Jump to content

paweljack w kuchni


paweljack

Recommended Posts

Nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale w wolnych chwilach jak coś upichcę to tu wrzucę.

 

 

Na początek GRAVAD LAX

 

Robię go już któryś raz z rzędu. Świetna przekąska.

Przepis ze strony głównej, wersja z koniakiem i koniecznie z sosem. Zalecam oryginalne musztardy. Nie wędzę.

 

post-55133-0-26516700-1385415243_thumb.jpg

 

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/979-grav-lax-czyli-losos-podwedzany-na-surowo-specjalnie-dla-naszej-stronki

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 458
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

PASZTET MIESZANY Z DZICZYZNY

 

 

Pasztet za każdym razem robię trochę inaczej, ze względu na dostępność mięs,  bazą jest przepis : http://www.kuchnia.agnet.pl/myslis.html#prz20

 

W tym roku użyłem (surowe mięso):

 

łopatka z dzika - 1 kg

karkówka z jelenia - 1 kg

gulasz z dzika - 0,5 kg

skoki - 0,8 kg

wątróbki z królika - 0,5 kg

karkówka wp -1 kg

boczek wp - 0,5 kg

wieprzowa II - 80/20 - 1 kg

 

post-55133-0-01832200-1388136792_thumb.jpgpost-55133-0-39159000-1388136791_thumb.jpg

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Prezentowane w innych tematach:

UDZIEC Z SARNY

KACZKA PO PEKIŃSKU

TUŃCZYK Z JARZYNAMI

ŻUR STAROPOLSKI

 
 
PRZEGRZEBKI PO PROWANSALSKU - szczególnie polecane osobom, które chciałyby spróbować owoców morza a nie mają odwagi i nie wiedza od czego zacząć.

post-55133-0-32769100-1389790785_thumb.jpg

Na patelnię lejemy oliwę

post-55133-0-33262100-1389790787_thumb.jpg

Na niezbyt mocno rozgrzaną oliwę wrzucamy 3-4 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę,

post-55133-0-39249100-1389790788_thumb.jpgpost-55133-0-11296100-1389790789_thumb.jpg


I tu ustawiamy odliczanie na 3 min.

Wkładamy przegrzebki

post-55133-0-81427700-1389790789_thumb.jpg

minuta z jednej, minuta z drugiej

dolewamy białego wytrawnego wina

po pół minuty z każdej strony

i voilà

post-55133-0-32624900-1389790786_thumb.jpg

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pomidor z mozzarellą.

 

Pokrojony pomidor,

 

sól ziołowa.

 

post-55133-0-79041300-1390823932_thumb.jpg

 

Skrapiamy oliwą cytrynową, układamy bazyllię,

 

post-55133-0-45780000-1390823933_thumb.jpg

 

Kroimy mozzarellę w plastry i całość polewamy

 

kremem z octu balsamicznego.

 

post-55133-0-04611200-1390823932_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.

 

Dziękuję. A z tym kremem to mnie przeceniasz. Kupuję.

Masz już na forum sporo tematów, może więc czas na założenie własnego kącika kuchennego? :D

Chyba za wcześnie, co ludzie powiedzą. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

 

A powinno ...

 

Nie upieram się, nie jestem znawcą. Może są różne wersje takiego kremu. Tu w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy.

 

Czyli jest to zredukowana mieszanina moszczu winogronowego i octu balsamicznego, posłodzona syropem kukurydzianym i zabarwiona karmelem siarczynowym.

Dziękuję za podanie składu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Na zakończenie dnia: tada!

pierwsze własnoręczne pierogi

 

post-55133-0-07790600-1393108566_thumb.jpgpost-55133-0-03852300-1393108567_thumb.jpg

 

Lepienie - praca zbiorowa, dwa rzędy po prawej moje.  :cool:

 

post-55133-0-88878100-1393108567_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

no nie ...zeby mnie tak ktos w kuchni wyreczal! Ty lepiej lepisz niz ja  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

no nie ...zeby mnie tak ktos w kuchni wyreczal! Ty lepiej lepisz niz ja  :facepalm:

Nie przesadzaj, fakt trochę uzdolniony plastycznie jestem ale żeby od razu lepiej?

Super Ci to wyszło :)

Dzięki Anulko.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Lepienie - praca zbiorowa, dwa rzędy po prawej moje. :cool:

 

No Paweł .. chylę czoła przed Tobą jeśli te pierogi sam lepiłeś ... wielki szacun :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.