Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa wojskowa z 1952 r. produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
144 odpowiedzi w tym temacie

#141 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 09:52

Małe uzupełnienie zapasów.

 

Załączony plik  Wojskowa 04_09_2016.jpg   59,93 KB   28 Ilość pobrań

 

 



#142 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 05 wrz 2016 - 12:43

Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna!  :clap:  :)

.



#143 dietykon

dietykon

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 17:00

Tak dopytam autora, w oryginale 23g soli kuchennej + 1 g saletry w przepisie Twoim tu podanym 18g peklosoli, ciekawym różnic bo z wątku wynika, że obie wersje sprawdziłeś. W oryginale tłuszcz wieprzowy, co proponujesz jeżeli trzymać by się oryginalnej receptury, czy może być słonina czy też jednak tłuszcz wieprzowy 'wewnętrzny"?



#144 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 05 wrz 2016 - 18:43

Tak dopytam autora

Proporcje podane na pierwszej stronie są wg przepisu beiota, nie znałem jeszcze oryginału i chyba nie do końca wiedziałem co to tłuszcz drobny. Generalnie 18 g na kg dałem chyba tylko raz, od momentu posiadania receptury oryginalnej zawsze daję 23 g/kg peklosoli. A jeśli chodzi o  tłuszcz, choć to moja tajemnica, ;)  to do wojskowej dodaję słoniny. 


Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna!  :clap:  :)

Wszystko Bracie Grizzly dzięki DZIADKOWI i wielu innym użytkownikom forum.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#145 kamyk

kamyk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćłąkie

Napisano 17 gru 2016 - 17:34

Dla odświeżenia

Załączone pliki


Użytkownik chudziak edytował ten post 18 gru 2016 - 11:50





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych