Michał Koperski Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Witam w Nowy Rok.Żeby nie było, że nic nie robię. Chwilowo wędzenie musi poczekać no to w ostatni dzień roku postanowiłem swoich sił w kuchni.Niektórzy mówią na to Galantyna inni Kurczak faszerowany. Jak zwał tak zwał.Składniki:kurczak 1,5 kgfilet drobiowy 1 sztwątróbka 300 grpieczarki 300 grjajo 1 sztpęczek zielonej pietruszkicebula 1 sztsól 18 gr/kgpieprz 4 grmajeranek 5 grgałka muszkatałowa - szczypta papryka słodka Z kurczaka należy zdjąć skórę. Delikatnie żeby nie uszkodzić. Nie odcinać szyi. Wytrybować kurczaka. Kości do zamrażarki - na zupkę. Wątróbkę moczyć w zimnej wodzie przez godzinę i parzyć około 15 min w wodzie w temp 80 stC. Jeszcze ciepłą przepuścić przez maszynkę - oczka do wyboru. Ja dałem 4 mm, to samo z mięsem z kurczaka wraz z kupionym filetem, cebulą i podduszonymi pieczarkami. Całość dobrze wyrobić na masę, przyprawić, dodać pietruszkę i jajko. Dobrze wymieszać i napełnić zdjętą skórę. Tam gdzie były nóżki, skrzydła ja wstawiłem kawałki kości z uda i odcięte skrzydełka. Tam gdzie była szyja zawiązałem dratwą a od kupra zszyłem igłą i dratwą. Oprószyłem papryką słodką i do piekarnika na około 1 godzinę pod przykryciem w tem 180 stC. Ostatnie 10 min zdjałem pokrywkę żeby sie zarumienił. Podczas pieczenia kilka razy uzupełniłem wodę. Dla mnie bardzo smaczne. Może być na ciepło lub na zimno. Rodzinka prawie wszystko spałaszowała.Poniżej kilka fotek. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Brawo Michal ,wyglada baaardzo pyszniutkie :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2014 WitajDzięki. Fotograf ze mnie kiepski w rzeczywistości kurak bardziej zarumieniony Moja żonka mówiła że kiedyś jadła coś podobnego i było hmm jakby to powiedzieć bardziej smarowne. Tzn nie tak twarde jak moje. Szukam słów. Mój wyrób jest miekki ale taki trochę zbity. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Bardzo apetyczny kurczak :clap: Nie robi błędów ten co nic nie robi Michale, jeśli moge Tobie doradzić,to spróbuj następnym razem dodać do farszu, na taką ilość 1 bułkę namoczoną choćby w samej wodzie i odciśniętą.Farsz jest proporcjonalnie dobry do składników które podałeś, zabrakło w nim chyba bułeczki. Będzie wtedy mniej zbity a bardziej puszysty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dzięki za radę. Tak zrobię Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Powodzenia i smacznego Ja jak nie mam pietruszki, daję też koperek i dosłownie 1 listeczek maggi, farsz wtedy jest super i ma fajny aromacik.Ale to wszystko kwestia tego, czym kto lubi doprawiać. Nie wszystkim np. smakuje maggi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Stycznia 2014 1 listeczek maggi gdzie można kupić Maggi w listkach? szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem......a tak w ogóle to może odpuścić Maggi a zamiast tego dać listeczek Lubczyku Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Stycznia 2014 gdzie można kupić Maggi w listkach? U nas na wsi pamiętam że zawsze na lubczyk mówiono magii :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2014 W Poznaniu na ryneczku są w sprzedaży w donicce Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Michał ja do masy dodaję jeszcze 100ml wiśniówki, właściwie się nie marnuje , bo też idzie w szyję!!!Pozdrawiam w tym Nowym Roczku Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2014 pamiętam że zawsze na lubczyk mówiono magii :D jak mnie znasz Andrzeju to wiesz że pytanie należało do przekornych..... - jak wiadomo Maggi to nazwa własna produktu - przyprawy w płynie i zaeazem nazwisko jej wtórcy.... Ja niestety należałem do "smakoszy" tego specyfiku tak więc lubczyk ze względu na swój smak moim wybawcą jest dlatego nie godzę się określać tej wspaniałej rośliny plugawym porównaniem z "chemiczną Maggi" W Poznaniu na ryneczku są w sprzedaży w donicce a u mnie w okolicy deficyt jakiś - ale od wiosny zadbam w własną uprawę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Andrzej K. ma rację, bo Lubczyk, a właściwie jego korzenie są podstawowym surowcem do wyrobu Maggi.http://www.panacea.pl/articles.php?id=3201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Lubczyk, a właściwie jego korzenie i co z tego??? lubczyk to roślina a Maggi to przyprawa a zarazem marka produktu (a i pewnie obecnie mało ma wspólnego z naturalnymi składnikami.....) ja doskonale zdaję sobie sprawę że tak potocznie się mawia ?