Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Folia celulozowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#81 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3054 postów

Napisano 26 mar 2014 - 08:45


Po za tym baleron jest zdrowszy od karkówki , bo na osłonce (której nie zjadamy) zostaje cały syf z dymu którym wędzimy ;) .

 

Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ?



#82 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11870 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 mar 2014 - 08:54

Czy to można odnieść do wszystkich wędzonek ?

 

 

 Moim zdaniem można każde mięso na wędzonkę pakować w coś tam :D  Chciałbym tylko wiedzieć ile pozostanie na osłonce a ile będzie w wędzonce .  Jeżeli będziemy wiedzieli , to będzie można podjąć indywidualną decyzję .

 

 

 Pozdrawiam



#83 akwz47

akwz47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćGołdap

Napisano 27 lut 2018 - 19:25

Odgrzeje temat.

Jak ma się zastosowanie celofonu przy produkcji polędwicy łososiowej? Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz.

#84 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6808 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 27 lut 2018 - 21:16

Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz.

 

Wędzenie na bogato.....  :cool:



#85 akwz47

akwz47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćGołdap

Napisano 28 lut 2018 - 03:36

PIS sarkazm?

Według 16 lososiową wędzimy zimnym dymem 24-36h. Robił bym to pierszy raz odrazu z kiełbasą polską.

#86 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 28 lut 2018 - 06:47

Odgrzeje temat.

Jak ma się zastosowanie celofonu przy produkcji polędwicy łososiowej? Zamierzam wędzić 2 dni po 12godz.

Wedziłem na zimno polędwicę w osłonce w celulozy. W tym samym czasie inny kawałek był w kątnicy. Wyrób z kątnicy był smaczniejszy, cięzko mi powiedzieć dlaczego.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#87 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7590 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 lut 2018 - 08:29

cięzko mi powiedzieć dlaczego

Bo wedziłeś w kątnicy :D i ten efekt właśnie wyczułeś.

Jelita "współpracują" z mięsem pod wzgledem mikrobiologicznym również.

To wszystko składa się na smak i aromat.

Wg mnie salceson w kątnicy lub żoładku bije na głowe te, w sztucznych osłonkach.

W każdym razie ja to czuję.

Tak samo baleron - karkówka w kątnicy wołowej - nabiera specyficznego, wybornego smaku i aromatu dzięki naturalnej osłonce.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych