Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonka w słoiku - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 kombiii

kombiii

    Pasjonat

  • Zbanowani
  • 622 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 30 maj 2014 - 16:16

miro, widziałem we wcześniejszych  postach widziałem wstawki o dodatku smalcu. Rozumiem, że to zbędny dodatek, wystarczy galaretka z żelatyny?



#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 30 maj 2014 - 16:33

Żadnego smalcu.

Rób jak w przepisie.



#23 kombiii

kombiii

    Pasjonat

  • Zbanowani
  • 622 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 30 maj 2014 - 17:55

Ok :)



#24 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5443 postów

Napisano 03 cze 2014 - 22:29

jest to obecnie mój faworyt
Wiedziony ciekawością wielką zrobiłem dokładnie coś w ten deseń ale chyba mamy inne smaki bo jak dla mnie to jest... przeciętne  :cool: Jednak chyba jeżeli chodzi o słoiki to pozostanę przy mielonkach, gulaszach i pasztetach  :rolleyes:

#25 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 wrz 2014 - 13:41

miro, właśnie kończę wędzić karkówkę i część chcę włożyć w słoiki wg Twojego przepisu. Ponieważ będzie to kilka słoików na próbę, myślę, że zostaną skonsumowane w krótkim czasie. Czy w tej sytuacji jest konieczna trzykrotna pasteryzacja? Czy po jednym gotowaniu karkówka będzie gotowa do spożycia, czy będzie wystarczająco mięka?



#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 14:02

Jeden słoiczek pozwolę Ci otworzyć po pierwszym razie, ale niech chociaż wystygnie i ochłodzi się w lodówce.  :D

Resztę poddaj trzykrotnej pasteryzacji.  :thumbsup:



#27 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 wrz 2014 - 14:47

Dzięki Miro za odpowiedź, tak zrobię. Problem polega na tym, że sępy już nie mogą doczekać się degustacji, boję się, że mogą zeżreć na surowo.



#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 14:51

Napiszę tak.

Prawdziwy smak tego wyrobu poznasz dopiero po trzykrotnej pasteryzacji i wychłodzeniu w lodówce.

Ale wytłumacz to sępom.  :D



#29 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 paź 2014 - 16:05

Udało się, pasteryzowane trzy razy wg przepisu.

Tak wygląda mój wyrób

Załączony plik  Baleron 1.JPG   155,96 KB   13 Ilość pobrań

W smaku bardzo dobre, ale wydaje mi się, że mięso jest zbyt miękie, nie da się kroić w cienkie plastry, rozpada się.

Galaretka też wyszła trochę rzadka ale to pewnie wina ilości żelatyny, dawałem po niecałej łyżeczce.

Mimo wszystko i ja i konsumęci zadowoleni z wyrobu.

Dzięki Miro za przepis.

 



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 06 paź 2014 - 17:19

To że mięso jest miękkie to zaleta nie wada.

W oryginale miało być smarowne, ale mi też takie nie wyszło. :)

Może to wina rodzaju mięsa ?



#31 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 paź 2014 - 10:00

W oryginale miało być smarowne

 

Wystarczy pokroić w kawałki 3x3 2x2 po tyndalizacji mięso będzie się ładnie rozchodziło na włóknach i przy dodatku tłuszczu lub użyciu tłustszego mięsa powinno dać się smarować jak rillettes de porc ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 115 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 17 mar 2016 - 19:06

Miro,popelnilem twoja sloikowke,dla mnie jest smaczna i dla rodziny tez,wchodzi na stale do moich "ulubionych" Dzieki za przepis






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych