Małgoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Przepisy na pieczenie ,kiełbasy i wędzonki z dziczyzny Spis treści Kiełbasa z dzika wg receptury arkadiusza Pieczona szynka z dzika Edytowane 1 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Na dzisiejszy Noworoczny Obiadek zaserwowałam pieczoną szynkę z dzika.Mięso (4,5 kg) leżało w marynacie od 3 dni. Marynata do dzika wg.ChefPaula: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina0,10 litra octu winnego3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka cukru1 szt. goździk1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki rozmarynu1/2 łyżeczki tymianku1 łyżka majeranku2 szt. liści laurowych4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)1/4 litra wodySkładniki zagotować ale nie gotować i zimną marynatą zalać mięsoUwaga!Aby zalać taką porcję mięska (4,5 kg) trzeba podane ilości pomnożyć trzykrotnie Po wyjęciu z marynaty( nie wylewamy jej !) , mięso musi godzinkę przebywać w temperaturze pokojowej,,aby nie było łykowate.Roztapiamy kostkę smalcu w brytfannie włożonej do piekarnika nagrzanego do temp.230ºC . Wkładamy mięso , wkrajamy 2cebule pokrojone w krążki, dodajemy 10 śliwek suszonych oraz wlewamy do naczynia koło 0,5 l marynaty.Jako,że nie mam pokrywki do brytfanki ,mięso nakryłam folią aluminiową .Pieczemy około 30 minut w temp, 230ºC ,po czym zmniejszamy do 180ºC.Mięso pieczemy przyjmując około jednej godziny na kg wagi mięsa.W razie potrzeby dolewamy marynatę. Po trzech godzinach odkrywamy folię i pieczemy dalej polewając pieczeń od czas do czasu wytworzonym sosem.Kiedy mięso będzie miękkie ,wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pieczeń na jakieś 15 minut,aby wszystkie soki się równomiernie rozprowadziły.Sos z brytfanki zagęszczamy w razie potrzeby odrobiną mąki .Można dodać także łyżkę powideł śliwkowych .Smacznego! Edytowane 1 Stycznia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Co za widok Smak mogę sobie tylko wyobrazić. Widziałem ostatnio dziczyznę w hali Makro. Spróbuje. A tak na marginesie. W ten sposób można przyrządzić każde mięso czy przepis jest dedykowany tylko dla dzika? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Marynata jest do dzika,ale myślę ,że można z powodzeniem zastosować przepis do wołowiny. Do sarniny z kolei mam inną marynatę. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Małgoś-a może znajdziesz jakieś przepisy z jelenia? udało mi się kupić połówkę,jest tego ok 20 kg mięsa i teraz zastanawiam się co z tym zrobić.Część chcę uwędzić a co z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Roma -tu ,na forum, są przepisy z książki naszego forumowego kolegi KIT-a ,ale przyznam się,że jeszcze z nich nie korzystałam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7877-jelen-przepisy-wg-kita/ a tu link do przepisów z dziczyzny ChefPaula http://www.chefpaul.net/index/1/DZICZYZNA/index.html Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Już zagłębiam się w lekturę,dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2014 @Roma,zerknij też do mnie podaję tam link do sporej ilości przepisów pana Grzegorza Russaka. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-by-paweljack/?do=findComment&comment=319693 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Już zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Przygotowania do Zlotu . Na kijach - "kiełbasa z dzika z wieprzowiną" - przed włożeniem do wędzarni. i "strażnik kiełbasiany " w tle Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 w tle Małgoś ja bym mu za bardzo nie wierzył ,patrzy jak w obrazek Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 ha ha to tak jabys lisa wpuściła do kurnika do pilnowania kur Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 ja to raczej sadze ze on sobie mysli " no pancia zdjecia porobila to mozna juz sie zajac kielbasa" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Byłem kiedyś na przyjęciu, gdzie miano podać właśnie dziczyznę. Bigos na dziku. Na stwierdzenie konsumentów, że to sama kapusta, gospodyni domu oświadczyła, że dziczyzna jeszcze po lesie zapier...dala,czy jakoś tak. Lepiej więc zrobić kiełbasę. Też chętnie popilnuję. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 i "strażnik kiełbasiany " w tle Sorki nie w temacie, ale strażnik czy strażniczka ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Patrząc na masę i posturę to zdecydowanie strażnik ... a ja mam strażniczkę Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Pies pozdrawia i cieszy się ,że jako mistrz 2-go planu jest lepszy od mojej kiełbasy Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Oj no nie złość się pewnie nie lepszy bo i tak nikt go nie skosztuje w przeciwieństwie do kiełbasy Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 nikt go nie skosztuje w przeciwieństwie do kiełbasy Może Małgoś ... ... przywiezie kawałeczek na "Grzybozlot" - to rzeczywiście będziesz miał okazję . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 No..widzę,że muszę z kilka sztuk "zdołować" na Grzybozlot .. jak już taka odezwa ... Pies powiedział ,ze i tak się nie da skonsumować ... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Października 2014 Wędzona szynka z cielaka jelenia : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10541-w%C4%99dzona-szynka-z-cielaczka-jelenia/?p=379890 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Kiełbaska wieprzowa z dodatkiem mięsa cielaka jelenia.Schnie po wędzeniu dwudniowym ( z przerwą na parzenie) już 5 dzionek . Edytowane 4 Listopada 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witaj Małgośmam pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z dziczyzny. Ty masz do dyspozycji świeże tzn od myśliwego dopiero strzelone czy kupujesz np.: w Makro? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Listopada 2014 masz do dyspozycji świeże tzn od myśliwego dopiero strzelone czy kupujesz np.: w Makro? Mam świeże ,od myśliwego i zbadane przez weta. Zawsze ląduje w zamrażarce, a potem robię z niego wyroby. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Żeby nie było..że się lenię Dzisiaj mnie odwiedził przebadany "Pan Dzik" ok 50 kg. Smalczyk się robi , a reszta mięska już jest poporcjowana i schowana do zamrażarki . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.