiałości CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-320977 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 21, 2013 Author Report Share #29 Posted December 21, 2013 Wczoraj zrobiłam moje pierwsze wędzonki, co prawda w pewnym momencie musiałam prosić o pomoc, bo inaczej były by straty Mięso przeznaczone do wędzenia peklowałam na mokro wg porad Kolegi pis-a. Przygotowałam 6 litrów wody i dodałam 0,54 dag peklosoli, ale wcześniej korzystając również z rady Piotra moczyłam mięso przez 30 min w zimnej wodzie. ( nie wiem po co to moczenie, ale myślę że kiedyś zostanie mi zdradzona ta tajemnica ) Wędzenie przebiegało ciut z problemami i muszę bardziej zgłębić ten temat. Cały proces wędzenia trwał około 4 godzin .. dokładnie nie pamiętam, proszę mi wierzyć że nerwy i stres były silniejsze niż myślałam.Dzisiaj odbyło się parzenie wędzonek. Na każde kilogram wędzonki było 50 minut parzenia. Temperatura wody nie przekraczała 85 stopni. Po upływie odpowiedniego czasu wyjęłam wędzonki z wody i wrzuciłam na minutę do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu. Po wyjęciu i ich osuszeniu tak się przedstawiają; Błędem moim było to, że zdjęłam skórę z szynek zostawiając niewielką ilość tłuszczu i dlatego wygląd tej największej jest moją porażką. wygląda jak popękana. oczywiście sznurowanie mięsa też nie jest perfekcyjne. To przekrój boczku ... też pozbawionego skóry, on peklowany był na sucho, czyli 20 g peklosoli na każdy kilogram boczku. każdy kawałek tego gatunku mięsa natarłam inną przyprawą.... ale chyba za mało bo tylko w jednym widać majeranek w pozostałych dwóch papryka gdzieś mi zginęła . i na koniec przekrój ogonówki ... ta chyba całkiem nieźle mi wyszła pozostałą część wyrobów w przekroju wstawię w święta kiedy zacznie się ich konsumpcja Od wczoraj stwierdzam, iż wędzenie jest przyjemnością ale trzeba się do tego zajęcia solidnie przygotować i ciągle czerpać nową wiedzę. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322110 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 21, 2013 Report Share #30 Posted December 21, 2013 Aniu "jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz", jesli wiesz gdzie popelnilas blad to nastepnym razem tego nie zrobisz. A zobacz ile dobra zrobilas. Podziwiam ciebie ze od razu na cala polowke sie zdecydowalas Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322112 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 21, 2013 Report Share #31 Posted December 21, 2013 Aniu piękne wyroby Ale mam pytanie... dlaczego boczek był peklowany na sucho?? Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322113 Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted December 21, 2013 Report Share #32 Posted December 21, 2013 Aniu widzisz dałaś radę następnym razem już będzie mniej stresu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322114 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 21, 2013 Report Share #33 Posted December 21, 2013 Od wczoraj stwierdzam, iż wędzenie jest przyjemnością ale trzeba się do tego zajęcia solidnie przygotować i ciągle czerpać nową wiedzę. ania27 stwierdzenie w ramkę i nad łóżko . Co do wyrobów jak na pierwszy raz to wielkie :clap: . Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322116 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 21, 2013 Author Report Share #34 Posted December 21, 2013 A zobacz ile dobra zrobilas. Podziwiam ciebie ze od razu na cala polowke sie zdecydowalas Aniu ... ''troszkę'' tego jest a czy dobre to ocenią inni. Aniu piękne wyroby Ale mam pytanie... dlaczego boczek był peklowany na sucho??dziękuję Halineczko za pochwałę pomysł na boczek peklowany na sucho zrodził się nie w mojej głowie, to Kolega z forum mi podpowiedział ale nie żałuję że Go posłuchałam Aniu widzisz dałaś radę następnym razem już będzie mniej stresu Marysiu ... stres nie do opisania, gorszy niż przed maturą Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322117 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 21, 2013 Report Share #35 Posted December 21, 2013 Aniu, teraz wiesz już jak wyglądają wszystkie etapy produkcji, od rozbioru, poprzez peklowanie, robienie kiełbas, wędzenie, parzenie. Nie przejmuj się (zbytnio) błędami, ciesz się tym co robisz.I nie słuchaj sfrustrowanych perfekcjonistów Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322118 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 21, 2013 Report Share #36 Posted December 21, 2013 Aniu jestem spokojny o Twoje dalsze wyroby,początek b.dobry a dalej będzie jeszcze lepiej,zapewniam Ciebie Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322122 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 21, 2013 Report Share #37 Posted December 21, 2013 i na koniec przekrój ogonówki ... ta chyba całkiem nieźle mi wyszła Jak na pierwszy raz, to jest ok. A jak słoność ogonówki? