Skocz do zawartości

Dziczyzna wg Małgoś


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzisiejszy Noworoczny Obiadek zaserwowałam pieczoną szynkę z dzika.

Mięso (4,5 kg) leżało w marynacie od 3 dni.

 

post-39887-0-66562200-1388605195_thumb.jpgpost-39887-0-22641700-1388607260_thumb.jpg

 

Marynata do dzika wg.ChefPaula:

 

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody

Składniki zagotować ale nie gotować i zimną marynatą zalać mięso

Uwaga!

Aby zalać taką porcję mięska (4,5 kg) trzeba podane ilości pomnożyć trzykrotnie :)

 

Po wyjęciu z marynaty( nie wylewamy jej !) , mięso musi godzinkę przebywać w temperaturze pokojowej,,aby nie było łykowate.

Roztapiamy kostkę smalcu w brytfannie włożonej do piekarnika nagrzanego do temp.230ºC . Wkładamy mięso , wkrajamy  2cebule pokrojone w krążki, dodajemy 10 śliwek suszonych oraz wlewamy do naczynia koło 0,5 l marynaty.

Jako,że nie mam pokrywki do brytfanki ,mięso nakryłam folią aluminiową .

Pieczemy około 30 minut w temp, 230ºC ,po czym zmniejszamy do 180ºC.Mięso pieczemy  przyjmując około jednej godziny na kg wagi mięsa.W razie potrzeby dolewamy marynatę.  Po trzech godzinach odkrywamy folię i pieczemy dalej polewając pieczeń od czas do czasu wytworzonym sosem.Kiedy mięso będzie miękkie ,wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pieczeń na jakieś 15 minut,aby wszystkie soki się równomiernie rozprowadziły.Sos z brytfanki zagęszczamy w razie potrzeby odrobiną mąki .Można dodać także łyżkę powideł śliwkowych :).

Smacznego!

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co za widok :clap: Smak mogę sobie tylko wyobrazić. 

Widziałem ostatnio dziczyznę w hali Makro. Spróbuje. 

A tak na marginesie. W ten sposób można przyrządzić każde mięso czy przepis jest dedykowany tylko dla dzika?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roma -tu ,na forum, są przepisy z książki naszego forumowego kolegi KIT-a ,ale przyznam się,że jeszcze z nich nie korzystałam :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7877-jelen-przepisy-wg-kita/

 

a tu link do przepisów  z dziczyzny ChefPaula 

 

http://www.chefpaul.net/index/1/DZICZYZNA/index.html

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Roma,zerknij też do mnie podaję tam link do sporej ilości przepisów pana Grzegorza Russaka. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-by-paweljack/?do=findComment&comment=319693

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

ja to raczej sadze ze on sobie mysli " no pancia zdjecia porobila to mozna juz sie zajac kielbasa" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłem kiedyś na przyjęciu, gdzie miano podać właśnie dziczyznę. Bigos na dziku.

 

Na stwierdzenie konsumentów, że to sama kapusta, gospodyni domu oświadczyła, że dziczyzna jeszcze po lesie zapier...dala,czy jakoś tak.

 

Lepiej więc zrobić kiełbasę.

 

Też chętnie popilnuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i  "strażnik kiełbasiany " w tle

 

Sorki nie w temacie, ale strażnik czy strażniczka ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj no nie złość się ;) pewnie nie lepszy bo i tak nikt go nie skosztuje w przeciwieństwie do kiełbasy ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

masz do dyspozycji świeże tzn od myśliwego dopiero strzelone czy kupujesz np.: w Makro?

 

Mam świeże ,od myśliwego i zbadane przez weta. Zawsze ląduje w zamrażarce, a potem robię z niego wyroby.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.