Jump to content

Polędwiczki i polędwice w dwa dni - eksperyment


Recommended Posts

Bywają sytuacje, że mamy tylko kilka dni na przygotowanie i uwędzenie polędwiczek i polędwic wieprzowych. Jak to osiągnąć z pełnym sukcesem nie martwiąc się o poziom słoności i końcowy efekt wędzenia? Bardzo prosto. Właśnie dzisiaj zakończyłem eksperymentalną produkcję polędwiczek i polędwic wieprzowych. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Słoność akurat, wygląd i konsystencja bez uwag.

Po kolei.

1. Zaplanowałem wykonanie wędzonek surowych (wędzenie mieszane: dym zimny i ciepły) z:

a) 2,20 kg polędwiczek wieprzowych (cztery polędwiczki o wadze powyżej 0,5 kg każda),

b) 2,60 kg polędwic wieprzowych (2 szt o podobnej wadze).

2. Peklowanie trwało 48 godz. Do peklowania użyłem 5 l. wody, do której dodałem 0,35 kg peklosoli (w przybliżeniu daje to stężenie ok. 7% (7 st. Be)) i ok. 4 dkg cukru. 

Polędwiczki oraz polędwice nastrzyknąłem solanką pobraną z naczynia do peklowania, przy pomocy strzykawki o pojemności 20 ml, w ilości:

- polędwiczki po 2-3 strzykawki na sztukę,

- polędwice 4-5 strzykawek na sztukę.

Mięso po wymasowaniu włożyłem do naczynia z solanką i pozostawiłem w pomieszczeniu o temp. 4-6 st.C. Elementów nie musiałem obciążać, gdyż pod wpływem nastrzyków opadły pod powierzchnię zalewy.

Po 24 godz. wykonałem powtórny nastrzyk, jednak tylko polędwic. Użyłem do tego solanki z naczynia gdzie peklowało się mięso, w ilości 2-3 strzykawki o poj. 20 ml na każdą polędwicę. Wymasowałem.

Przeniosłem naczynie z mięsem do pomieszczenia o temp. 7-9 st.C i pozostawiłem na następne 24 godz.

3. Ociekanie i osuszanie. Po upływie 48 godz. wyjąłem elementy z solanki, założyłem pętelki z przędzy i każdy zanurzyłem na moment w wiaderku z czystą, zimną wodą. To spowodowało zmycie solanki z mięsa.

Jedną polędwicę zaznaczyłem i tej nie płukałem.

Wszystko zawiesiłem na drążku i pozostawiłem na 14 godz. w pomieszczeniu, gdzie panowała temperatura max. 11 st.C, celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni.

Temperatura osuszania była dobrana celowo gdyż pozwoliła na dopeklowanie mięsa, osuszenie powierzchni oraz była dopasowana do temperatury panującej w komorze Borniaka, w pierwszej fazie wędzenia. 

Po osuszeniu okazało się, że na polędwicy, która nie została poddana spłukaniu wodą, wystąpiły białe wykwity solne, szczególnie na górnej, bardziej osuszonej powierzchni.  

 4. Wędzenie. Wędziłem w wysokim Borniaku z wykorzystaniem w pierwszej fazie samej grzałki, która na pierwsze pół godziny ustawiłem na ok. 15 st.C, podnosząc temperaturę w ciągu następnych 15 minut do 20-22 st.C Następnie uruchomiłem dymogenerator, co pozwoliło osiągnąć max. temp. rzędu 22-25 st.C. (zimno na dworze). Klapka w kominku ustawiona na pełny przepływ dymu. 

Po ok. 2 godz. przymknąłem klapkę o jakieś 15-20%, a po dalszych 2 godz. podniosłem temperaturę do ok. 38 st.C. i tak już wędziłem do końca. Cały cykl wędzenia trwał ok. 7 godzin.

W wyniku tego otrzymałem pięknie wybarwione polędwiczki i polędwice (wewnątrz polędwiczek kolor ciemnowiśniowy, zaś wewnątrz polędwic piękny czerwień). Na zewnątrz kolor słoto brązowy (wpadający w wiśniowy), typowy dla polędwiczek i polędwic.

Poziom słoności idealny, zarówno w przypadku polędwiczek, jak i polędwic.

Na polędwiczkach wystąpiła milimetrowa obwódka przy powierzchni spowodowana zapaleniem się trocin na końcu dymogeneratora i chwilowym podskokiem temperatury do wartości 41 st.C.

Jeśli ktoś chce wykonać takie wędzoneczki na święta, to jeszcze ma na to szanse. 

Eksperyment uważam za udany, choć nie polecam robienia większych ilości z przeznaczeniem do dłuższego przechowywania (zbyt krótki okres peklowania).

Można także, bezpośrednio po wyjęciu z solanki natrzeć mięso odrobiną żółtka, co zapewni mu piękną, złocistą barwę powierzchni po uwędzeniu.

Życzę udanych wyrobów. 

 

PS.

Chciałbym dodać, że jest to efekt końcowy kilku eksperymentów, jakie przeprowadzałem ostatnio w tym zakresie. Chodziło głównie o wypracowanie poziomu słoności i koloru przekroju.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Na zewnątrz kolor słoto brązowy (wpadający w wiśniowy), typowy dla polędwiczek i polędwic.

 

Zawsze twierdziłem, że 70 % populacji męskiej, ma problem z kolorami. Jak sobie polędwicę bukiem uwędzę, mam kolor nietypowy, bo taki lubię, znaczy się zółto-piaskowy wpadający w złoty.  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Ja niestety miałem mieszankę zrębek z przewagą olchowych. ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell wszystko ładnie,ale gdzie foty,super by uzupełniły całość opisu :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Nie mam dobrego aparatu, a telefonicznymi fotkami szkoda zaśmiecać forum. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 3 years later...

Można także, bezpośrednio po wyjęciu z solanki natrzeć mięso odrobiną żółtka, co zapewni mu piękną, złocistą barwę powierzchni po uwędzeniu.

 

Witam :-) To ciekawe, nigdy nie słyszałem, a mam mięsko w solance do weekendu. Może wypróbuję. Mogę prosić o więcej szczegółów? Po wyjęciu z solanki wędzonki wypłuczę, wytrę, powiążę i na kij do obsychania. Wtedy je natrzeć? Jaką ilością tego żółtka? Pozdrawiam

Ja nie Maxell, ale Ci odpowiem bo robię tak samo. Polędwice po wypłukaniu i obcieknięciu i wytarciu papierowym ręcznikiem do "sucha", wybijam jajo (żółtko) do miseczki widelcem roztrzepuję i palcami smaruję (lepiej pędzlem kuchennym) po całej powierzchni polędwicy cienką warstewkę. Żółtko musi wyschnąć w ędzarni podczas obsuszania . Ma za zadanie zabezpieczyć polędwicę przed nadmiernym wysuszeniem podczas dość długiego wędzenia zimnym dymem oraz nadaniu mięsku barwy złoto czerwonej.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Ja nie Maxell, ale Ci odpowiem(...)

 Dziękuję bardzo za odpowiedź, zaciekawił mnie ten sposób, myślę, że przynajmniej na części mięska to wypróbuję.

Pozdrawiam.

 

P.s.

A gdyby ktoś miał zdjęcie mięska "po żółtku", to będę wdzięczny.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.