Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziczyzna wg Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#21 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 29 paź 2014 - 10:05

Wędzona szynka z cielaka jelenia :


 

https://wedlinydomow...lenia/?p=379890



#22 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:10

Kiełbaska wieprzowa z dodatkiem mięsa cielaka jelenia.Schnie po wędzeniu dwudniowym ( z przerwą na parzenie) już 5 dzionek .

 

Załączony plik  DSCN3315.JPG   67,46 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN3323.JPG   66,84 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik Małgoś edytował ten post 04 lis 2014 - 11:22


#23 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 lis 2014 - 16:27

Witaj Małgoś

mam pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z dziczyzny. Ty masz do dyspozycji świeże tzn od myśliwego dopiero strzelone czy kupujesz np.: w Makro?



#24 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 05 lis 2014 - 21:03

masz do dyspozycji świeże tzn od myśliwego dopiero strzelone czy kupujesz np.: w Makro?

 

Mam świeże ,od myśliwego i zbadane przez weta. Zawsze ląduje w zamrażarce, a potem robię z niego wyroby.



#25 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 26 sty 2019 - 18:29

Żeby nie było..że się lenię :cool: :laugh:

 

Dzisiaj mnie odwiedził przebadany "Pan Dzik" ok 50 kg. :)

Smalczyk się robi , a reszta mięska już jest poporcjowana i schowana do zamrażarki . :thumbsup:

Załączony plik  50927266_1273383309488130_2920370215575355392_n.jpg   75,57 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  50843273_907445149456773_6030203022104068096_n.jpg   72,9 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  50799519_1048903468626846_7551305671833026560_n.jpg   65,01 KB   3 Ilość pobrań



#26 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1755 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 26 sty 2019 - 18:39

Ja dziś zakupiłem poliki z dzika i mięso gulaszowe z jelenia. Może poratujesz jakimś przepisem na gulasz ? :)



#27 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 26 sty 2019 - 18:48

Może poratujesz jakimś przepisem na gulasz ?

 

Jasne!

Często korzystam z przepisów z tej stronki.Co prawda to jest przepis na dzika ale myślę,że spokojnie mięso jelenia też można tak przyrządzić.

 

https://www.pzlow.pl...-gulasz-z-dzika


Użytkownik Małgoś edytował ten post 26 sty 2019 - 18:51


#28 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10118 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 sty 2019 - 18:58

Dzisiaj mnie odwiedził przebadany "Pan Dzik" ok 50 kg.

Napisz coś więcej Małgoś.

Te 50 kg to w skórze, czy już bielony?

Piszesz, że po badaniu, więc wnioskuję, że raczej bez skóry i raczej tusza podzielona.

Nie widać kłów - czy to dzik po przejściach, czy locha?



#29 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 26 sty 2019 - 19:06

Jest to dzik. Pan myśliwy kły sobie chyba zostawił ( są widoczne miejsca po nich ) . Dzik miał przed bieleniem niewiele ponad 50 kg. Odebrałam już poporcjowane zwierzę. Dodatkowo dostałam w miseczce tłuszcz .


[Dodano: 26 sty 2019 - 19:06]

Następny (jak zapowiedział pan myśliwy ) będzie do odbioru w lutym.

Bardzo się cieszę z tego dzika ,gdyż mój znajomy do tej pory biegał po lesie z myśliwymi z Danii ( kontrakty Nadleśnictwa?) i dopiero teraz mogłam nabyć zierzaka



#30 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 sty 2019 - 19:08

Oj będzie się działo. :thumbsup: 



#31 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 26 sty 2019 - 19:10

Oj będzie się działo. :thumbsup:

 

No w końcu! Już się stęskniłam za sztanglówkami wg.Arkadiusza :laugh: :thumbsup: .



#32 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 27 sty 2019 - 18:04

Pan myśliwy kły sobie chyba zostawił ( są widoczne miejsca po nich )

 

Fajki i szable  :D  

PS Aby je pozyskać to trzeba odciąć część gwizdu i wygotować.



#33 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 29 sty 2019 - 11:22

Aby je pozyskać to trzeba odciąć część gwizdu i wygotować

 

To nie wiem czemu tak .. ale się następnym razem dopytam :D



#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 29 sty 2019 - 21:09

Możesz mu założyć implanty .Służę pomocą. :D

Załączony plik  IMG_20190129_124236.jpg   70,54 KB   6 Ilość pobrań



#35 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 30 sty 2019 - 14:32

Możesz mu założyć implanty .Służę pomocą.

