Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Arkadiusza porady praktyczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#21 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 28 paź 2015 - 22:32

P.S Krytyka mile widziana. :)

Dźwięk mógłby być lepszy  :laugh:  a może ja przygłuchawa  już co nieco  :)  poza tym  :clap: 



#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 paź 2015 - 14:10

Dziekuje, bardzo ciekawe i przydatne   :thumbsup:



#23 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 paź 2015 - 14:55

:D Arku dzięki powiem szczerze, że z tym się nie spotkałem czy w podgardlu kupowanym gruczoł jest wycięty czy ja po prostu przegapiłem, fakt ja podgardla używam od wielkiego dzwonka, więc może dlatego jak to jest??. A za filmik piąteczka fakt mógłbyś więcej tej swojej wiedzy udostępnić filmowo.Pozdrawiam :D  :clap:  



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 paź 2015 - 15:27

Dźwięk mógłby być lepszy 

 

Trema mnie zjadła . :D

 

że z tym się nie spotkałem czy w podgardlu kupowanym gruczoł jest wycięty czy ja po prostu przegapiłem

 

Raczej kupowałeś bo do handlu tego gruczołu nie wycinają.Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.Zawsze jest mniej lub więcej tego badziewia.Waga się liczy.Tak sądzę bo tam gdzie kupuje mięso to sam musiałem stanąć do stołu i pokazać jak mają mi przygotowywać.Teraz już mam dobrze i sam nie wycinam bo dostaje oczyszczone a teraz tylko poprosiłem o jedno nieoczyszczone dla potrzeb tego filmu.

 

fakt mógłbyś więcej tej swojej wiedzy udostępnić filmowo.

 

W sumie nie było nad czym się rozwodzić, ale następnym razem wezmę to pod uwagę. :)



#25 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 29 paź 2015 - 18:31

Zrob jeszce film z calego wedzenia :thumbsup:



#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 paź 2015 - 18:43

Zrob jeszce film z calego wedzenia

 

Oj to by był długi i nudny film. :D  



#27 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 29 paź 2015 - 20:45

Dla mnie to bylby bardzo ciekawy i pouczalny film :) :thumbsup:



#28 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 29 paź 2015 - 21:09

Hmm no tak zero muzy, nikt się nie bił, nie rozebrał nie tańczył, krwi mało co troszkę porzucał mięsem eeeeeee tammmmmm :(

;) "nastepną razą" napiszę Ci jakiś ciekawszy scenariusz ;)

PS
Oczywiście żartowałem ;)

Tapniete z GT-I9500

#29 slawek444

slawek444

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • Miejscowośćokolice Częstochowy

Napisano 30 paź 2015 - 11:00

Arku bardzo fajny i pouczający filmik dla początkujących jak ja i nie tylko - dziękuję.



#30 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 31 paź 2015 - 23:47

Zagadka jest prosta.Atlas anatomiczny zwierząt nazywa ten gruczoł przyusznicą.Ja czyli ten pan o którym piszesz spotkałem się na naszym forum z taką nazwą jak podałem w filmiku.To tak jak z mięśniem trzygłowym czy trójgłowym.Podał tą nazwę albo Andrzej Bagno, albo Dziadek.Mimo, że brak Ci było odwagi napisać to w moim kąciku to i tak Cię podziwiam.Musiałeś obejrzeć film, obrobić podgardle, którego ponoć nie używasz bo Ci śmierdzi, zrobić zdjęcia i zamieścić na forum z szujowatym komentarzem.Strasznie się musiałeś napracować, żeby w swoim stylu komuś dopiec, ale się przeliczyłeś.Na mnie nie zrobiło to żadnego wrażenia.Jak to mówią " psy szczekają a karawana idzie dalej"A wystarczyło napisać pod moim filmem jednozdaniowe sprostowania.Oglądaj następny odcinek.Będzie o klasyfikacji podgardla.Zapewne znajdziesz też coś do czego będziesz mógł się znowu przy....bać..Pozdrawiam



Ze względu na czas nie będę dziś komentował pracy mistrza - nie bój wrócę do tematu, napiszę tylko odnośnie mego strachu - pisałeś mi na pw nie raz, bym nie pisał w Twoich tematach, ale mam zielone światło, napiszę tu jeszcze.... komentarz... odnośnie filmu i jego wartości merytorycznej.... :cool:

#31 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 01 lis 2015 - 09:31

. odnośnie filmu i jego wartości merytorycznej....

 

Cieszę się, że zmieniłeś zdanie.Masz zielone światło.Czekam z niecierpliwością.Mam tylko nadzieję, że będzie merytorycznie, zrozumiale dla wszystkich z uzasadnieniem dlaczego tak a nie inaczej i bez osobistych wycieczek bez ,których jak widzę nie możesz się obyć.W innym przypadku Twoje posty w moim kąciku będę usuwał.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lis 2015 - 15:22


#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lis 2015 - 11:28

Obróbka głowy wp. przed peklowaniem i późniejszym parzeniem.

 

https://youtu.be/UsBE3r75L04



#33 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 15 lis 2015 - 15:01

Arkadiuszu ja co prawda rzadko używam głowy wieprz.,ale jak już to sciągam maski z nich i po oczyszczeniu pekluję.Tym sposobem potrzebuję mniejsze naczynia do tych czynności.Tak wiem że smak z kości też jest ważny,tylko widok zębów jakoś mi nie pasi,Dobrze że pokazałeś te czynności jakie zaleca się przed peklowaniem wykonać ,bo dużo ludzi z tym sobie nie radzi.  



#34 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 951 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 15 lis 2015 - 15:16

Arku a co z odciętym uchem? Też peklujesz i dajesz do salcesonów? Czy jakoś inaczej je wykorzystujesz?



#35 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 lis 2015 - 15:23

Dzieki kolejny super film,ja jeszcze te zeby jakos przezyje ,ale oka za zadne skarby nie wyjme  ;)



#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lis 2015 - 16:39

Arku a co z odciętym uchem? Też peklujesz i dajesz do salcesonów? Czy jakoś inaczej je wykorzystujesz?

 

Sposobów jest kilka.Można zapeklować razem z głowami  i dodać do salcesonu.Można też zapeklować i dodać do salcesonu zmieloną samą skórę z ucha.A można też zapeklować lub nasolić i uwędzić .Tym razem poszły do peklowania i zdejmę skórę.Całego nie będę dodawał bo nie każdy lubi.

 

Tak wiem że smak z kości też jest ważny

 

O to to. 



#37 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 15 lis 2015 - 20:07

Osobiście darowałbym sobie usuwanie chrząstki z jamy nosowej. Dlaczego? Nie wchodzi w skład salcesonu i strata czasu.

Kiedyś i ja opalałem włosy i czyściłem po opaleniu. Obecnie mocno ścinam skórę wraz z cebulkami włosowymi. Zaletą metody jest brak zapachu spalonych włosów w pomieszczeniu.

Reszta bez zarzutu.



#38 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lis 2015 - 20:20

Osobiście darowałbym sobie usuwanie chrząstki z jamy nosowej.

 

Kiedyś też tak robiłem, ale doszedłem do wniosku, że będzie bardziej higienicznie jak usunę to krwawe pod chrząstką..Robota w sumie żadna oczywiście przy tej ilości ( trzy połówki).



#39 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 15 lis 2015 - 20:37

Krytyka mile widziana. :)

Z reguły w sprzedaży "sklepowej" nie ma podgardla w takiej wersji ze skórą, tylko bez. I tak szczerze mówiąc to nie widać na Twoim filmie co trzeba wyciąć i jak wyglądają gruczoły.  



#40 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lis 2015 - 13:40

Z reguły w sprzedaży "sklepowej" nie ma podgardla w takiej wersji ze skórą, tylko bez. I tak szczerze mówiąc to nie widać na Twoim filmie co trzeba wyciąć i jak wyglądają gruczoły.  

To zależy od regionu.

U nas - na halach mięsnych - sprzedawane jest podgardle z całym dobrodziejstwem inwentarza  :D .

Jeżeli można zasugerować Arkowi lub innej osobie, to zrobienie obróbki podgardla pokrojonego w grubsze plastry.

Na przekroju widać dokładnie, co należy usunąć i jak to wygląda w zestawieniu z tłuszczem i mięsem podgardlanym.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych