Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Arkadiusza porady praktyczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#41 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3185 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 16 lis 2015 - 15:28

Arek  :clap:  dobra robota. Dzięki Ci wielkie.  :)



#42 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 16 lis 2015 - 16:16

Arku chylę czoła,szacun wielki  :thumbsup:  :D



#43 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 16 lis 2015 - 16:46

Jeżeli można zasugerować Arkowi lub innej osobie, to zrobienie obróbki podgardla pokrojonego w grubsze plastry. Na przekroju widać dokładnie, co należy usunąć i jak to wygląda w zestawieniu z tłuszczem i mięsem podgardlanym.

W tym poście https://wedlinydomow...czoły/?p=406988



#44 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6904 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 16 lis 2015 - 23:29

Dobrze że pokazałeś te czynności jakie zaleca się przed peklowaniem wykonać ,bo dużo ludzi z tym sobie nie radzi.




Nie radzą sobie ludzie, oj nie radzą - bo tego nie robią...


Dzieki kolejny super film,




Film jak film - super - zastanawiające... dlaczego?


Kiedyś też tak robiłem, ale doszedłem do wniosku, że będzie bardziej higienicznie jak usunę to krwawe pod chrząstką..Robota w sumie żadna oczywiście przy tej ilości ( trzy połówki).




Jaki wpływ na usunięcie tego krwawego pod chrząstką ma wpływ na to, że będzie bardziej higienicznie, co i dlaczego - uzasadnij? :cool:

No teraz o filmie z przymrużeniem oka...

Początek - nie będzie łatwo - w tle słychać westchnienie, jest odcięte ucho czynność dość skomplikowana, wymagająca pełnego zaangażowania, potem wykrawanie pozostałości po uchu, czy to chodzi o ucho środkowe i wewnętrzne.
Potem piła do wycinania ryja - to nie prosta robota- artysta lekko się zasapał. Wycinanie krwawego pod chrząstką i potem opalanie, skrobanie, mycie - nie było. Czekam na część drugą, myślę że jeszcze zobaczymy usuwanie zębów
obcinanie warg, wyciąganie żył żuchwowych - co by tam jeszcze usunąć dla higieny? :cool:

Arkadiuszu - co Ty chciałeś tak na prawdę pokazać? O czym jest ten film? :cool:

Czekam na kolejne ... z uśmiechem... :cool: pozdrawiam...

Użytkownik pis67 edytował ten post 16 lis 2015 - 23:31


#45 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5861 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 lis 2015 - 00:10

Kochany pis 67- Pięknie czyta się  Twoje posty  są tak  skonstruowane by razić a przy tym nie obrazić. W dewiacji poczynań indywidualnych upodobań do obróbki głów wp. nie zabieram głosu bo wymagania klientów są rożne . Odcinanie  uszu, zębów to dewiacje klientów. Co można poradzić gdy u nie których stają się pożądanym procesem produkcyjnym .Moje zdanie każdy - pokazuje jak robi . My przyjmijmy to do wiadomości , uszczypliwości zostawmy dla siebie, a pokażmy sami jak to ma być po naszemu . Co napiszę to kosz i teraz będzie mi miło gdy tam to trafi. Pozdrawiam


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 17 lis 2015 - 00:35


#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 lis 2015 - 13:26

Dlaczego Super ? bo  jest takich niewielu co chce im sie cos  obrazowo pokazac A dla mnie ktora niestety nie moze uczestniczyc w kursie ,i jeszcze ma mieso w sklepie inaczej dzielone niz w Pl  to bardzo pomocne. Teraz przynajmniej wiem jak podejsc do oka wczesniej odcielam kawalki  poza okiem a reszte zostawilam.



#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 17 lis 2015 - 16:16

Dlaczego Super ? bo  jest takich niewielu co chce im sie cos  obrazowo pokazac

 

Electra daj spokój.Post nadaje się do usunięcia bo "gość" w moim kąciku nie zastosował się do mojej prośby, ale ja go pozostawię.Będzie świetnym odzwierciedleniem jego charakteru.Czytający sami wyciągną wnioski.

