Skocz do zawartości

Folia celulozowa


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Też tak chciałem, ale osłonka nie wchodziła na mój kawałek rury który służy mi do pakowania mięska w siatki. ale po rozcięciu bardzo ładnie się owija, zakładka przy tym ostatnim wynosiła ok 2 cm.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baleron robię bez osłonki. Wędzę aby tylko uzyskać kolor i zapach, a potem parzę do 65-67 C w środku i od razu studzę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się zdaje że znowu będzie rozłam, między zwolennikami baleronu a karkówki wędzonej (tak jak między wytwórcami polędwicy wp. a schabu b/k).

Żeby powstał baleron musi karkówka być zapakowana w osłonkę (najlepiej w otokę), uwędzona i sparzona.

Nie jednokrotnie wędziłem karkówkę którą parzyłem lub piekłem w wędzarni i każda z nich miała swój odrębny smak.

Po za tym baleron jest zdrowszy od karkówki , bo na osłonce (której nie zjadamy) zostaje cały syf z dymu którym wędzimy ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zamierzam nic nikomu narzucać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po za tym baleron jest zdrowszy od karkówki , bo na osłonce (której nie zjadamy) zostaje cały syf z dymu którym wędzimy ;) .

 

Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ?

 

 

 Moim zdaniem można każde mięso na wędzonkę pakować w coś tam :D  Chciałbym tylko wiedzieć ile pozostanie na osłonce a ile będzie w wędzonce .  Jeżeli będziemy wiedzieli , to będzie można podjąć indywidualną decyzję .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Odgrzeje temat.

 

Jak ma się zastosowanie celofonu przy produkcji polędwicy łososiowej? Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz.

Wedziłem na zimno polędwicę w osłonce w celulozy. W tym samym czasie inny kawałek był w kątnicy. Wyrób z kątnicy był smaczniejszy, cięzko mi powiedzieć dlaczego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

cięzko mi powiedzieć dlaczego

Bo wedziłeś w kątnicy :D i ten efekt właśnie wyczułeś.

Jelita "współpracują" z mięsem pod wzgledem mikrobiologicznym również.

To wszystko składa się na smak i aromat.

Wg mnie salceson w kątnicy lub żoładku bije na głowe te, w sztucznych osłonkach.

W każdym razie ja to czuję.

Tak samo baleron - karkówka w kątnicy wołowej - nabiera specyficznego, wybornego smaku i aromatu dzięki naturalnej osłonce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.