Skocz do zawartości

Kiełbasa wojskowa z 1952 r. produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

 

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 

 

To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polecam, bo to smaczna kiełbasa. 

 

Ty zarazo !!!

Też zrobię. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 

 

To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy?

Na kursie SDM  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.

No, po takiej rekomendacji zapewne wszyscy się rzucą na tę kiełbaskę  :tongue: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.

Na pewno dasz radę DZIADKU  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

 

Wołowina II kl. 1,25kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wołowa.jpg

 

Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg

 

attachicon.gifWojskowa - I wieprzowa szynka.jpg

 

Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wieprzowa.jpg

 

Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)

Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)

Czosnek świeży – 1 g/kg

Pieprz czarny mielony – 1 g/kg

 

Peklowanie 48 h

 

Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitku

Reszta na sitku 8 mm

 

Jelita wieprzowe 32+

 

Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej

 

Osuszałem godzinę w temp. 55 st.

 

Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st.

 

Zamiast podpieczenia  na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st.

 

Po wystudzeniu:

 

attachicon.gifWojskowa - przekrój.jpg

 

Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3

 

Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ????

 

attachicon.gifkiełbasa wojskowa 1952 r._01.jpg

 

Literówka ??????

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.

Zawsze możesz zrobić chorizo albo merguez  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.

 

 

przepis przepisem,ale niemal my  wszyscy , za wyjatkiem tych,którym kubki smakowe uległy przeciążeniu :hmm: ,próbowaliśmy tej  wspaniałej kiełbasy.Wyjątkowy smak :thumbsup: ,którego nie potrafię zapomnieć.W tym tygodniu i ja zaczynam zmagania z tym przepisem,aż do uzyskania tego subtelnego smaku :rolleyes:

 

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa zrobiona i jakoś tajemniczo znika z lodówki....  :cool: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=344705

Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. Teraz trzeba wypróbować wersję w cielęciną  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. 

Na kurs zrobiłem wg oryginału czyli 23 g/kg. Było ok.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My od jakiegoś czasu ograniczamy spożycie soli i nawet jak coś dla innych jest OK to nam już za słone. Tak się smak zmienił.... A kiedyś przepadałem za słonym  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatni raz.  :D

 

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .

Ps > Miałem okazję popróbować "trepowej" u Tusiaczka - smaczna , ale ja jak te grubasy , lubię tłuste kiełbasy i ją bym nazwał : Trepowa dla kobiet  co to całeżycie walczą o linię i tłuste to fuj .

Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi  Kruszynki. :D

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej -tak sobie siedzę i czytam te przepisy -wszystkie kiełbasy opisujecie jako pyszne i trudno się zdecydować ,alemoze na święta wypróbuje ten przepis .Zapytam -ile wody dodałeś do masy wołowej przy mieszaniu?

 

Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .

Ścisłych nie ma, w tym przypadku 50-60%. Ja dałem 50%

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz 1kg wolowego to dajesz 0,5kg wody to jest około 50% w temperaturze 20st C i cisnieniu 1000mb to będzie 0, 5l czyli 500ml

 

Boszeee :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Dzięki-czyli dobrze to sobie wyliczyłam [w przepisie kolega podał 1,25  kg wołowego]

10% to 125 ml * 5

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie apteka -oczywiście ,ze obliczenia moje  podałam w przyblizeniu .

To nie pytaj skoro wiesz, nie rozumiem  :facepalm: A napisałaś 600 ml ze znakiem zapytania tzn. że nie do końca wiesz. Odpowiedziałem, to podziękuj.  :mellow:

Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi  Kruszynki. :D

Kolega Kruszynka był zwykłym szwejem w wojsku?  :hmm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.