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322147 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 22, 2013 Report Share #38 Posted December 22, 2013 Wszystko wygląda przepięknie Początki zawsze są trochę trudne wiem bo sam dopiero zaczynam i popełniam ich mase, ale wydaje mi się, że największą satysfakcją jest zrobienie wyrobów samemu. Następne będą jak malowane Pozdrawiam Serdecznie Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322169 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted December 22, 2013 Report Share #39 Posted December 22, 2013 Aniu :clap: za pierwszy raz, teraz kolejne wyzwania przed Tobą Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322179 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 22, 2013 Report Share #40 Posted December 22, 2013 Aniu , bardzo udane wyroby Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322181 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 22, 2013 Report Share #41 Posted December 22, 2013 Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322191 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 22, 2013 Report Share #42 Posted December 22, 2013 Aniu, ale zaszalałaś :clap: - od razu na "głęboką wodę" - gratulacje - oczywiście nie tylko za odwagę . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322228 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted December 22, 2013 Report Share #43 Posted December 22, 2013 a później zaczną się różne wariacje i eksperymenty Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322229 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 22, 2013 Report Share #44 Posted December 22, 2013 Aniu :clap: :clap: Aniu , z ktorej strony Lodzi pochodzisz? bo ja od strony Zgierza Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322301 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 22, 2013 Report Share #45 Posted December 22, 2013 Aniu,moje szczere gratulacje !!Tak się bałaś wędzenia a wyroby wyszły Ci naprawdę idealnie :clap: Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322323 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 25, 2013 Report Share #46 Posted December 25, 2013 Aniu wyroby super, wygladają smakowicie :clap: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322779 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 25, 2013 Author Report Share #47 Posted December 25, 2013 Aniu :clap: :clap: Aniu , z ktorej strony Lodzi pochodzisz? bo ja od strony Zgierza mieszkam od Łodzi około 40 km od strony Andrespola a później zaczną się różne wariacje i eksperymenty Arturze ... już mam w głowie dalsze pomysły na wędliny wariacje kulinarne to moja specjalność Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-322785 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 18, 2014 Author Report Share #48 Posted January 18, 2014 Przyszedł czas na kolejne wyzwanie. Tym razem na ''tapetę'' poszła kaszanka. Wzorowałam się na przepisie Kolegi Pis-a https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/Zaznaczam, że korzystałam z jego przepisu, ale go nie powieliłam. Ze względu na to, iż nie lubię płucek, więc ich nie użyłam do farszu, a wątróbki nieco mniej niż było w pierwotnym przepisie. Płucka zastąpiłam zwiększoną ilością boczku i skórek. Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze ze skórek, które zmieliłam na sitku 4 mm, a boczek na 8 mm. nie dodałam goździków, a cebulę skręciłam na sitku 8 mm. Użyłam krwi suszonej.Kaszankę robiłam sama, a ponieważ był to mój drugi dopiero kontakt z nadziewarką poziomą ręczną, synchronizacja dwóch czynności na raz sprawiała mi nieco kłopotu, dlatego też, było kilka miejsc, gdzie nie było odpowiednio nadziany farsz w jelita. Muszę nieco poćwiczyć lub zatrudnić pomocnika. Parzyłam w temperaturze 75-80 stopni. Przygotowane do gotowania skórek i boczku. Sprzęt, którym nadziewałam, nie jest to nadziewarka o jakiej się marzy, ale lepsze to niż nic, tym bardziej że osoba, która użyczyła mi tego sprzętu robi wędliny bardzo rzadko. Wstawiłam to zdjęcie, żeby nie było wątpliwości, że to ja robiłam tą kaszankę. A tu ''przytargałam'' kaszankę do domku, gdzie czekała na parzenie. Efekt końcowy mojej produkcji. Jednego się nauczyłam podczas mojej ''produkcji. Ciągle miałam w uszach takie słowa... ''Pierwszy i trzeci palec naciskają jelita napełnione farszem a drugi palec je przekręca'' No i udało się .. już to umiem Proszę teraz o uwagi i krytykę.Poczyniłam jeszcze dzisiaj mielonkę w osłonce barierowej według przepisu Radkahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-34Dzisiaj pokażę tylko nadziane batony, ponieważ jeszcze się parzą, a w poniedziałek zaprezentuje przekrój. Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-327770 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 18, 2014 Report Share #49 Posted January 18, 2014 Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć? Anuś... oczywiście że zdałaś egzamin Kaszaneczka.. wygląda smakowicie ... Co do nadziewarki to rzeczywiście '' marzenie'' ale najważniejsze że sobie poradziłaś... oby tak dalej Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-327771 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 18, 2014 Report Share #50 Posted January 18, 2014 Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze Jak dokładnie tę kaszę parzyłaś? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-327772 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.