 

Co napiszę to kosz i teraz będzie mi miło gdy tam to trafi. Pozdrawiam

 

W moim kąciku Dziadku, żaden Twój post nie zostanie usunięty przeze mnie do kosza.



#48 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 27 gru 2015 - 13:45

Wiązanie batonów bez pomocy drugiej osoby.

 

 

 

https://www.youtube....bed/0bj5THME654

P.S

Może ktoś mi podpowie jak wkleić od razu film a nie link do niego.Z góry uprzejmie dziękuję. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 gru 2015 - 13:26


#49 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2617 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 gru 2015 - 14:15

To półwyblinką

http://drytooling.co...ka-jak-zawiazac

Bardzo praktyczny węzeł do wiązania  też np worków (mocne zaciśnięcie-przy stosunkowo małej siły)  



#50 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 27 gru 2015 - 14:15

Oszukujesz..
Wiążesz batony z pomocą drugiej osoby .....kamerzysty.  :D
 
Co do filmu to po wklejeniu linku, skrypt forum powinien sam zmienić link w podgląd filmu.... ale się tak nie dzieje ?

Pewnie Vtec będzie widział czemu.
 


Użytkownik miro edytował ten post 27 gru 2015 - 14:16


#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 27 gru 2015 - 14:31

Jakiś Mikołaj pogrzebał i już jest dobrze. :D  :thumbsup:



#52 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 31 sty 2016 - 01:03

Arkadiuszu czy mogę Ci podziękować to za oba filmiki ?
Wiązanie osłonek  - dzięki CI za przewodnik krok po kroku - wcześniej robiłem kiełbasy grube i  wiązałem je fajnie ale nie tak jak TY - wiązanie pierwsze spoko(to bez farszu) - dawałem rade ale wiązanie drugie (po nabiciu farszu) to już było mało profesjonalne (u mnie) po filmiku mam tak nabite batony, że aż miło popatrzeć na nie - lepsze niż sklepowe :)

Wiązałem na suchy osłonkach i nic nie pęka - a dociągałem na klamce od  drzwi - czyli było kilka niutonów :) 

Arku wielkie brawa i dzięki CI

 

 

ps. taka moja osobista prośba jak masz chęć i sposobność rób jeszcze takie instruktarze - te pomoce naukowe nie co dziennie ale czasami się zarąbiście przydają.



#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 31 sty 2016 - 09:14

Arku wielkie brawa i dzięki CI

 

Nie ma za co :) .Planuję jeszcze. :D 

 

Wiązałem na suchy osłonkach i nic nie pęka - a dociągałem na klamce od  drzwi - czyli było kilka niutonów

 

A ja za upór że tak można dostałem kiedyś bana, ale to stara historia i już na przeprosiny nie liczę. :cool:  



#54 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 05 cze 2016 - 10:00

Flokowanie

 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 cze 2016 - 10:20


#55 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 06 sty 2017 - 12:09

Mistrzostwo Świata.  :clap:



#56 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 sty 2017 - 12:26

Eeee tam nic nie mruczysz nie podśpiewujesz Arek ... jak nie Ty ;)

Tapniete z GT-I9500

#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 06 sty 2017 - 12:36

Eeee tam nic nie mruczysz nie podśpiewujesz Arek ... jak nie Ty

 

Chrypkę miałem. :D



#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 02 maj 2017 - 14:38

Szycie żołądków wp. przy produkcji salcesonu.

 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 maj 2017 - 14:39


#59 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 02 maj 2017 - 14:45

Następny, przydatny materiał  :clap: Dzięki Arek. 



#60 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 02 maj 2017 - 15:20

Podwójny bieliżniany - to jest to  :thumbsup:

 

Ja czekałem na ten "odwijacz " przędzy i się doczekałem na końcu filmu  :clap: u mnie kilka razy szpula mnie wk ..żała i musiałem ją kopnąć pod stół , jak uczeń fryzjera który pierwszy raz strzygł klienta i tak postąpił z uchem by nie oberwać od szefa   . :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych