Skocz do zawartości

Folia celulozowa


Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o korektę jeśli myślę źle albo o potwierdzenie jeśli dobrze.

 

Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.

Tylko kiedy w te folię zawijać. Czy po wyjęciu z solanki i wymoczeniu.

(bez folii wtedy sznuruję albo daje w siatkę i potem zostawiam aby obciekła i osuszyła się i do wędzenia.)

Ale kiedy zawijać w folię zaraz po wymoczeniu czy po obcieknięciu osuszeniu i dopiero potem w folie i sznurować czy jakoś inaczej.?

 

Proszę o opis tego procesu w którym momencie owijać folią.?

 

Nie umiałem się tego nigdzie doczytać. Chyba że źle szukałem.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.

Z tego co sie orientuje to można zawinąć w folię ale przed parzeniem a po uwędzeniu, bo jak zawiniesz przed wędzeniem to ich nie uwędzisz

(już doczytałem o folii celulozowej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro przepszcza dym, to i wodę przepuszcza.

to nie jest do końca tak... dym jest gazem i może przenikać - woda już nie musi :cool: (a przynajmniej w takim stopniu)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

No i zakupiłem folię celulozową

i będziemy sprawdzać.

Zawijamy jak pisał

DZIADEK

"Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki"

i do wędzarni.

Potem parzenie(piersi z indyka)

A czy w związku z folią cel.

ktoś może mi zapodać linka bo nie umie odszukać

Był gdzieś przepis na pierś z kurczaka wędzoną za skórą

i nafaszerowaną resztą mięsa z kurczaka.

Kiedyś się ten przepis napatoczył i zagiął mi

Szukam i szukam a mam kuraków kilka do obróbki.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja próbowałem z serem i szczerze mówiąc byłem z lekka zawiedziony ... wędziłem ok 5 h i smak wędzonego był mało wyczuwalny, od tamtej pory tetra robi robotę :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Folia celulozowa przepuszcza dym.

 

A czy rękaw do pieczenia też?

Pytam bo folia celulozowa u mnie jest dostępna tylko w rolkach 50m, na Alledrogo można kupić na metry ale kwota za przesyłkę zabija opłacalność takiej operacji.

 

PEES

Jak było to przepraszam ,ale nie znalazłem :blush:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czytałem ten post zanim się odezwałem w temacie, ale nie ma w nim odpowiedzi na moje pytanie. :sad:

 

Pozdrawiam

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rękaw foliowy do pieczenia jest dużo grubszy niż folia celulozowa.

Raczej nie przepuszcza powietrza, ponieważ szczelnie związana puchnie jak balon w piekarniku, ale głowy sobie nie dam za to uciąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam :)

No troszkę po fakcie

ale byłem zawiedziny

na fotki zbyt późno

wszystkim smakowało

mnie nie, a folia popękała

pomimo mojej ostrożności

nie wiem dlaczego

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.

Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.

Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.

Tyle, a może i aż tyle.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No troszkę po fakcie

ale byłem zawiedziny

na fotki zbyt późno

wszystkim smakowało

mnie nie, a folia popękała

pomimo mojej ostrożności

nie wiem dlaczego

To jest nas dwóch, mi folia nie popękała ale...

Moje eksperymenty to:

Szynka, nie wypał totalny po 9h wędzenia biała jak ściana, po dwóch dniach dojrzewania troszkę ściemniała, w smaku może być.

Polędwica trochę lepiej, ale bez szału.

Duże problemy z osuszeniem,pod folią zebrała się"woda"(ociekanie na sicie przed wiązaniem 24h) być może przy peklowaniu na sucho było by OK.

Natomiast piersi z kurczaka, peklowane na sucho, rewelacyjnie i kolor i smak(debiut).

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/221-piers-drobiowa-wedzona-parzona

Naprawdę polecam

 

[ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 22:31 ]

Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.

Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.

Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.

Tyle, a może i aż tyle.

Bestia to ona jest po zetknięciu się z mięsem ,ze sztywnej staje się wiotka jak ...

I wodę trzyma dość mocno.

Zaletą jest do delikatnego mięsa tj. pierś z kurczaka , siatka się nie wetnie w mięso, a podwójną pierś można ładnie "skleić" w jeden baton, gdyby nie przyprawy to nie było by widać w którym miejscu jest łączenie.

Jak uparzę kolejna to podeślę fotkę przekroju.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.