z_bychu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Proszę o korektę jeśli myślę źle albo o potwierdzenie jeśli dobrze. Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.Tylko kiedy w te folię zawijać. Czy po wyjęciu z solanki i wymoczeniu.(bez folii wtedy sznuruję albo daje w siatkę i potem zostawiam aby obciekła i osuszyła się i do wędzenia.)Ale kiedy zawijać w folię zaraz po wymoczeniu czy po obcieknięciu osuszeniu i dopiero potem w folie i sznurować czy jakoś inaczej.? Proszę o opis tego procesu w którym momencie owijać folią.? Nie umiałem się tego nigdzie doczytać. Chyba że źle szukałem. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.Z tego co sie orientuje to można zawinąć w folię ale przed parzeniem a po uwędzeniu, bo jak zawiniesz przed wędzeniem to ich nie uwędzisz (już doczytałem o folii celulozowej) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Folia celulozowa przepuszcza dym. Można ja stosować do wędzenia. Tak mnie zapewniano w sklepie. http://www.pak.torun.pl/articles.php?article_id=6 Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Skoro przepszcza dym, to i wodę przepuszcza.To po co sobie utrudniać ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Z tego co się doczytałem to przepuszcza dym i parę wodna nie wodę.Przecież są w sprzedaży wędzonki w takiej folii. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Skoro przepszcza dym, to i wodę przepuszcza.to nie jest do końca tak... dym jest gazem i może przenikać - woda już nie musi (a przynajmniej w takim stopniu) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki . Pozdrawiam Ogromne dzięki i oto mi chodziło. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 abratekJa też, ale nie do końca. Tylko nie dam wiary! Nie sprawdzałem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2011 No i zakupiłem folię celulozowąi będziemy sprawdzać.Zawijamy jak pisałDZIADEK"Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki"i do wędzarni.Potem parzenie(piersi z indyka)A czy w związku z folią cel.ktoś może mi zapodać linka bo nie umie odszukaćBył gdzieś przepis na pierś z kurczaka wędzoną za skórą i nafaszerowaną resztą mięsa z kurczaka.Kiedyś się ten przepis napatoczył i zagiął miSzukam i szukam a mam kuraków kilka do obróbki. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ja próbowałem z serem i szczerze mówiąc byłem z lekka zawiedziony ... wędziłem ok 5 h i smak wędzonego był mało wyczuwalny, od tamtej pory tetra robi robotę Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Potwierdzam,sery w tej folii to nieporozumienie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2011 O to ładne kwiatki.Czy warto ??? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Co do przepisu nikt się nie napotkał ?Pilne !! Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Dzisiaj skończyłem wędzenie ,zawsze schab zawijam w folie i jest super ! Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Sprawa folii jest już zatwierdzona.Ale ten przepis , tego szukam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Marca 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. A czy rękaw do pieczenia też?Pytam bo folia celulozowa u mnie jest dostępna tylko w rolkach 50m, na Alledrogo można kupić na metry ale kwota za przesyłkę zabija opłacalność takiej operacji. PEESJak było to przepraszam ,ale nie znalazłem :blush: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Marca 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7151&highlight=folia+celulozowa Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7151&highlight=folia+celulozowa Czytałem ten post zanim się odezwałem w temacie, ale nie ma w nim odpowiedzi na moje pytanie. :sad: Pozdrawiam Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2012 Rękaw foliowy do pieczenia jest dużo grubszy niż folia celulozowa.Raczej nie przepuszcza powietrza, ponieważ szczelnie związana puchnie jak balon w piekarniku, ale głowy sobie nie dam za to uciąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Marca 2012 http://www.favore.pl/297738_folia-celulozowa-celofan-tomofan.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Marca 2012 Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam No troszkę po fakcie ale byłem zawiedziny na fotki zbyt późno wszystkim smakowało mnie nie, a folia popękała pomimo mojej ostrożności nie wiem dlaczego Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Marca 2012 Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.Tyle, a może i aż tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Marca 2012 No troszkę po fakcieale byłem zawiedzinyna fotki zbyt późnowszystkim smakowałomnie nie, a folia popękałapomimo mojej ostrożnościnie wiem dlaczegoTo jest nas dwóch, mi folia nie popękała ale...Moje eksperymenty to:Szynka, nie wypał totalny po 9h wędzenia biała jak ściana, po dwóch dniach dojrzewania troszkę ściemniała, w smaku może być.Polędwica trochę lepiej, ale bez szału.Duże problemy z osuszeniem,pod folią zebrała się"woda"(ociekanie na sicie przed wiązaniem 24h) być może przy peklowaniu na sucho było by OK.Natomiast piersi z kurczaka, peklowane na sucho, rewelacyjnie i kolor i smak(debiut).http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/221-piers-drobiowa-wedzona-parzona Naprawdę polecam [ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 22:31 ]Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.Tyle, a może i aż tyle.Bestia to ona jest po zetknięciu się z mięsem ,ze sztywnej staje się wiotka jak ...I wodę trzyma dość mocno.Zaletą jest do delikatnego mięsa tj. pierś z kurczaka , siatka się nie wetnie w mięso, a podwójną pierś można ładnie "skleić" w jeden baton, gdyby nie przyprawy to nie było by widać w którym miejscu jest łączenie.Jak uparzę kolejna to podeślę fotkę przekroju. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.