Maad Posted January 18, 2014 Report Share #51 Posted January 18, 2014 Przyszedł czas na kolejne wyzwanie Rozkręcasz się Aniu Moje szczere gratulacje i zasłużone Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327774 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 18, 2014 Author Report Share #52 Posted January 18, 2014 Użyłam kaszy gryczanej nieprażonej. Ugotowałam ją na wywarzeJak dokładnie tę kaszę parzyłaś? EAnno .. do gorącego wywaru przecedzonego przez sito z gotowanych skórek i boczku wsypałam kaszę i gotowałam ją 15 minut, po czym, zawinęłam garnek w koc na kilka godzin kasza i ''dochodziła'', zapewniam, że jest miękka. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327775 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 18, 2014 Report Share #53 Posted January 18, 2014 Aniu kaszanka super Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327777 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 18, 2014 Report Share #54 Posted January 18, 2014 A tak się Ania bała ..... a tu nie ma czego..... Pozdrówka Wielkie dla Ciebie Aniu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327781 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 18, 2014 Report Share #55 Posted January 18, 2014 Zdałam egzamin.... czy muszę poprawkę zaliczyć? Nie jest źle, nawet dobrze, a o poprawkach na przyszłość napiszę potajemnie. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327782 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted January 18, 2014 Report Share #56 Posted January 18, 2014 Aniu super Super SUPER!!! Kiełbaska, wędzoneczki a teraz i kaszaneczka wygląda bardzo smakowicie, przekrój sam w sobie syci oko hehe Mieloneczki będą wisienką na torcie wielkie brawa i szacun już mam dreszczyk emocji wyczuwalny - co weźmiesz na warsztat jeszcze Pozdrawiam Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327785 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 18, 2014 Report Share #57 Posted January 18, 2014 Robert - uprzedziłeś mnie właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego? Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327787 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 18, 2014 Report Share #58 Posted January 18, 2014 Aniu ładne wyroby,oby tylko tak dalej Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327804 Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 19, 2014 Report Share #59 Posted January 19, 2014 Aniu . Quote Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327868 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 19, 2014 Report Share #60 Posted January 19, 2014 Aniu największe wyrazy uznania za samodzielne napełnianie osłonek poziomą nadziewarką.Wiem coś o tym jakie to wyzwanie,zwłaszcza jak przyssawka co chwilę puszcza Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... A wyroby naprawdę ładnie się prezentują Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327871 Share on other sites More sharing options...
agus Posted January 19, 2014 Report Share #61 Posted January 19, 2014 Aniu wyroby wyglądają pysznie, moje gratulację Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-327983 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 19, 2014 Report Share #62 Posted January 19, 2014 w kaszance widać że kasza-nka a dodatek gożdzików ponoć sprawdza się na grilu gdzie przy pieczeniu ujawnia swój aromat , kiełbasa biała ,, bardzo ładna w przekroju a że na peklosoli to przynajmniej ładnie wygląda. co i dla mnie jest wizualnie odpowiednie wedzonki ,,, no cóż , , smakują to najważniejsze jak jeszcze zrobisz wątrobiankę i polską surową to będzie Mistrzostwo Świata ,Należało by jeszcze posmakować, ale ... dzisiaj też zrobiłem u siebie więc jestem najedzony Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328010 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 20, 2014 Author Report Share #63 Posted January 20, 2014 Robert - uprzedziłeś mnie właśnie miałem zapytać Anię, co ma w planach .... pasztetowa? rolada lazdijajska? a może coś dojrzewającego?W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizo Próba realizacji tych planów niebawem Ja rozwiązałem problem zatrudniając Jolę do kręcenia.Zawsze mam kogo ...... Kruszynka .. szczęściarz z Ciebie Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. i powstały wolne przestrzenie. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328179 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 20, 2014 Report Share #64 Posted January 20, 2014 W planach kiełbasa żywiecka, kminkowa i chorizoMielonka fajna,czekamy na dalsze produkcje. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328200 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 20, 2014 Report Share #65 Posted January 20, 2014 Poniżej zamieszczam przekrój mojej mielonki. W tej kwestii do poprawy jest nadziewanie osłonki farszem,bo nie do końca usunęłam powietrze. i powstały wolne przestrzenie.Bardzo apetyczna mielonka Ładny kolor, minimalna ilość galaretki, ciekawy akcent kolorystyczny w postaci ziaren gorczycy Jak na pierwszy raz bardzo dobrze.A wolnymi przestrzeniami to się zupełnie nie przejmuj. Można to łatwo zrekompensować krojąc grubsze plasterki Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328211 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 20, 2014 Report Share #66 Posted January 20, 2014 i powstały wolne przestrzenie. Aniu . Kiedyś co do wolnych przestrzeni w chlebie mówiło się że tam piekarz mieszka . W kiełbasie ................. Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328212 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 20, 2014 Report Share #67 Posted January 20, 2014 Aniu jak bym był potrzebny do okręcania to napisz proszę Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328216 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 20, 2014 Report Share #68 Posted January 20, 2014 Aniu,mielonka apetyczna, a przestrzen jest aby odrobine wiecej musztardy sie zatrzymalo. Bo swieza bulka,mielonka i musztarda, mniam Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328349 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 20, 2014 Report Share #69 Posted January 20, 2014 Aniu, piękne kaszaneczki i mieloneczka :clap: Ja jeszcze nie robiłam mielonki, ale........kto wie? Jest tyle przepisów na mielonki, cały czas studiuję. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328352 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 21, 2014 Report Share #70 Posted January 21, 2014 Smacznie wyglada ta twoja kaszanka , :clap: moja wedlug twojej to wyszla za bardzo ciapowata Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-328400 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted April 28, 2014 Author Report Share #71 Posted April 28, 2014 Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a, który jest autorem przepisu, choć ja wprowadziłam nieco zmian.Moje składniki 1.5 kg udźca z indyka ze skórądwie golonki indycze ważące razem po wytrybowaniu kości 60 dag2.5kg udek z kurczaka (choć w przepisie były piersi)Udziec z indyka oraz golonki peklowane na sucho 18g/kg 50/50 sól i peklosól przez 48 godzinUdka z kurczaka peklowane na sucho, peklosól 18g/kg mięsa. przez 48 godzinUdziec i golonki zmielone razem ze skórą na sitku ''4'' trzykrotnieUdka z kurczaka pozbawione skóry pokrojone w kostkę 3x3 cm, skóry z kurczaka zmieliłam również na ''4'' trzykrotniePrzyprawy na 1 kg mięsa -cukier 2 g-pieprz 2 g-gorczyca mielona2 g ( ja dałam grubo zmieloną)-kardamon 0.5-1g-kolendra 0.3gWody 50 ml .. nie więcej ... takie było zalecenie Kardamon miałam w całości ... więc improwizowałam . Zagotowałam 50 ml wody wrzuciłam do niej całe ziarna kardamonu, które po chwili stały się miękkie, następnie wyjęłam je i poprzez naciśnięcie palcami wycisnęłam z łupinki ziarenka, które później dodałam do mięsa.Nadziewanie odbywało się ręcznie ... więc lepiej nie wiedzieć co się wtedy działo moje ''epitety'' nie do zacytowania Osłonki białkowe karmelowe 65 fi.Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.Proces produkcyjny mojej pierwszej w życiu kiełbasy drobiowej parzonej ... fotorelacjaMięso zapeklowanePrygotowane do połączeniaMięso wymieszane i doprawioneNapełnione osłonki przed parzeniemI po parzeniuEfekt końcowy Smacznego Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349087 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted April 29, 2014 Report Share #72 Posted April 29, 2014 Aniu gratulacje , wyglada bardzo smacznie :clap: ,juz wiem co zrobie po skonczeniu moich zapasow mam tez oslonki bialkowe, tylko jeszcze nigdy ich nie uzywalam, czy trzeba cos z nimi zrobic? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349096 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 29, 2014 Report Share #73 Posted April 29, 2014 Kolejna moja przygoda z wyrobem wędlin... tym razem jest to kiełbasa drobiowa parzona wg kolegi Pis-a, Aniu śliczna kiełbasa Ja niestety drobiowej jeszcze nie robiłem Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349110 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted April 29, 2014 Report Share #74 Posted April 29, 2014 Oj dawno drobiowej nie robiłem... Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349306 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 30, 2014 Report Share #75 Posted April 30, 2014 Osłonki białkowe karmelowe 65 fi. Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min. Fotek nie widzę, ale to parzenie jakby przy długie- rzekłbym.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-349405 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.