 

:laugh: :laugh: :laugh:

 

Jest w czym wybierać . :thumbsup:



#36 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 18 gru 2019 - 08:55

Znowu wiatr w żagle :D

 

Wędzarnia typu Legoland została zastąpiona" Czerwonym Kapturkiem". Rano padał deszcz ,wiec taki pomysł :tongue:. Ponadto zrezygnowałam w tym roku z kanału dolotowego i zastąpiłam go paleniskiem bezpośrednim, utworzonym z masywnego grilla .

Na pierwszy dym poszły szynki ,boczki i polędwice wieprzowe , Na drugi kiełbasy dziczo-wieprzowe, które to dzięki pomocy @arkadiusza udało mi się je wykonać. Arkadiusz ,jak zwykle niezawodny :thumbsup: :clap:,ustalił mi proporcje mięsa , gdyż zawsze przy dziczyźnie mam z tym problem.

Powstały dwie kiełbasy : jałowcowa oraz szeroka- sztanglówka .

 

Mięso ,którym dysponowałam:

 

1.Karkówka dzik -2,67 kg
2.Łopatka dzik - 1,74 kg
3.II dzik - 1,36 kg
4.Boczek dzik -2,26 kg
5.III dzik - 1,03 kg
6.Warkocz ( z rozbioru schabu)- 3 kg kg.
7.Boczek wp. -1,70

Farsz .

Pozycje 1, 2, 3, 4 -wszystko na 10 mm.
Boczek wp.. sitko 8 poz.7
III dzik - sitko 3 X 2 poz 5
Warkocz - sitko 3 jeden raz poz.6
Woda ok 0,3- 0,4 l do rozmieszania i nie więcej.

Byl jeden farsz .Mięso podzieliłam na pol. Do jałowcowej poszedł pieprz 2 g/kg i jałowiec 2,5 g

Sztanglówka -pieprz 2 g  ziele angielskie 2g i jałowiec 2.5 g/kg

Wedzenie w temperaturze 50- 55 stopni do uzyskania koloru a następnie parzenie ( Arkadiusz sugerował pieczenie).

Parzenie w temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku batonu 72 stopni.

Dziękuję Arku za cierpliwość do mnie i poświęcony czas! :clap: :)

 

A oto kilka fotek :

Załączony plik  79756902_823672161419460_8319755765824880640_n.jpg   73,27 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  79013743_823672108086132_6391274265479479296_n.jpg   67,49 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  79308900_823672218086121_6672765185108738048_n.jpg   63,92 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  79183056_823672284752781_2002564991802146816_n.jpg   44,33 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  80325085_826028014517208_2711974115996073984_o.jpg   79,34 KB   1 Ilość pobrań

 

 

 



#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10118 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2019 - 09:28

Wędzarnia typu Legoland została zastąpiona" Czerwonym Kapturkiem".

Bardzo pomysłowy ten "Czerwony Kapturek"  i klimatyczne wędzenie  :clap:

Parzenie w temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku batonu 72 stopni.

Czy sztanglówka nie podeszła Ci wodą?

Dziczyzna przy mieszaniu dobrze klei ale nie trzyma wody.

Chociaż w Twoim składzie jest sporo warkocza wp. co ma duże znaczenie w kwestii trzymania wody.

Grube kiełbasy z dziczyzny parzę z duszą na ramieniu i nie spuszczam ich z oka. Parzę w 72 st. C i sprawdzam ręką twardość. Z reguły ją uzyskuję przy 66st. w środku. 2 stopnie dojdzie samo. Dobrze parzy się przy pomocy cytkulatora, który gwarantuje równy rozkład temperatur oraz dużą dokładność.

Możesz wrzucić przekrój Twojej sztanglówki?



#38 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 18 gru 2019 - 14:32

Czy sztanglówka nie podeszła Ci wodą?

 

O dziwo nie.. Zrobiła się galaretka.

Fotka  polowy sztanglowki .. Druga polowa poszła na śniadanie a resztę zamrozilam.

 

Załączony plik  79688728_826055801181096_177618449835491328_o.jpg   85,75 KB   1 Ilość pobrań


Użytkownik Małgoś edytował ten post 18 gru 2019 - 14:40


#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10118 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2019 - 14:33

Zrobiła się galaretka.

:hmm:  :hmm:  :hmm:  



#40 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29513 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2019 - 14:44

Dwa lata temu miałem to samo z szynkową. Uważam, że to wina wady mięsa. Robiłem wszystko zgodnie z procedurami.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych