Jump to content

Recommended Posts

 

 

Przyszedł czas na kolejne wyzwanie

 

Rozkręcasz się Aniu :)

Moje szczere gratulacje i zasłużone :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

  • Replies 185
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarze

Jak dokładnie tę kaszę parzyłaś?

 

EAnno .. do gorącego wywaru przecedzonego przez sito z gotowanych skórek i boczku wsypałam kaszę i gotowałam ją 15 minut, po czym, zawinęłam garnek w koc na kilka godzin kasza i ''dochodziła'', zapewniam, że jest miękka.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

A tak się Ania bała ..... a tu nie ma czego.....  ;)

 

Pozdrówka Wielkie dla Ciebie Aniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć?

 

Nie jest źle, nawet dobrze, a o poprawkach na przyszłość napiszę potajemnie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Aniu :D super Super SUPER!!! 

Kiełbaska, wędzoneczki a teraz i kaszaneczka  :clap:  :clap:  :thumbsup: wygląda bardzo smakowicie, przekrój sam w sobie syci oko hehe 

Mieloneczki będą wisienką na torcie :D wielkie brawa i szacun  :clap:

już mam dreszczyk emocji wyczuwalny - co weźmiesz na warsztat jeszcze :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Robert - uprzedziłeś mnie :) właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach :) .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Aniu największe wyrazy uznania za samodzielne napełnianie osłonek poziomą nadziewarką.Wiem coś o tym jakie to wyzwanie,zwłaszcza jak przyssawka co chwilę puszcza :cry: Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... :angel:

A wyroby naprawdę ładnie się prezentują :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

w kaszance widać że kasza-nka a dodatek gożdzików ponoć sprawdza się na grilu gdzie przy pieczeniu ujawnia swój aromat  , 

kiełbasa biała ,, bardzo ładna w przekroju a że na peklosoli to przynajmniej ładnie wygląda. co i dla mnie jest wizualnie odpowiednie 

wedzonki ,,, no cóż , , smakują to najważniejsze 

jak jeszcze zrobisz wątrobiankę i polską surową to będzie Mistrzostwo Świata ,

Należało by jeszcze posmakować, ale ... dzisiaj też zrobiłem u siebie więc jestem najedzony :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Robert - uprzedziłeś mnie :) właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach :) .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?

W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizo :) Próba realizacji tych planów niebawem ;)

 

 Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... :angel:

 

Kruszynka .. szczęściarz z Ciebie :)

Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. :( i powstały wolne przestrzenie.

post-53395-0-86932300-1390207216_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizo

Mielonka fajna,czekamy na dalsze produkcje.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. :( i powstały wolne przestrzenie.

Bardzo apetyczna mielonka  :clap:  Ładny kolor, minimalna ilość galaretki, ciekawy akcent kolorystyczny w postaci ziaren gorczycy :tongue:

Jak na pierwszy raz bardzo dobrze.

A wolnymi przestrzeniami to się zupełnie nie przejmuj. Można to łatwo zrekompensować krojąc grubsze plasterki :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

 

 

i powstały wolne przestrzenie.

 

 

 Aniu :clap::)  . Kiedyś co do wolnych przestrzeni w chlebie mówiło się że tam piekarz mieszka . W kiełbasie .................  :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Aniu,mielonka apetyczna, a przestrzen jest aby odrobine wiecej musztardy sie zatrzymalo. Bo swieza bulka,mielonka i musztarda, mniam :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

  • 3 months later...

Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a, który jest autorem przepisu, choć ja wprowadziłam nieco zmian.

Moje składniki

1.5 kg udźca z indyka ze skórą

dwie golonki indycze ważące razem po wytrybowaniu kości 60 dag

2.5kg  udek z kurczaka (choć w przepisie były piersi)

Udziec z indyka oraz golonki peklowane na sucho 18g/kg 50/50 sól i peklosól  przez 48 godzin

Udka z kurczaka peklowane na sucho, peklosól 18g/kg mięsa. przez 48 godzin

Udziec i  golonki  zmielone razem ze skórą na sitku ''4'' trzykrotnie

Udka z kurczaka pozbawione skóry pokrojone w kostkę 3x3 cm, skóry z kurczaka zmieliłam również na ''4'' trzykrotnie

Przyprawy na 1 kg mięsa

-cukier 2 g

-pieprz 2 g

-gorczyca mielona2 g ( ja dałam grubo zmieloną)

-kardamon 0.5-1g

-kolendra 0.3g

Wody 50 ml .. nie więcej ... takie było zalecenie ;)

Kardamon miałam w całości ... więc improwizowałam :facepalm: . Zagotowałam 50 ml wody wrzuciłam do niej całe ziarna kardamonu, które po chwili stały się miękkie, następnie wyjęłam je i poprzez naciśnięcie palcami wycisnęłam z łupinki ziarenka, które później dodałam do mięsa.

Nadziewanie odbywało się ręcznie ... więc lepiej nie wiedzieć co się wtedy działo :laugh: moje ''epitety'' nie do zacytowania :facepalm:

Osłonki białkowe karmelowe 65 fi.

Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.

Proces produkcyjny mojej pierwszej w życiu kiełbasy drobiowej parzonej ... fotorelacja

Mięso zapeklowane

post-53395-0-87315200-1398722162_thumb.jpg

Prygotowane do połączenia

post-53395-0-85486900-1398722966_thumb.jpg

Mięso wymieszane i doprawione

post-53395-0-28812200-1398724138_thumb.jpg

Napełnione osłonki przed parzeniem

post-53395-0-19371100-1398725057_thumb.jpg

I po parzeniu

post-53395-0-42451200-1398725931_thumb.jpg

Efekt końcowy :)

post-53395-0-12357600-1398726475_thumb.jpg

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a,

 

Aniu śliczna kiełbasa :clap: Ja niestety drobiowej jeszcze nie robiłem :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

 

 

Osłonki białkowe karmelowe 65 fi. Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.

 

Fotek nie widzę, ale to parzenie jakby przy długie- rzekłbym....:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.