EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Polecam, bo to smaczna kiełbasa. Ty zarazo !!!Też zrobię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. To DZIADEK próbował Twojej kiełbasy?Na kursie SDM Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.No, po takiej rekomendacji zapewne wszyscy się rzucą na tę kiełbaskę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Kawałek został po kursie. A wiem że babcia lubi kiełbasy o takiej konsystencji i takim smaku i była zachwycona tą wojskową . Mam jej taką samą zrobić i obawiam że będzie ciężko to powtórzyć.Na pewno dasz radę DZIADKU Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janexs Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Składniki: Wołowina II kl. 1,25kg Wojskowa - II wołowa.jpg Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg Wojskowa - I wieprzowa szynka.jpg Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg Wojskowa - II wieprzowa.jpg Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)Czosnek świeży – 1 g/kgPieprz czarny mielony – 1 g/kg Peklowanie 48 h Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitkuReszta na sitku 8 mm Jelita wieprzowe 32+ Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej Osuszałem godzinę w temp. 55 st. Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st. Zamiast podpieczenia na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st. Po wystudzeniu: Wojskowa - przekrój.jpg Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3 Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ???? kiełbasa wojskowa 1952 r._01.jpg Literówka ??????jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja.Zawsze możesz zrobić chorizo albo merguez Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 jak dla mnie to mało pikantna ale nie każdy musi mieć taki sam smak jak ja. przepis przepisem,ale niemal my wszyscy , za wyjatkiem tych,którym kubki smakowe uległy przeciążeniu ,próbowaliśmy tej wspaniałej kiełbasy.Wyjątkowy smak ,którego nie potrafię zapomnieć.W tym tygodniu i ja zaczynam zmagania z tym przepisem,aż do uzyskania tego subtelnego smaku Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Kiełbasa zrobiona i jakoś tajemniczo znika z lodówki.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=344705Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. Teraz trzeba wypróbować wersję w cielęciną Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Wrażenia bardzo pozytywne jedyne co bym zmienił to jak dla nas minimalnie za słona. Na kurs zrobiłem wg oryginału czyli 23 g/kg. Było ok. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 My od jakiegoś czasu ograniczamy spożycie soli i nawet jak coś dla innych jest OK to nam już za słone. Tak się smak zmienił.... A kiedyś przepadałem za słonym Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ostatni raz. Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Hej -tak sobie siedzę i czytam te przepisy -wszystkie kiełbasy opisujecie jako pyszne i trudno się zdecydować ,alemoze na święta wypróbuje ten przepis .Zapytam -ile wody dodałeś do masy wołowej przy mieszaniu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .Ps > Miałem okazję popróbować "trepowej" u Tusiaczka - smaczna , ale ja jak te grubasy , lubię tłuste kiełbasy i ją bym nazwał : Trepowa dla kobiet co to całeżycie walczą o linię i tłuste to fuj .Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi Kruszynki. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Hej -tak sobie siedzę i czytam te przepisy -wszystkie kiełbasy opisujecie jako pyszne i trudno się zdecydować ,alemoze na święta wypróbuje ten przepis .Zapytam -ile wody dodałeś do masy wołowej przy mieszaniu? Zasadniczo dodajemy tyle ile wchłonie mięso podczas mieszania i na to nie ma ścisłych reguł .Ścisłych nie ma, w tym przypadku 50-60%. Ja dałem 50% Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 A konkretnie w ml? [600ml?dodane do wołowego?]Wiem,ze ścisłych reguł nie ma ,ale ja do tej pory to dodawałam tak na 5kg szklankę... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak masz 1kg wolowego to dajesz 0,5kg wody to jest około 50% w temperaturze 20st C i cisnieniu 1000mb to będzie 0, 5l czyli 500ml Boszeee Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dzięki-czyli dobrze to sobie wyliczyłam [w przepisie kolega podał 1,25 kg wołowego] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dzięki-czyli dobrze to sobie wyliczyłam [w przepisie kolega podał 1,25 kg wołowego]10% to 125 ml * 5 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 To nie apteka -oczywiście ,ze obliczenia moje podałam w przyblizeniu . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 To nie apteka -oczywiście ,ze obliczenia moje podałam w przyblizeniu .To nie pytaj skoro wiesz, nie rozumiem A napisałaś 600 ml ze znakiem zapytania tzn. że nie do końca wiesz. Odpowiedziałem, to podziękuj. Ps2 Trepowa to nie mój wymysł tylko kolegi Kruszynki. Kolega Kruszynka był zwykłym szwejem w wojsku? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zapytałam,żeby się upewnić.DZIĘKI. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zapytałam,żeby się upewnić.DZIĘKI.Proszę bardzo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bijacz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 wojskowa się pekluje... to będzie moja pierwsza w życiu kiełbasa zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.