Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
314 odpowiedzi w tym temacie

#301 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 24 lis 2017 - 23:00

Mówię o zwykłych płatach solonych -nie z marynaty octowej.

Ja też. :)  Nie spotkałem płatów solonych. Solone, to kiedyś były całe śledzie. Teraz to są takie: ;)

 

Załączony plik  IMG_3546.JPG   108,73 KB   7 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_3547.JPG   94,45 KB   7 Ilość pobrań



#302 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1498 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 lis 2017 - 11:58

Ja kupuję z wiadra na wagę [nie wiem, co jest napisane na wiaderkach?] Jedne są   marynowane w zalewie octowej   ,a te drugie w solankowej .  -te muszę wymoczyć kilka godz.Zaraz wybieram się do jakiegoś marketu to zapytam ,czy mają w składzie jakiś kwas?                


Użytkownik EAnna edytował ten post 25 lis 2017 - 12:48


#303 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lis 2017 - 15:42

@beatag, polecam sledzie z dodatkiem jagod, robilam w zeszlym roku ,

U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych



#304 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 25 lis 2017 - 15:49

sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

No to ładnie musi się odbijać lasem po tym. :D



#305 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6425 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 lis 2017 - 15:53

sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

No, jałowiec z sosną pożeniony :D  



#306 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1498 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 lis 2017 - 16:45

Tak jak pewnie każdy z Was ja też próbowałam śledzi na "  tysiąc  " sposobów . Najlepiej podchodzą mi śledzie w oleju z cebulką skropione niewielką ilośćią octu.Śledzi z kiwi ne próbowałam ,więc podpytuję .[ze sklepu wróciłam z tysiącem innych produktów ,ale bez śledzi :facepalm:]

Z jagodami??-mam zamrożone -można takie wykorzystać??i w jaki sposób?



#307 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2017 - 13:30

Mozna , ja tez dawalam ..w Szwecji na swieta sledzie w roznorakich  zalewach kroluja , 

https://wedlinydomow...cznie/?p=529793tutaj masz przepis i te drugie tez sa super.



#308 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 27 lis 2017 - 10:26

U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

A masz na to przepis? 



#309 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lis 2017 - 10:36

Mam, zaraz przetlumacze i podam

1 biala cebula 
1/4 cytryny
2 lyzki gin
10 pedow sosny
2 lyzki zurawiny
3 liscie laurowe 
5 kulek jalowca 
Zalewa z matiasow 
3 platy matiasow
 
Zalewe przelac do sloika  pokroic sledzie i wszystko przelozyc do sloika cebula w piorka cytryna w plasterki
po dobie mozna probowac

Użytkownik electra edytował ten post 27 lis 2017 - 10:45


#310 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 11 gru 2017 - 21:43

Zalewa z matiasow

Dziękuję, ale jak robię ze świeżych śledzi to nie mam zalewy. Jaka to zalewa?



#311 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 gru 2017 - 11:12

sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa 



#312 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 12 gru 2017 - 11:29

sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa 

OK. Dzięki. A czy te pędy sosny mogą być z zalanego alkoholu, bo innych teraz ni ma chyba?



#313 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 gru 2017 - 14:17

Jak to mawiaja na bezrybiu i rak ryba :)  , przepis ten powstal jak byly jeszcze pedy na drzewie, ale alkochol jest to i pedy sadze moga byc takie alkocholowe , tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial  " szledzia na kaszel" :D



#314 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2041 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 gru 2017 - 15:23

A mnie teraz taki sledz na kasel by sie bardzo przydal ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#315 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 13 gru 2017 - 11:43

tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial  " szledzia na kaszel"

To chyba zaczekam na młode pędy, bo przepis bardzo ciekawy.

 

 

A mnie teraz taki sledz na kasel by sie bardzo przydal ;)

Trzeba regularnie przyjmować śledzie i syropy wszelakie, wtedy się nie choruje. :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych