Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ja od rana pracuję nad śledziami proboszcza.

Nie znam, to z wodą święconą?  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z konsewrowymi pieczarkami, cebulą i natką pietruszki

Właśnie już też patrzyłem, że z grzybkami w occie robią. Mogą być ciekawe. A jakieś proporcje swoje masz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie po kolobrzesku i w smietanie ,mchyba zrobie z Twojego przepisu Pawel :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będą rolmopsy i „kaszuby”. Świeża dostawa z Gdyni, a właściwie z Atlantyku przez Gdynię. :D

post-55133-0-40129900-1639747819_thumb.jpeg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będą rolmopsy i „kaszuby”. Świeża dostawa z Gdyni, a właściwie z Atlantyku przez Gdynię. :D

attachicon.gifA8525E9F-ECC0-419B-9B39-AF15C4E15AE1.jpeg

Kaszuby Kaszuby. Niestety mając wtyki wśród rybaków w Ustce udało się mi i koledze który robi wspaniałe koreczki śledziowe zdobyć....uwaga... 5 kilo śledzia z Bałtyku. Takie kuźwa czasy Panie..

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie kuźwa czasy Panie..

Właśnie, sardynki można prędzej kupić niż szprotki w nadbałtyckiej krainie.  :hmm:  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostanio kupiłem Śledzie z Bornholmu . To choć nie tanie, kolejne śledzie solone oprócz matiasów opisywanych wcześniej. Te są solone mocno. Kilka się już odsala.

 

Przy okazji, kolejne sprawdzone przepisy na śledzie.

 

Ceviche ze śledzia

 

CEVICHE ZE ŚLEDZIA

 

attachicon.gifIMG_7765_ZW.jpg

Kupiłem. Rzeczywiście nietanie. Małe śledzie bałtyckie. Doskonałe! Dzięki za namiar. 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem "Śledzie Proboszcza". Bardzo dobre. Połowę octu zastąpiłem marynatą z pieczarek. Będę je robił częściej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem. Rzeczywiście nietanie. Małe śledzie bałtyckie. Doskonałe! Dzięki za namiar. 

 

 

 

"U nas" w Szwecji, są obecnie do nabycia w marketach LIDL, ICA, WILLYS, świeżutkie, czyszczone, pakowane na tackach, piękne tuszki śledzika Północno Bałtyckiego, tzw. "Strömming"- i . Właśnie nabyłem odpowiednią ilość, i robią się "Kaszubskie", ale jestem również zaciekawiony "Śledzikiem Proboszcza", I też  będzie robiona próba :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stömminga tez kupilam ale u mnie ,tradycja maka gruboziarnista do obtoczenia dwa filety razem do kupy miedzy nimi koper smazenie i do zalewy 1-2-3 z czerwona cebula

Ja kupowalam na wage w CityGross,filety i Karpia juz tez mam ...nawet mi go wypatroszyli i oskrobali????

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem "Śledzie Proboszcza". Bardzo dobre. Połowę octu zastąpiłem marynatą z pieczarek. Będę je robił częściej.

Też mam na nie chęć. Mam jeszcze własne pieczarki, takie co gębę wykręcają.  :D  To będą dobre. A z grzybkami robiłeś? Trzeba by chyba tę "galaretę" wypłukać?

[Dodano: 21 gru 2021 - 12:46]

Kupiłem. Rzeczywiście nietanie. Małe śledzie bałtyckie. Doskonałe! Dzięki za namiar. 

Proszę bardzo. Słone są porządnie, ale jak piszą, najpierw leżą w soli przez miesiąc a następnie wędrują do wody.

Zrobiłem z nich "Śledzie po polsku ze śliwką wędzoną", mocząc tylko dwa razy po 2 godziny. Nadal są mocno słone.

 

Jeśli masz Makro w pobliżu to polecam "majtasy". Po rozmrożeniu od razu jak dla mnie, nadają się do konsumcji. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=688730

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też mam na nie chęć. Mam jeszcze własne pieczarki, takie co gębę wykręcają. :D To będą dobre. A z grzybkami robiłeś? Trzeba by chyba tę "galaretę" wypłukać?

Pieczarki konserwowe też są ostre, ale zalewa nie jest ciągnąca.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ocet z grzybow sie nie ciagnie jak grzyby maja luzno w sloiku , poskakowac musze te sledzie chociaz bardzo mi sie nie podobai ich nazwa :facepalm:

Macku wlasne pieczarki mozna miec jak sie kupi grzybnie gotowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za przepis na sledzie w smietanie

Bardzo dobre ,mimo ze moczylam moje sledzie ciut za krotko i byly lekko slonawe to dodatki zlagodzily smak ,bede takie robic czesciej.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za przepis na sledzie w smietanie

Bardzo dobre ,mimo ze moczylam moje sledzie ciut za krotko i byly lekko slonawe to dodatki zlagodzily smak ,bede takie robic czesciej.

Cieszę się, że Ci smakują. Najważniejszy dobry śledź, a u Was jak czytam takowe są.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sledzie mialam bardzo ladne platy bez sory ,troche za krotko moczylam ,robilam jeszcze po kolobrzesku tylko kilka dni wczesniej i byly akurt na slonos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sledzie mialam bardzo ladne platy bez sory ,troche za krotko moczylam ,robilam jeszcze po kolobrzesku tylko kilka dni wczesniej i byly akurt na slonos

Masz gdzieś przepis na te po kołobrzesku bo nie pamiętam?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.