Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziczyzna wg Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 01 sty 2014 - 14:38

Przepisy na pieczenie ,kiełbasy i  wędzonki z dziczyzny

 

Spis treści

 

Kiełbasa z dzika wg receptury arkadiusza

Pieczona szynka z dzika


Użytkownik abratek edytował ten post 01 sty 2014 - 21:47


#2 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 01 sty 2014 - 21:12

Na dzisiejszy Noworoczny Obiadek zaserwowałam pieczoną szynkę z dzika.

Mięso (4,5 kg) leżało w marynacie od 3 dni.

 

Załączony plik  DSCN2099.JPG   82,27 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN2103.JPG   75,1 KB   10 Ilość pobrań

 

Marynata do dzika wg.ChefPaula:

 

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody

Składniki zagotować ale nie gotować i zimną marynatą zalać mięso

Uwaga!

Aby zalać taką porcję mięska (4,5 kg) trzeba podane ilości pomnożyć trzykrotnie :)

 

Po wyjęciu z marynaty( nie wylewamy jej !) , mięso musi godzinkę przebywać w temperaturze pokojowej,,aby nie było łykowate.

Roztapiamy kostkę smalcu w brytfannie włożonej do piekarnika nagrzanego do temp.230ºC . Wkładamy mięso , wkrajamy  2cebule pokrojone w krążki, dodajemy 10 śliwek suszonych oraz wlewamy do naczynia koło 0,5 l marynaty.

Jako,że nie mam pokrywki do brytfanki ,mięso nakryłam folią aluminiową .

Pieczemy około 30 minut w temp, 230ºC ,po czym zmniejszamy do 180ºC.Mięso pieczemy  przyjmując około jednej godziny na kg wagi mięsa.W razie potrzeby dolewamy marynatę.  Po trzech godzinach odkrywamy folię i pieczemy dalej polewając pieczeń od czas do czasu wytworzonym sosem.Kiedy mięso będzie miękkie ,wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pieczeń na jakieś 15 minut,aby wszystkie soki się równomiernie rozprowadziły.Sos z brytfanki zagęszczamy w razie potrzeby odrobiną mąki .Można dodać także łyżkę powideł śliwkowych :).

Smacznego!


Użytkownik Małgoś edytował ten post 01 sty 2014 - 21:18


#3 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 02 sty 2014 - 16:46

Co za widok :clap: Smak mogę sobie tylko wyobrazić. 

Widziałem ostatnio dziczyznę w hali Makro. Spróbuje. 

A tak na marginesie. W ten sposób można przyrządzić każde mięso czy przepis jest dedykowany tylko dla dzika?



#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 02 sty 2014 - 20:15

Marynata jest do dzika,ale myślę ,że można z powodzeniem zastosować przepis do wołowiny. :)

Do sarniny z kolei mam inną marynatę.



#5 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 04 sty 2014 - 01:29

Małgoś-a może znajdziesz jakieś przepisy z jelenia? udało mi się kupić połówkę,jest tego ok 20 kg mięsa i teraz zastanawiam się co z tym zrobić.Część chcę uwędzić a co z resztą? :facepalm:



#6 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 04 sty 2014 - 09:47

Roma -tu ,na forum, są przepisy z książki naszego forumowego kolegi KIT-a ,ale przyznam się,że jeszcze z nich nie korzystałam :)

 

https://wedlinydomow...zepisy-wg-kita/

 

a tu link do przepisów  z dziczyzny ChefPaula 

 

http://www.chefpaul....YZNA/index.html


Użytkownik Małgoś edytował ten post 04 sty 2014 - 09:57


#7 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 04 sty 2014 - 18:26

Już zagłębiam się w lekturę,dziękuję :hug: 



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 04 sty 2014 - 19:02

@Roma,zerknij też do mnie podaję tam link do sporej ilości przepisów pana Grzegorza Russaka. https://wedlinydomow...ck/#entry319693



#9 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 04 sty 2014 - 23:21

Już zaglądam :)



#10 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 15 sie 2014 - 11:35

Przygotowania do Zlotu . :D

 Na kijach - "kiełbasa z dzika z wieprzowiną" - przed włożeniem do wędzarni.

Załączony plik  DSCN3076.JPG   112,23 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  DSCN3078.JPG   119,86 KB   6 Ilość pobrań

 

i  "strażnik kiełbasiany " w tle :laugh:

 

Załączony plik  DSCN3082.JPG   107,83 KB   5 Ilość pobrań

 

 



#11 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 15 sie 2014 - 12:52

w tle
Małgoś ja bym mu za bardzo nie wierzył ,patrzy jak w obrazek :rolleyes:  :)  

#12 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 15 sie 2014 - 13:49

ha ha to tak jabys lisa wpuściła do kurnika do pilnowania kur :D



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 sie 2014 - 14:10

ja to raczej sadze ze on sobie mysli " no pancia zdjecia porobila to mozna juz sie zajac kielbasa" :D



#14 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 15 sie 2014 - 16:17

Byłem kiedyś na przyjęciu, gdzie miano podać właśnie dziczyznę. Bigos na dziku.

 

Na stwierdzenie konsumentów, że to sama kapusta, gospodyni domu oświadczyła, że dziczyzna jeszcze po lesie zapier...dala,czy jakoś tak.

 

Lepiej więc zrobić kiełbasę.

 

Też chętnie popilnuję.



#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13909 postów

Napisano 15 sie 2014 - 17:10

i  "strażnik kiełbasiany " w tle

 

Sorki nie w temacie, ale strażnik czy strażniczka ? 



#16 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 sie 2014 - 17:44

Patrząc na masę i posturę to zdecydowanie strażnik ... a ja mam strażniczkę ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#17 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 15 sie 2014 - 19:50

Pies pozdrawia i cieszy się ,że jako mistrz 2-go planu jest lepszy od mojej kiełbasy  :laugh: 



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 sie 2014 - 19:56

Oj no nie złość się ;) pewnie nie lepszy bo i tak nikt go nie skosztuje w przeciwieństwie do kiełbasy ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#19 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2608 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 sie 2014 - 19:59

nikt go nie skosztuje w przeciwieństwie do kiełbasy ;)

Może Małgoś  ... :rolleyes: ...   przywiezie kawałeczek na "Grzybozlot"  - to rzeczywiście będziesz miał okazję :D .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 15 sie 2014 - 20:02

No..widzę,że muszę z kilka sztuk "zdołować" na Grzybozlot ..  jak już taka odezwa  ...  Pies powiedział ,ze i tak się nie da skonsumować  ... :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych