Papcio Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lipca 2005 Oryginalny przepis: M N O Ž S T V Í (Ilość) do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków) S U R O V I N Y (Składniki) 2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych parówek) 1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)6 00 ml octa (600 ml ocetu)1250 ml vody (1250 ml wody)5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)3 bobkové listy (3 liście laurowe)na špičku nože chilli (na końcu noża chili) P O S T U P (Wykonanie) Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička-----------------------------------------------------------------------------------Moje tłumaczenie przepisu, posługiwałem się słownikiem czesko-polskim. Tłumaczenie jest dość dowolne ale oddające sens orginału. Najpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viajero Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Tak, ale spekacky to szczególny rodaj parówek - rosyć grubych,krótkich i z małymi kawałeczkami słoniny w masie. Próbowałem robić w Polsce utopence z różnych parówek - ale niestety wynik był różny od zamierzonego :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Postanowiłem również zrobić tą przekąskę z drobną różnicą, że kiełbaski wykonałem sam Używając tłumacza google wyszedł mi taki oto przepis na Špekáčky, czeskie kiełbaski:50 % wołowina (zadnia z młodych sztuk)20 % tłusta wieprzowina30 % boczek wędzonywięc użyłem:Wołowina kl. II - 1 kgPodgardle - 0,4 kgBoczek - 0,6 kgPrzyprawyPeklosól 20 g/kgczosnek 2 g/kgpieprz 2 g/kgpapryka słodka 2 g/kggałka 0,4 g/kgPeklowanie 48 godzinRozdrabnianie sitko 4 i dwa razy sitko 3Woda 15 %Jelita wieprzowe 32 +Serdelki długości 5-7 cmNie wędziłem, parzone 30 minut w temp. 70-72 st. CZalewę zrobiłem wg Papcia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/92-utopency-czyli-parowki-marnowane/?p=313 Edytowane 14 Października 2014 przez abratek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2014 Następnym razem nie przekrawaj do końca tylko ponacinaj i przekładaj kolorową papryką, ogórkiem i cebulą dużo efektowniej wyglądają Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Października 2014 W kostkę pokroiłeś podgardle tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2014 W kostkę pokroiłeś podgardle tak?Nie napisałem , boczek w kostkę bardzo mniej więcej 1 x 1 cm. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Października 2014 Oryginalny przepis to 30% wędzony boczek pokrojony w kostkę, 20% II wieprzowina, 50% wołowina zadnia jałówek.Ja tak robię, a zalewę podobną jak podał wiele lat temu Papcio, bez zbędnych dodatków. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2014 30% wędzony boczek pokrojony w kostkę,To fakt, powinien być wędzony ale nie miałem swego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2014 Oryginalne spekacky mają mniejsze kawałki słoniny. A utopence lepiej smakują jak się je ponacina i tak jak pisał Robercik powkłada paski papryki czy ogórasa w te nacięcia. Same są takie se... Szkoda że gdzies mi wsiąkły zdjęcia tych co robiłem na Grzybozlot. Podobno dawały radę. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Października 2014 Oj tam dawały radę .... wymiatały i tyle .Naprawdę były SUPERAŚNE bo i wyglądały i smakowały jak należy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Października 2014 Następnym razem je podwędź, a zamiast wody użyj lodu,a przy wyrabianiu mięs nie przekraczaj 15 C.Dzięki, znam zasady robienia parówek. a na wędzenie nie było czasu "tą razą". Oryginalne spekacky mają mniejsze kawałki słoniny. Pewnie te, które teraz sprzedają tak, bo taniej, mają też mniej wołowiny. Wieści głoszą, że wg tradycyjnych receptur było tak jak Biotit i ja piszemy.Pewnie te z ogórkiem i papryką są dobre ale może trzeba je wspomagać smakiem z powodu jakości wykorzystanych parówek. Na razie spróbuję te za kilka dni, następnym razem zrobię z odpowiednim boczkiem i wędzone, a później będę miał pogląd czy je wzbogacać, papryka dodawana do marynat jednak zmienia mocno smak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.