Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa wojskowa z 1952 r. produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
144 odpowiedzi w tym temacie

#41 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 mar 2014 - 19:50

Szukasz genialnego wzrostu wydajności ... ?
Wielofosforany ... ?

Ps
Z tym ile wody wlejesz to troszkę przesadziłeś ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#42 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 02 kwi 2014 - 10:02

nie wazne ile wody nalejesz bo i tak wyparuje chyba ze nawalisz jakichs innych prochów do zatrzymania wody tynu "nomina" a wody mozna lac ile trzeba zeby połaczyc skladniki razem ja tak robie i po uwedzeniu zawsze mam tyle gotowego produktu ile mialem wsadu miesa bez dodatku wody.... chyba ze mace jakies geniale pomysly jak zatrzymac wode w kielbasie . nie mowie tu o zimnym wedzeniu ;) nie mam czasu na to ;)

Pozdrawiam

Ja robię wg receptury - z 1952 r., więc chyba robisz inną kiełbasę i nie wiem o czym piszesz. Myślę też, że nie rozumiesz po co i w którym momencie dolewa się wody. Może opisz swój cykl produkcji, to cokolwiek się rozjaśni. Pozdrawiam.



#43 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5496 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 09:49

No to mnie Pawle namówiłeś  :D  Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię  :cool:



#44 Skarus

Skarus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 172 postów
  • MiejscowośćWieś

Napisano 04 kwi 2014 - 11:10

Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ????  
 

 

WYMAGNIA CHEMICZNE to nie RECEPTURA!

 

Na zawartość wody w gotowynm produkcie składa się woda zawarta w surowym mięsie + woda dodana w procesie produkcyjnym.



#45 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 kwi 2014 - 11:28

Z tego co kojarzę to 50-60% dodatku wody ale w stosunku do wołowiny było a nie do masy farszu ;) taki mały szczegół ;)



#46 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 04 kwi 2014 - 11:35

Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcji .

 Tak przedstawia się zawartość wody w mięsie dla poszczególnych klas mięsa drobnego- dane z działu mięso

Załączony plik  baccd53aecd19e33.jpg   17,9 KB   12 Ilość pobrań

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 04 kwi 2014 - 11:37


#47 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 12:23



Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 



#48 Skarus

Skarus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 172 postów
  • MiejscowośćWieś

Napisano 04 kwi 2014 - 12:37

Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcj

 

woda w mięsie + woda dodana w produkcji - ubytki wody podczas osuszania i wędzenia = woda w gotowym produkcie .

 

Określenie do 60% - dotyczy wody w gotowyn produkcie  :)



#49 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 15:45

No to mnie Pawle namówiłeś  :D  Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię  :cool:

Polecam, bo to smaczna kiełbasa.  :)



#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 19:04

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

46dance.gif       



#51 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 kwi 2014 - 19:26

 



Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 

 

To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy?



#52 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 19:28

Polecam, bo to smaczna kiełbasa. 

 

Ty zarazo !!!

Też zrobię. :D  



#53 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 19:32

 

 



Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 

 

To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy?

Na kursie SDM  :)



#54 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 04 kwi 2014 - 20:27

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.



#55 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 kwi 2014 - 20:32

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.

No, po takiej rekomendacji zapewne wszyscy się rzucą na tę kiełbaskę  :tongue: 



#56 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2014 - 20:32

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.

Na pewno dasz radę DZIADKU  :laugh:



#57 janexs

janexs

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 05 kwi 2014 - 16:19

Składniki:

 

Wołowina II kl. 1,25kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wołowa.jpg

 

Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg

 

attachicon.gifWojskowa - I wieprzowa szynka.jpg

 

Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wieprzowa.jpg

 

Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)

Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)

Czosnek świeży – 1 g/kg

Pieprz czarny mielony – 1 g/kg

 

Peklowanie 48 h

 

Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitku

Reszta na sitku 8 mm

 

Jelita wieprzowe 32+

 

Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej

 

Osuszałem godzinę w temp. 55 st.

 

Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st.

 

Zamiast podpieczenia  na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st.

 

Po wystudzeniu:

 

attachicon.gifWojskowa - przekrój.jpg

 

Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe....2146,169.html?3

 

Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ????

 

attachicon.gifkiełbasa wojskowa 1952 r._01.jpg

 

Literówka ??????

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.



#58 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 05 kwi 2014 - 18:44

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.

Zawsze możesz zrobić chorizo albo merguez  :)



#59 riccardo47

riccardo47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćlubin

Napisano 05 kwi 2014 - 20:40

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.

 

 

przepis przepisem,ale niemal my  wszyscy , za wyjatkiem tych,którym kubki smakowe uległy przeciążeniu :hmm: ,próbowaliśmy tej  wspaniałej kiełbasy.Wyjątkowy smak :thumbsup: ,którego nie potrafię zapomnieć.W tym tygodniu i ja zaczynam zmagania z tym przepisem,aż do uzyskania tego subtelnego smaku :rolleyes:

 



#60 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5496 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 18:00

Kiełbasa zrobiona i jakoś tajemniczo znika z lodówki....  :cool: https://wedlinydomow...yroby/?p=344705

Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. Teraz trzeba wypróbować wersję w cielęciną  :tongue:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych