Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 25 lis 2013 - 22:38

Nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale w wolnych chwilach jak coś upichcę to tu wrzucę.

 

 

Na początek GRAVAD LAX

 

Robię go już któryś raz z rzędu. Świetna przekąska.

Przepis ze strony głównej, wersja z koniakiem i koniecznie z sosem. Zalecam oryginalne musztardy. Nie wędzę.

 

Załączony plik  IMG_0696.JPG   86,1 KB   31 Ilość pobrań

 

http://wedlinydomowe...-naszej-stronki


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:07


#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 gru 2013 - 10:36

PASZTET MIESZANY Z DZICZYZNY

 

 

Pasztet za każdym razem robię trochę inaczej, ze względu na dostępność mięs,  bazą jest przepis : http://www.kuchnia.a...slis.html#prz20

 

W tym roku użyłem (surowe mięso):

 

łopatka z dzika - 1 kg

karkówka z jelenia - 1 kg

gulasz z dzika - 0,5 kg

skoki - 0,8 kg

wątróbki z królika - 0,5 kg

karkówka wp -1 kg

boczek wp - 0,5 kg

wieprzowa II - 80/20 - 1 kg

 

Załączony plik  pasztet mieszany z dziczyzny przed pieczeniem.jpg   73,39 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  pasztet mieszany z dziczyzny po pieczeniu.jpg   89,34 KB   18 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:03


#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 15 sty 2014 - 14:19

Prezentowane w innych tematach:

UDZIEC Z SARNY

KACZKA PO PEKIŃSKU

TUŃCZYK Z JARZYNAMI

ŻUR STAROPOLSKI

 
 
PRZEGRZEBKI PO PROWANSALSKU - szczególnie polecane osobom, które chciałyby spróbować owoców morza a nie mają odwagi i nie wiedza od czego zacząć.

Załączony plik  Przegrzebki surowe.jpg   43,5 KB   17 Ilość pobrań

Na patelnię lejemy oliwę

Załączony plik  Przegrzebki patelnia 1.jpg   54,18 KB   16 Ilość pobrań

Na niezbyt mocno rozgrzaną oliwę wrzucamy 3-4 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę,

Załączony plik  Przegrzebki patelnia 2.jpg   65,84 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  Przegrzebki patelnia 3.jpg   79,12 KB   13 Ilość pobrań


I tu ustawiamy odliczanie na 3 min.

Wkładamy przegrzebki

Załączony plik  Przegrzebki patelnia 4.jpg   70,41 KB   11 Ilość pobrań

minuta z jednej, minuta z drugiej

dolewamy białego wytrawnego wina

po pół minuty z każdej strony

i voilà

Załączony plik  Przegrzebki na muszli.jpg   55,92 KB   26 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 23 lip 2016 - 16:46


#4 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 15 sty 2014 - 14:23

gdzie kupujesz przegrzebki ??



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 15 sty 2014 - 14:27

gdzie kupujesz przegrzebki ??

 W Makro.



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 sty 2014 - 13:07

Pomidor z mozzarellą.

 

Pokrojony pomidor,

 

sól ziołowa.

 

Załączony plik  Pomidor z mozzarellą 1.jpg   72,79 KB   9 Ilość pobrań

 

Skrapiamy oliwą cytrynową, układamy bazyllię,

 

Załączony plik  Pomidor z mozzarellą 2.jpg   68,17 KB   7 Ilość pobrań

 

Kroimy mozzarellę w plastry i całość polewamy

 

kremem z octu balsamicznego.

 

Załączony plik  Pomidor z mozzarellą 3.jpg   73,99 KB   8 Ilość pobrań



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26999 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 sty 2014 - 13:16

Masz już na forum sporo tematów, może więc czas na założenie własnego kącika kuchennego? :D



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 sty 2014 - 15:05

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 sty 2014 - 15:33

 

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.

 

Dziękuję. A z tym kremem to mnie przeceniasz. Kupuję.


Masz już na forum sporo tematów, może więc czas na założenie własnego kącika kuchennego? :D

Chyba za wcześnie, co ludzie powiedzą. :)



#10 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 27 sty 2014 - 16:26

Chyba za wcześnie, co ludzie powiedzą.

Pochwalą :D



#11 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6802 postów

Napisano 27 sty 2014 - 16:42

i z przepisów skorzystają



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 sty 2014 - 17:26

Skrapiamy oliwą cytrynową,

 

kremem z octu balsamicznego.

Załączony plik  IMG_1145.JPG   122,53 KB   6 Ilość pobrań



#13 Fazi

Fazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćGdańsk / Gdynia

Napisano 27 sty 2014 - 18:06

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 28 sty 2014 - 10:12

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.



#15 Fazi

Fazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćGdańsk / Gdynia

Napisano 28 sty 2014 - 10:42

 

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

 

A powinno ...



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 28 sty 2014 - 10:51

 

 

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

 

A powinno ...

 

Nie upieram się, nie jestem znawcą. Może są różne wersje takiego kremu. Tu w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy. :)



#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 sty 2014 - 11:22

w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy.

 

Czyli jest to zredukowana mieszanina moszczu winogronowego i octu balsamicznego, posłodzona syropem kukurydzianym i zabarwiona karmelem siarczynowym.

Dziękuję za podanie składu.



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 30 sty 2014 - 22:54

Zapomniałem o śledziu
 
ŚLEDŹ PO DUŃSKU

#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 08 lut 2014 - 22:05

Znalazła się jeszcze gęś PIECZONA GĘŚ

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 08 lut 2014 - 22:28

Takie muszle mam przywiezione w 1962 r z Syrii, a później z lat 1996/2000 r  z Chorwacji. Podajemy w nich zapiekane przegrzebki, móżdżek i inne specjały.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych