mariusz1415 Posted January 4, 2014 Report Share #1 Posted January 4, 2014 Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy.Chcę przedstawic wam przepis na pasztetową , wzorowaną na przepisie od "pis67".Troszekę zmieniłem ale nie za dużo,przepis jest na ok 2,5kg.Dodam kilka zdjęć gotowego pasztetu,nastepnym razem jak bd robił pasztecik, dodam zdj krok po kroku jak to wyglądało. ok 2,5kg1,kg podgardla0,5kg boczku surowego0,600g watroba wieprzowa0,300g slonina 0,125g kasza mannaprzyprawy na 2,5kgcebula 0,130g pieprz czarny 7gmajeranek 4gziele angielskie 3gwywaru 250mlWykonanie:Tłuszcz i boczek parzymy w temp, 85 stopni przez około1,5-2godzin w niewielkiej ilości wody.Nie solimy.Słoninę roztapiamy do polowy zeby bylo troche tluszczu roztopionego i calego, pod koniecdodajemy cebule i jeszcze chwile to mieszamy zeby cebula LEKKO sie zezlocila.Wątrobę moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, po czym rozcinamy na paskii parzymy w temp.80 stopni przez 10-15 minut.Wyciągamy mięsa z garnka i wstępnie ochładzamy. Do litra wywaruwsypujemy kaszę mannę i gotujemy przez 3 min. intensywnie mieszamy ipozostawiamy pod przykryciem.Przygotowujemy maszynkę sitko 2,5mm, Mielimy słoninę z cebula i tym lejacym sie tluszczem, następnie ciepłą wątrobę dwukrotnie i dwukrotnie pozostałe jeszcze ciepłe składniki mięsne.Wszystkie składniki, kaszę manną i przyprawy wrzucamy do jednegopojemnika i ważymy(ile kg) zawartość. Dodajemy sól w ilości 17g na kilogram farszu,w zależności od własnych upodobań. Mieszamy bardzo dokładnie.Wymieszaną masa napełniamy, maszynką lub nadziewarką, luźno jelitazawiązując końce. Częścią masy można napełnić słoiki, które poposteryzacji zapewnią nam świeży przysmak na dłuższy czas.Kiszki wrzucamy do wody 80-82 stopnie i parzymy 40 -50 minut. Wyciągamy dozimnej wody i trzymamy w niej do godziny często masując i przewracając.Wyciągamy z wody, osuszamy i umieszczamy w lodówce na 6 do12 godzin.Wyciągamy z lodówki i rozwieszamy na kijach celem osuszenia na godzinę wprzewiewnym miejscu. Osuszone umieszczamy w wędzarni gdzie wędzimy dymem do 30stopni od 1do 2 godzin (dopuszczalnie do 35 stopni). Chłodzimy i bierzemy się za konsumpcję.Słoiki pasteryzujemy dwukrotnie nie przekraczając temp. 85 stopni. Tutaj zdj paszteciku chłodzacego się w lodówce,jutro zdj po wędzeniu. Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/ Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 5, 2014 Author Report Share #2 Posted January 5, 2014 Tutaj kilka fotek z wędzenia.Pasztecik palce lizać mmm... Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324618 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 5, 2014 Report Share #3 Posted January 5, 2014 (edited) Cosik nierówno chyba wędzi się u Ciebie.Ważne że smakuje Edited January 5, 2014 by karkan Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324642 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 5, 2014 Author Report Share #4 Posted January 5, 2014 Troche tak a wedziłem ja 2,5 h w 35 stopniach Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324721 Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted January 5, 2014 Report Share #5 Posted January 5, 2014 Troche tak a wedziłem ja 2,5 h w 35 stopniach Masz zły termometr albo źle zainstalowany bo na zdjęciach widać (wyciek tłuszczu i zarumienienie flaka), że temperatura musiała być dużo, dużo wyższa od 35C. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324771 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 5, 2014 Author Report Share #6 Posted January 5, 2014 Termometr jest taki jak do pieca c.o, zamontowany wewnatrz na szybie widac na zdj Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324800 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 6, 2014 Report Share #7 Posted January 6, 2014 Termometr jest taki jak do pieca c.o, Kup sobie do sprawdzania temp. wewnątrz produktu (więcej w temacie o termometrach). Porównaj szybkość wskazań obydwu termometrów. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324862 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 6, 2014 Author Report Share #8 Posted January 6, 2014 też fajny ale wezmę ten pierwszy dzięki za poradę. Wiesz może jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni? Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324968 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 6, 2014 Report Share #9 Posted January 6, 2014 (edited) ale wezmę ten pierwszy I dobrze - ten bardziej nadaje się do wędzarni - drugi teraz używam do parzenia. jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5996-moj-1-projekt-na-1-mini-wedzarnie/?p=173672 Edited January 6, 2014 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324970 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 8, 2014 Report Share #10 Posted January 8, 2014 (edited) 5cm/1m to jest chyba pochylenie 5% a nie 5 stopniPrawda - trochę się zapędziłem w tym "ogniu pytań" . Panowie to jest temat o pasztetowej, a nie o budowie wędzarni Tyż prawda, ale pytał sam autor tematu więc .......... - może niech moderatorzy zadecydują i usuną te posty. Edited January 8, 2014 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-325503 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 14, 2014 Author Report Share #11 Posted January 14, 2014 Witam jeszcze raz ja w sprawie tego termometru chcialem zapytac czy taki tez moze byc?? Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326663 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 14, 2014 Report Share #12 Posted January 14, 2014 może być.Tylko tam gdzie się schodzi przewód i bagnet załóż koszulkę termokurczliwą żeby przy parzeniu nie dostawała się woda Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326664 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 14, 2014 Author Report Share #13 Posted January 14, 2014 ok wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326666 Share on other sites More sharing options...
marek58au Posted January 14, 2014 Report Share #14 Posted January 14, 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326724 Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 14, 2014 Report Share #15 Posted January 14, 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html są też w sklepie Ikea Quote „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326727 Share on other sites More sharing options...
marek58au Posted January 14, 2014 Report Share #16 Posted January 14, 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html są też w sklepie Ikea Dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326765 Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 15, 2014 Report Share #17 Posted January 15, 2014 nie w każdym sklepie IKEA są takie termometry !! proponuję sprawdzić najpierw na ich stronie dostępność w danym sklepie, zanim się ktoś wybierze na darmo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326907 Share on other sites More sharing options...
mariusz1415 Posted January 16, 2014 Author Report Share #18 Posted January 16, 2014 W praktikerze sa tez te termometry ,ja kupilem za niecale 55zl Quote człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327173 Share on other sites More sharing options...
mankotom Posted January 16, 2014 Report Share #19 Posted January 16, 2014 za to przepis ekstraklasa Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327304 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 17, 2014 Report Share #20 Posted January 17, 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327393 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 17, 2014 Report Share #21 Posted January 17, 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa Z koszulki termokurczliwej : https://www.google.pl/search?q=koszulka+termokurczliwa&rlz=1C1PRFC_enPL544PL545&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eyLZUpHACMqrhQeal4CwCg&ved=0CEgQsAQ&biw=1440&bih=809 Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327399 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 17, 2014 Report Share #22 Posted January 17, 2014 Wirus takich rzeczy tutaj to nawet nie wiem gdzie szukac , czy moze byc tasma izolacyjna (ta do kabli elektrycznych)?? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327448 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 17, 2014 Report Share #23 Posted January 17, 2014 Dzieki SAUSAGE Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327465 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 17, 2014 Report Share #24 Posted January 17, 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa @eli55,Koszulka termokurczliwa to taka rurka z tworzywa, które kurczy się pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli nałożysz ją na połączenie sondy z kablem i podgrzejesz dmuchawą lub dobrą suszarką, to rurka ta przybierze kształt tego połączenia, zabezpieczy je przed złamaniem oraz uszczelni.Rurka powinna mieć średnicę niewiele wiekszą niż sonda. Najlepiej gdybyś poszła do punktu naprawy sprzętu elektrycznego to powinni Ci założyć taką rurkę bez problemu.Jeżeli się nie uda to napisz do mnie na PW i podaj adres. Przyślę Ci odpowiednią rureczkę w kopercie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327467 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 17, 2014 Report Share #25 Posted January 17, 2014 Ok EAnna serdeczne dzieki sprobuje poszukac tutaj jezeli nie znajde to chetnie skorzystam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327470 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.