Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa wojskowa z 1952 r. produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
144 odpowiedzi w tym temacie

#61 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 18:41

Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. 

Na kurs zrobiłem wg oryginału czyli 23 g/kg. Było ok.  :)



#62 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 06 kwi 2014 - 19:31

My od jakiegoś czasu ograniczamy spożycie soli i nawet jak coś dla innych jest OK to nam już za słone. Tak się smak zmienił.... A kiedyś przepadałem za słonym  :cool:



#63 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 kwi 2014 - 08:53

Ostatni raz.  :D

 

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

 0dirol.gif



#64 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 kwi 2014 - 20:17

Hej -tak sobie siedzę i czytam te przepisy -wszystkie kiełbasy opisujecie jako pyszne i trudno się zdecydować ,alemoze na święta wypróbuje ten przepis .Zapytam -ile wody dodałeś do masy wołowej przy mieszaniu?



#65 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3413 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 kwi 2014 - 20:55

Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .

Ps > Miałem okazję popróbować "trepowej" u Tusiaczka - smaczna , ale ja jak te grubasy , lubię tłuste kiełbasy i ją bym nazwał : Trepowa dla kobiet  co to całeżycie walczą o linię i tłuste to fuj .

Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi  Kruszynki. :D


Użytkownik Henio edytował ten post 12 kwi 2014 - 20:56


#66 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 12 kwi 2014 - 21:26

Hej -tak sobie siedzę i czytam te przepisy -wszystkie kiełbasy opisujecie jako pyszne i trudno się zdecydować ,alemoze na święta wypróbuje ten przepis .Zapytam -ile wody dodałeś do masy wołowej przy mieszaniu?

 

Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .

Ścisłych nie ma, w tym przypadku 50-60%. Ja dałem 50%



#67 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 kwi 2014 - 22:15

A konkretnie w ml?  [600ml?dodane do wołowego?]

Wiem,ze ścisłych reguł nie ma ,ale ja do tej pory to dodawałam tak na 5kg szklankę...



#68 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7223 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 12 kwi 2014 - 22:21

Jak masz 1kg wolowego to dajesz 0,5kg wody to jest około 50% w temperaturze 20st C i cisnieniu 1000mb to będzie 0, 5l czyli 500ml Boszeee :( Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 12 kwi 2014 - 22:22


#69 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 12 kwi 2014 - 22:31

 Dzięki-czyli dobrze to sobie wyliczyłam [w przepisie kolega podał 1,25  kg wołowego]



#70 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 13 kwi 2014 - 09:25

 Dzięki-czyli dobrze to sobie wyliczyłam [w przepisie kolega podał 1,25  kg wołowego]

10% to 125 ml * 5



#71 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 kwi 2014 - 15:43

To nie apteka -oczywiście ,ze obliczenia moje  podałam w przyblizeniu .



#72 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 14 kwi 2014 - 10:57

To nie apteka -oczywiście ,ze obliczenia moje  podałam w przyblizeniu .

To nie pytaj skoro wiesz, nie rozumiem  :facepalm: A napisałaś 600 ml ze znakiem zapytania tzn. że nie do końca wiesz. Odpowiedziałem, to podziękuj.  :mellow:


Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi  Kruszynki. :D

Kolega Kruszynka był zwykłym szwejem w wojsku?  :hmm:



#73 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 14 kwi 2014 - 11:25

Zapytałam,żeby się upewnić.

DZIĘKI.



#74 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 14 kwi 2014 - 12:31

Zapytałam,żeby się upewnić.

DZIĘKI.

Proszę bardzo. :)



#75 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:04

wojskowa się pekluje... to będzie moja pierwsza w życiu kiełbasa :) zobaczymy co z tego wyjdzie

776150d68ae6183cmed.jpg



#76 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:11

wojskowa się pekluje... to będzie moja pierwsza w życiu kiełbasa :) zobaczymy co z tego wyjdzie

Powodzenia i daj znać. :) W górnej misce II kl. wp jest przykryta I kl.bo tak chudo jakoś? 



#77 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:38

no właśnie II kl jest pomieszana (głównie pod spodem) z I kl ale muszę przyznać że II kl nie była za tłusta, temu też mam osobno podagdle,

ale i tak mam stresa że wyjdzie zbyt chudo



#78 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:45

no właśnie II kl jest pomieszana (głównie pod spodem) z I kl ale muszę przyznać że II kl nie była za tłusta, temu też mam osobno podagdle,

ale i tak mam stresa że wyjdzie zbyt chudo

Ja wolę chudsze kiełbasy, nie dodaję dodatkowo tłuszczu, chodzi mi tylko o to czy jest recepturowa/odpowiednia ilość. 



#79 bijacz

bijacz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćSkoczów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:49

a ilość mięsa wg przepisów, podam proporcje razem z wynikami produkcji :)

ale już z góry dziękuję za przepis



#80 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 17 kwi 2014 - 08:55

a ilość mięsa wg przepisów, podam proporcje razem z wynikami produkcji :)

ale już z góry dziękuję za przepis

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych