kafelek Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Marca 2014 a po co rozcinasz osłonkę , ja wkładam cały kark w fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Marca 2014 Też tak chciałem, ale osłonka nie wchodziła na mój kawałek rury który służy mi do pakowania mięska w siatki. ale po rozcięciu bardzo ładnie się owija, zakładka przy tym ostatnim wynosiła ok 2 cm. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Marca 2014 Baleron robię bez osłonki. Wędzę aby tylko uzyskać kolor i zapach, a potem parzę do 65-67 C w środku i od razu studzę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Marca 2014 Coś mi się zdaje że znowu będzie rozłam, między zwolennikami baleronu a karkówki wędzonej (tak jak między wytwórcami polędwicy wp. a schabu b/k).Żeby powstał baleron musi karkówka być zapakowana w osłonkę (najlepiej w otokę), uwędzona i sparzona.Nie jednokrotnie wędziłem karkówkę którą parzyłem lub piekłem w wędzarni i każda z nich miała swój odrębny smak.Po za tym baleron jest zdrowszy od karkówki , bo na osłonce (której nie zjadamy) zostaje cały syf z dymu którym wędzimy . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Marca 2014 Nie zamierzam nic nikomu narzucać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Marca 2014 Po za tym baleron jest zdrowszy od karkówki , bo na osłonce (której nie zjadamy) zostaje cały syf z dymu którym wędzimy . Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Marca 2014 Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ? Moim zdaniem można każde mięso na wędzonkę pakować w coś tam Chciałbym tylko wiedzieć ile pozostanie na osłonce a ile będzie w wędzonce . Jeżeli będziemy wiedzieli , to będzie można podjąć indywidualną decyzję . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Lutego 2018 Odgrzeje temat. Jak ma się zastosowanie celofonu przy produkcji polędwicy łososiowej? Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz. Wędzenie na bogato..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Lutego 2018 PIS sarkazm? Według 16 lososiową wędzimy zimnym dymem 24-36h. Robił bym to pierszy raz odrazu z kiełbasą polską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Lutego 2018 Odgrzeje temat. Jak ma się zastosowanie celofonu przy produkcji polędwicy łososiowej? Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz.Wedziłem na zimno polędwicę w osłonce w celulozy. W tym samym czasie inny kawałek był w kątnicy. Wyrób z kątnicy był smaczniejszy, cięzko mi powiedzieć dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Lutego 2018 cięzko mi powiedzieć dlaczego Bo wedziłeś w kątnicy i ten efekt właśnie wyczułeś.Jelita "współpracują" z mięsem pod wzgledem mikrobiologicznym również.To wszystko składa się na smak i aromat.Wg mnie salceson w kątnicy lub żoładku bije na głowe te, w sztucznych osłonkach.W każdym razie ja to czuję.Tak samo baleron - karkówka w kątnicy wołowej - nabiera specyficznego, wybornego smaku i aromatu dzięki naturalnej osłonce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.