Jump to content

Moje pierwsze parówki - Miro.

Recommended Posts

No właśnie. Także nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi. Przecież to Tobie powinno zależeć na zdobyciu w tym temacie jak największej ilości informacji zwłaszcza, że wypowiadają się sami specjaliści. Gdzie tutaj widzisz zadymkę? Chyba zależy Ci na tym, aby wszystkie niejasności zostały wyjaśnione, a forumowicze mogli korzystać z naprawdę dobrego i wspólnymi siłami wypracowanego przepisu?

Miro, naprawdę rzadko się zdarza, że dyskusja na tak drażliwy temat prowadzona jest wyjątkowo kulturalnie i w bardzo koleżeńskiej atmosferze. Tylko pozazdrościć. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

I to będzie sukces w domowych warunkach .
I to jest chyba sedno sprawy. Dyskusja nakręca się ponownie ale nikt nie zwraca uwagi na fakt że tak naprawdę mówimy o dwóch różnych procesach bo nie da się porównać robienia farszu wysokoobrotowym mega sprzęciorem z masarni i małym kręciołkiem w domu. To co uda się osiągnąć w zakładzie sprzętem o zylionie obrotów na minutę dochodząc do 8-10 stopni raczej się nie uda w warunkach domowych. Stąd potrzeba nieco wyższego zakresu temperatur. To akurat opinia mojego sąsiada - wieloletniego pracownika ZM w Gdańsku (pewnie by i wyszła jakaś znajomość z Dziadkiem  :cool: )

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Szanowni dyskutanci - widać że temat jest jednak złożony i nawet wśród zawodowców nie ma zgody. Proponuję przenieść tę dyskusję do działu technologia dla zaawansowanych i spokojnie wypracować jednolite zalecenia i wskazówki dla miłośników domowych parówek, uwzględniających specyfikę domowej produkcji, w szczególności możliwości sprzętu jakim dysponujemy.

Zostawmy na razie przepis Mirka w spokoju. Niech sobie wisi w takiej formie jak chce autor. Jak dojdziemy wspólnie do logicznych wniosków i uda się je sformułować w postaci praktycznych i użytecznych zaleceń, to sobie Mirek spokojnie wprowadzi poprawki.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-parowki-dziadka/?hl=par%C3%B3wki

Odnalazłem ten przepis. . Uwagi do niego mile widziane ale w podanym linku .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • 4 weeks later...

Ja też narobiłem już trochę tzw. parówek :)  Za każdym razem jednak obserwuję kutrowany farsz i czasem okazał się w konsystencji bardziej zwarty i lepszy w gotowym wyrobie po przekroczeniu wymaganej standardami temperatury do 16-17'C. Ale to jak chyba już było poruszone, też jest związane z jakością samego mięsa  :)  Niestety :mellow:

Edited by zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Za każdym razem jednak obserwuję kutrowany farsz i czasem okazał się w konsystencji bardziej zwarty i lepszy w gotowym wyrobie po przekroczeniu wymaganej standardami temperatury do 16-17'C. Ale to jak chyba już było poruszone, też jest związane z jakością samego mięsa :) Niestety :mellow:
Niestety, tak.
  • 3 months later...

Witam pana serdecznie!

Kupiłem kilka lat temu mojej żonie tzw.cudowny garnek "Thermomix" który doskonale zdaje egzamin w robieniu parówek których jestem wielkim fanem.

Niestety wędliny oferowane w sklepach jakie są to wiemy,a zwłaszcza parówki,więc od 3 lat,od kiedy wyposażyłem się w wędzarnię Bradleya(zmieniam teraz sposób wytwarzania dymu na dymogenerator borniaka-lepszy i tańszy dym)

Wykorzystując ten wątek chciałem zapytać o możliwość zakupu od pana elektrycznej nadziewarki do kiełbas ponieważ używany zelmer nie spełnia moich oczekiwań w zakresie gęstości nadziewania.   

Odpowiedziałem na PW.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 7 years later...

mam pytanie czy mięso po kutrowa new od razu trzeba ładować w jelita i osłonki czy można je zapakować na przykład w woreczek i użyć tego mięsa później

Wykutrowana masa powinna być użyta w dniu jej wytworzenia. Tak, jak napisałeś przeznaczamy do nadziewania.

Oczywiście zdarzają sie wypadki losowe, które nie pozwalają wykonać kolejnych czynności, wówczas masę należy wystudzić w cienkiej warstwie i przechowywać poniżej 4 C. W dniu następnym wykonać czynności pozwalające na jej zużycie.