Maxell Posted January 8, 2014 Report Share #51 Posted January 8, 2014 No właśnie. Także nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi. Przecież to Tobie powinno zależeć na zdobyciu w tym temacie jak największej ilości informacji zwłaszcza, że wypowiadają się sami specjaliści. Gdzie tutaj widzisz zadymkę? Chyba zależy Ci na tym, aby wszystkie niejasności zostały wyjaśnione, a forumowicze mogli korzystać z naprawdę dobrego i wspólnymi siłami wypracowanego przepisu?Miro, naprawdę rzadko się zdarza, że dyskusja na tak drażliwy temat prowadzona jest wyjątkowo kulturalnie i w bardzo koleżeńskiej atmosferze. Tylko pozazdrościć. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-325657 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 8, 2014 Report Share #52 Posted January 8, 2014 I to będzie sukces w domowych warunkach . I to jest chyba sedno sprawy. Dyskusja nakręca się ponownie ale nikt nie zwraca uwagi na fakt że tak naprawdę mówimy o dwóch różnych procesach bo nie da się porównać robienia farszu wysokoobrotowym mega sprzęciorem z masarni i małym kręciołkiem w domu. To co uda się osiągnąć w zakładzie sprzętem o zylionie obrotów na minutę dochodząc do 8-10 stopni raczej się nie uda w warunkach domowych. Stąd potrzeba nieco wyższego zakresu temperatur. To akurat opinia mojego sąsiada - wieloletniego pracownika ZM w Gdańsku (pewnie by i wyszła jakaś znajomość z Dziadkiem ) Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-325659 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 9, 2014 Report Share #53 Posted January 9, 2014 Szanowni dyskutanci - widać że temat jest jednak złożony i nawet wśród zawodowców nie ma zgody. Proponuję przenieść tę dyskusję do działu technologia dla zaawansowanych i spokojnie wypracować jednolite zalecenia i wskazówki dla miłośników domowych parówek, uwzględniających specyfikę domowej produkcji, w szczególności możliwości sprzętu jakim dysponujemy. Zostawmy na razie przepis Mirka w spokoju. Niech sobie wisi w takiej formie jak chce autor. Jak dojdziemy wspólnie do logicznych wniosków i uda się je sformułować w postaci praktycznych i użytecznych zaleceń, to sobie Mirek spokojnie wprowadzi poprawki. Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-325697 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 9, 2014 Report Share #54 Posted January 9, 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-parowki-dziadka/?hl=par%C3%B3wki Odnalazłem ten przepis. . Uwagi do niego mile widziane ale w podanym linku . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-325712 Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted February 5, 2014 Report Share #55 Posted February 5, 2014 (edited) Ja też narobiłem już trochę tzw. parówek Za każdym razem jednak obserwuję kutrowany farsz i czasem okazał się w konsystencji bardziej zwarty i lepszy w gotowym wyrobie po przekroczeniu wymaganej standardami temperatury do 16-17'C. Ale to jak chyba już było poruszone, też jest związane z jakością samego mięsa Niestety Edited February 5, 2014 by zibi187 Quote "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-331896 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 5, 2014 Report Share #56 Posted February 5, 2014 Za każdym razem jednak obserwuję kutrowany farsz i czasem okazał się w konsystencji bardziej zwarty i lepszy w gotowym wyrobie po przekroczeniu wymaganej standardami temperatury do 16-17'C. Ale to jak chyba już było poruszone, też jest związane z jakością samego mięsa Niestety Niestety, tak. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-331921 Share on other sites More sharing options...
darekczernica Posted June 2, 2014 Report Share #57 Posted June 2, 2014 Witam pana serdecznie!Kupiłem kilka lat temu mojej żonie tzw.cudowny garnek "Thermomix" który doskonale zdaje egzamin w robieniu parówek których jestem wielkim fanem.Niestety wędliny oferowane w sklepach jakie są to wiemy,a zwłaszcza parówki,więc od 3 lat,od kiedy wyposażyłem się w wędzarnię Bradleya(zmieniam teraz sposób wytwarzania dymu na dymogenerator borniaka-lepszy i tańszy dym)Wykorzystując ten wątek chciałem zapytać o możliwość zakupu od pana elektrycznej nadziewarki do kiełbas ponieważ używany zelmer nie spełnia moich oczekiwań w zakresie gęstości nadziewania. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-355643 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 2, 2014 Author Report Share #58 Posted June 2, 2014 Odpowiedziałem na PW. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-355650 Share on other sites More sharing options...
Booohigh Posted December 6, 2021 Report Share #59 Posted December 6, 2021 Witam mam pytanie czy mięso po kutrowa new od razu trzeba ładować w jelita i osłonki czy można je zapakować na przykład w woreczek i użyć tego mięsa później Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-735938 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 7, 2021 Report Share #60 Posted December 7, 2021 Kolego raczej zadaj MIRO pytanuie na pw - ostatnio był na forum 12 pażdziernika , temat z roku 2014 r.Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-736034 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 7, 2021 Report Share #61 Posted December 7, 2021 mam pytanie czy mięso po kutrowa new od razu trzeba ładować w jelita i osłonki czy można je zapakować na przykład w woreczek i użyć tego mięsa później Wykutrowana masa powinna być użyta w dniu jej wytworzenia. Tak, jak napisałeś przeznaczamy do nadziewania.Oczywiście zdarzają sie wypadki losowe, które nie pozwalają wykonać kolejnych czynności, wówczas masę należy wystudzić w cienkiej warstwie i przechowywać poniżej 4 C. W dniu następnym wykonać czynności pozwalające na jej zużycie. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-moje-pierwsze-par%C3%B3wki-miro/page/3/#findComment-736124 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.