( i to nie tylko w poznańskim) ale czy mam temu klaskać jak głupia małpa? - ostatnio za dużo jest klakierstwa a za mało rzeczywistości.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Następnym razem zamiast pietruszki dodam lubczyk. Tylko jak na mój gust jest on bardziej intensywny niż zielona pietruszka i chyba należy go dać ciut mniej. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Stycznia 2014 ostatnio za dużo jest klakierstwa a za mało rzeczywistości.... :clap: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Następnym razem zamiast pietruszki dodam lubczyk. Tylko jak na mój gust jest on bardziej intensywny niż zielona pietruszka i chyba należy go dać ciut mniej.nie dawaj "zamiast" a jako dodatek.... pietrucha ma swój smak a lubczyk swój....jeśli się obawiasz to możesz co najwyżej nieco zmniejszyć ilość Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Stycznia 2014 U mnie lubczyk w ogrodzie rośnie od kilku lat. Zimuje .. i za każdym razem do rosołku jest dodawany. Nadwyżki mrożę i zimą jest jak znalazł.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Lubczyk, a właściwie jego korzenie są podstawowym surowcem do wyrobu Maggi. W latach 80-tych odwiedziłem zakład "Amino" , w którym jak wiadomo produkowano specyfik o nazwie "Maggi" - mogę zapewnić, że nikt tam nawet nie słyszał o ... ... korzeniach lubczyku - widziałem cykl produkcyjny i ....... od tamtej pory nie używam tej "Przyprawy w płynie" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) od tamtej pory nie używam tej "Przyprawy w płynie" I z takim stwierdzeniem Wirusa nie wypada się nie zgodzić, idąc jednak dalej tym tokiem rozumowania, należałoby jeszcze koniecznie dodać do tego wszelkie wyroby szeroko pojętego tzw. "Przemysłu Monopolowego". Osobiście od wielu lat taką właśnie zasadę stosuję i "Przyprawiam się o wesołość" tylko i wyłącznie przy pomocy własnoręcznie wyprodukowanej doskonałej jakości "Przyprawy w płynie" i muszę dodać że mam się dzięki temu całkiem dobrze . Edytowane 3 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Stycznia 2014 W Poznaniu na ryneczku są w sprzedaży w donicceNapisz na którym? Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Stycznia 2014 U mnie lubczyk w ogrodzie rośnie od kilku lat. Zimuje .. i za każdym razem do rosołku jest dodawany. Nadwyżki mrożę i zimą jest jak znalazł..Mam tak samo od roku na swojej działce, jeden dostałem z innego ogródka a drugi krzaczek wyhodowałem sam z nasion, oprócz tego w stałej sprzedaży w Makro i pewnie w innych sklepach które mają zieleninę w doniczkach. W domowym ogródku był od zawsze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Napisz na którym? Bliżej wiosny będą na każdym gdzie są flance młodych warzyw . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2014 Na prośbę rodzinki zrobiłem dawno nie widziana u nas wątróbkę.zakupy:wątróbka wieprzowa - 1 kgcebula - dwie dużeśmietana 12% - 250 mlmąka pszenna przyprawy:sólpieprzmajeranek Watróbkę moczyłem około 1 godziny w mleku. W tym czasie pokroiłem cebulę w paski, oprószyłem majerankiem i solidną szczyptą soli i udusiłem na oleju na wolnym ogniu.Wątróbkę odsączyłem z mleka, pokriłem na kawałki, opruszyłem majerankiem i pieprzem, opanierowałem w mące i smażyłem. Przez pierwsze 2 min na mocnym ogniu, później już przykręciłem temperaturę. Po około 5 min przykryłem i dusiłem 15 min. Po tym czasie dodałem cebulę i wlałem śmietankę. Całość wymieszałem i dusiłem jeszcze około 15 min na wolnym ogniu, pod przykryciem. Pychota. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Marca 2014 Robiłeś kiedyś wątróbkę w sosie własnym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Marca 2014 Ja robię często wątrobę w sosie własnym,jest wyśmienita a i sos ma wyjątkowy smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.