Skocz do zawartości

Kiełbasa wojskowa z 1952 r. produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

 

Wołowina II kl. 1,25kg

 

post-55133-0-19636300-1389089954_thumb.jpg

 

Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg

 

post-55133-0-23594700-1389089951_thumb.jpg

 

Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg

 

post-55133-0-03662200-1389089953_thumb.jpg

 

Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)

Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)

Czosnek świeży – 1 g/kg

Pieprz czarny mielony – 1 g/kg

 

Peklowanie 48 h

 

Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitku

Reszta na sitku 8 mm

 

Jelita wieprzowe 32+

 

Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej

 

Osuszałem godzinę w temp. 55 st.

 

Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st.

 

Zamiast podpieczenia  na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st.

 

Po wystudzeniu:

 

post-55133-0-19819800-1389089950_thumb.jpg

 

Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy i troche brakuje składników , ale jak smakuje to jest dobra :)

To napisz proszę jakich albo zapodaj całą recepturę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy

No to dawaj. Czekamy z niecierpliwością. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W latach 60-tych a ZMs Gdańsk ta kiełbasa była robiona na zamówienie wojska .Receptura procesu produkcji  podobna do  k. zwyczajnej  lecz posiada wzbogacony sklkad  o zwiększony dodatek wp kl I.

 Recepturę możemy znaleźć w zamówieniach dla wojska jak również  w ,,Obrót i przetwórstwo mięsne''

str 50-51.Była ona smaczną kiełbasą, której trzeba było mocno pilnować by nie została zjedzona przez pracownikow.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem gdzie mi się "schowała książka". Dziadku, możesz wrzucić skany (jeśli można o maksymalnej wielkości). 

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-39869-0-88602600-1389304625_thumb.jpg

Temat był na naszym forum

Poczytać jak zmieniana tą recepturę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zamowien-wojskowych/

 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Wydaje się, że skład u mnie pełny, o tłuszczu napisałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy możesz zamieścić  całą dokumentację na forum .  Receptura kiełbasy była udoskonalana. Następna receptura

.Kiełbasa wojskowa specjalna

Kiełbasa wieprzowo-wołowa (produkt, w którym mięso wieprzowe stanowi mniej niż 75% wsadu, ale przeważa w składzie surowcowym), wędzona, parzona, podsuszana, średnio rozdrobniona (przeważająca część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 10 mm),

Skład

65% mięsa wieprzowego kl. II,

30% mięsa wołowego kl. II

5% podrobów (serca, ozory)

oraz przyprawy charakterystyczne dla tego wyrobu; nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamieszczę oczywiście ale kaszankę właśnie robię.  :cool:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność
zgadza się dlatego już w roku pańskiego 1980_go kiełbasy miały piękne zielone i siwo szare oczka Szef kuchni zapewniał, że to hit żywnościowy marki "dodatek białkowy" dodatek z ryb, chyba bo już dokładnie nie pamiętam. Jak się nie mylę, to te dodatki były gwoździem do trumny zakładów mięsnych w Gdyni. Szkoda bo mieli super wyroby 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla Wędzarniczej Braci od Leszka Kawy

 

kiełbasa wojskowa 1952 r..pdf

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ????

 

post-51023-0-89751000-1389784792_thumb.jpg

 

Literówka ??????

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiś żołnierz w 52 r. widocznie się pomylił, wcześniej jest 6%

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taka kiełbasa została zrobiono dokładnie według tej receptury, i powiem było troche problermów smak niesamowity , ale niestety nie będzie sprzedawana gdyż kosz tej bardzo wysoki.

post-55133-0-36237100-1389793619_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

Dobry przepis z użyciem mięsa wołowego,co do ceny wykonania tej kiełbaski można podnieść pułap zamieniając mięso wołowe mięsem cielęcym z łopatki,smak wynadgrodzi każdemu gorycz poniesionej ceny za mięso cielęce.

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.