Skocz do zawartości

Kabanosy produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie wg przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy

 

Wieprzowina I kl. 2 kg

 

post-55133-0-00993000-1389224151_thumb.jpg

 

Wieprzowina II kl. 70/30 - 3 kg

 

post-55133-0-34083600-1389224191_thumb.jpg

 

Osłonki białkowe, ze względu na maszynkę rozdabnianie na sitkach 4 i 8

 

post-55133-0-36280500-1389224229_thumb.jpg

 

Osadzanie 1 h w temp.pokowej

 

Osuszanie 45 min

 

Wędzenie 1 godzina w 55 st.

Zerknąłem na kabanosy, 

 

post-55133-0-96799100-1389224424_thumb.jpg

 

stwierdziłem, że są blade i zaczęło się kombinowanie.

 

Jak zrobiłem poprzednio w tych osłonkach to część lekko mi odchodziła od mięsa po upieczeniu, poza tym ok.

Żeby nie zagłębiać się w szczegóły, panu z hurtowni w której kupowałem osłonki, ktoś z WB podpowiedział, że przez pieczenie odeszły i że lepiej trzymać dłużej w wyższej temp. ( wyższej od 55) niż podpiekać. 

 

To podniosłem temperaturę do 70 st. i jeszcze godzina, nadal wg mnie wyglądały podonie jak przed godziną, no to jeszcze 30 min. Pomyślałem, że najwyżej później wyschną i się pomarszczą może.

 

Ale wsadziłem termometr do jednego i miał 63 stopnie, no to źle, ma mieć więcej.

Podniosłem temperaturę do 85 i tak jeszcze 20 min.

W domu wystygły, spróbowałem, coś nie tak było ze smakiem ale powisiały do następnego dnia.

 

Generalnie są gorzkie, wybija się smak jakby gorzkiej soli. 

 

post-55133-0-33048300-1389225342_thumb.jpg

 

Przestrzegam przed kombinowaniem. :no:

 

Nawet nie mam psa.

 

Nowe mięso już się pekluje, w sobotę produkcja. Dostosuję się do czasów i zobaczymy.

 

Zaprezentuję ponownie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja kupiłem dla testów mięso, zupełnie "na czuja" nie za tłuste, peklowanie 18g/1kg mięsa peklosoli 24h, rodrabnianie na 8mm razem z przyprawami (m.in. kminek), delikatne mieszanie i nabijanie w osłonki. Po wędzeniu 1h w 55-60st. i podpiekanie. Od osłonek kolagenowych po osuszaniu odchodziły wszystkie i  takie później zamrażałem, bo osłonki nie bardzo do smakowania się nadawały, bez osłonek trzymały się super, niestety już się skończyły.

 

post-59747-0-90222400-1389257623_thumb.jpg

post-59747-0-84006800-1389257644_thumb.jpg

post-59747-0-16802900-1389257671_thumb.jpg

Edytowane przez zbyszp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Od osłonek kolagenowych po osuszaniu odchodziły wszystkie 

 

Może to po prostu norma? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowe kabanosy wiszą czwarty dzień.

Tym razem jelita baranie

Osuszanie 1h w temp. 55 st.

Wędzenie 1h w temp.55-60 st

Podpiekanie 30 min w temp. 85 st.

 

post-55133-0-91320400-1389781332_thumb.jpg

 

 

Przy okazji mała nieścisłość na stronie głównej. 

 

dodane w czasie produkcji - cukier

 

A po niżej w skrócie instrukcji - cukier dodać do peklowania

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy

 

 

W związku z tym, że skończyły mi się namoczone jelita, powstały trzy słoiczki.  :)

 

post-55133-0-62465100-1389781677_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przy okazji mała nieścisłość na stronie głównej. 

 

dodane w czasie produkcji - cukier

 

A po niżej w skrócie instrukcji - cukier dodać do peklowania

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy

 

Może autor podpowie jak ten cukier dodawać?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może autor podpowie jak ten cukier dodawać?

Nie jestem autorem ale rozumiem chyba jego intencje.

W przeciwieństwie do innych kiełbas kabanosy powinny być kruche.

Aby tę cechę wzmocnić dodaje się do peklowania cukier, który jest dobrą pożywką dla bakterii kwasu mlekowego. Efektem jest nieznaczne obniżenie pH, które zmniejsza kleistość farszu.

Mieszanie farszu najlepiej wykonać szerokim nożem, na stole, aby nie wyrobić kleju.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witaj, nie wiem co masz na myśli. Jelita generalnie wszystkie fiołkami nie pachną  :D ale to kwestia przyzwyczajenia. W produkcie nie czuć, chyba że jakieś zepsute były ale mi się jeszcze nie zdarzyło. Poza tym po moczeniu też jest inaczej niż jak wyciągasz z soli. Moczę baranie 12 godzin ( po pierwszej godzinie przelewam wodą każde jelito i zmieniam wodę w której się moczą, żeby pozbyć się soli - to dotyczy wszystkich rodzajów jelit). Jeśli potrafisz jakoś bliżej określić zapach to napisz do Mira, ma większe doświadczenie, robi w jelitach na co dzień.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam , czy te jelita baranie maja taki dziwny zapach tez i u ciebie ? jak je moczyles jak mozna wiedziec ?
 

Jelita baranie pachną baranem, czyli trochę nie za miło i fiołków tam nie ma.  :D

Po namoczeniu i uwędzeniu nie poczujesz niczego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypominam - sobie lata 60- te ubiegłego wieku . Kabanosy nadziewane w jelita baranie,  nikt jeszcze nie znał tego sztucznego badziewia , wygoda w nadziewaniu oczywista ale kosztem smaku. To są lata gdzie można było zasmakować oficjalnie tych smakołyków . Nie wyobrażalne było zabronić komuś parzenia, gotowania itd.

Do dziś pamiętam ten smak kabanosów parzonych dopiero co nadzianych i parzonych na biało.z tym zapaszkiem barana. I do dziś gdy robię kabanosy w jelitach baranich to parzę trochę na biało  dla przypomnienia tego smaku . Niektórym to śmierdzi . Delikatność młodego pokolenia jest taka jaka jest .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przypominam - sobie lata 60- te ubiegłego wieku . Kabanosy nadziewane w jelita baranie,  nikt jeszcze nie znał tego sztucznego badziewia , wygoda w nadziewaniu oczywista ale kosztem smaku. 

Mam dobre jelita, pewnie też już trochę wprawy, nawet drucik nie potrzebny, tylko "na grzybka", więc ukręciłem kolejny raz parę metrów, zmiana to 18 g/kg peklosoli.

 

post-55133-0-64232200-1406139765_thumb.jpg

 

post-55133-0-70822400-1406139766_thumb.jpg

 

post-55133-0-71850600-1406139767_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Zapeklowałem już mięsiowo na kabanosy by paweljack. Wędzę w sobotę. Baranie jelitka wysokiej jakości zapewnił jak zwykle pomocny miro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem już mięsiowo na kabanosy by paweljack. Wędzę w sobotę. Baranie jelitka wysokiej jakości zapewnił jak zwykle pomocny miro

Idziesz jak burza z wyrobami. Bardzo dobrze, trzeba trenować.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.