Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@paweljack, Natki mozesz dac nawet troche wiecej , robilam w tym roku i dalam wiecej ,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

U nas w domu bigos tez gotuje sie tak 1 do 1 kapusta mieso , dlugo podgrzewac a jeszcze lepiej  przemrozic na koniec

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też daję grzyby suszone, dużo mięsa jak u Electry, tyle że wcześniej mięsne kawałki obsmażam na smalcu, dodaję też suszone owoce, śliwka, jabłko, etc. Taki gotowy, susz wieloowocowy w torebkach z Lidla. Natomiast nigdy żadnej kiełbasy, bo bigos ma być bigosem, a jak zachce  mi się kiełbasy z kapustą, bo tak też bywa, to nie robię wtedy bigosu z mięsem i dodatkami, kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa w bigosie, nawet najbardziej szlachetnego gatunku, to profanacja tego wspaniałego dania

Najważniejsze, że susz w torebkach z Lidla nie jest profanacją.  :laugh:   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja daje kielbase ale nie tak duzo , 

Ale ten susz Lidl  :facepalm: sliwki kalifornijskie bo wedzonych nie mam .

Zadnego suszu kupnego nigdy nie uzywam , jablka gruszki sama susze czasem nawet jagody i borowki ...grzyby 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Wreszcie można kupić u nas łososie bałtyckie:  :)

post-55133-0-60238600-1666884211_thumb.jpeg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś z okolic Warszawy chciał świeże ryby, to dostępne są w Piastowie. Na FB to Kraina Ryb.

Ostatnio zaczęli przywozić niektóre gatunki żywe, więc jeszcze świeższe.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, musisz się wybrać do Szwecji po łososia :D. Takie sztuki łowią w okolicach Ystad, 118cm. i 19 kg wagi  :D  :thumbsup: .

 

http://2.bp.blogspot.com/-Grppa1GlhHs/VUDkb_3TY_I/AAAAAAAAFao/0r2uFFpLk6E/s1600/11208728_10153203642067332_704161054_n.jpg

 

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz zrobiliśmy z 4 kg kapusty i 3,5 kg różnych mięs. Jedna część na test oczywiście,   :D  a reszta mrożona w paczkach kilogramowych.

Ja bigosu nie mrożę a przekładam do słoików i pasteryzuję,zresztą tak robię również z gąłąbkami i galaretą [krórą wcześniej też mroziłam]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

musisz się wybrać do Szwecji po łososia

Na razie mam na koncie dwa dorsze, więc takie łososie muszą zaczekać.  :D Ale myślę poważnie o łowieniu.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ponieważ niebawem powróci temat śledzi na Święta, to przedstawiam kolejny przepis:

 

Śledzie po polsku.

 

ŚLEDZIE PO POLSKU

 

post-55133-0-46918200-1668459787_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj bałtyckie po „piątaku”.

A u nas filet 69 sek i to jest w promocji:-) mam zamiar kupic i zrobic w smazone z koprem w zalewie octowej.1-2-3

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Śledzie
Paweł tam jest /łyżkę gorczycy sarepskiej/ czy musztardy sarepskiej ?  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Śledzie

 

Paweł tam jest /łyżkę gorczycy sarepskiej/ czy musztardy sarepskiej ?

Gorczycy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweł tam jest

Jak dasz zwykłej to zapewne też się nic nie stanie. Mam też sarepską w domu, jak robię musztardę i myślałem, że podkręci smak ale głównie tutaj grają śliwki wędzone.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakim szopie?

W tym samym miejscu co łososie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=794268

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No moje filety juz zrobione,teraz moga czekac do wigilji,trzeba schowac gleboko zeby doczekaly
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie podsmażam boczek do śląskiego szałotu wg przepisu tego pana:

 

 

Nigdy nie jadłem, nigdy nie robiłem, więc czekam na Wasze opinie nt. w/w przepisu i w ogóle. 

Widziałem szałot na forum, bez jajka i octu ale z cebulą.

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwagi:

Ziemniaki powinny być sałatkowe.

Gotowanie w mundurkach nie gwarantuje, że się kompletnie nie rozpadną.

Ogórki kiszone po pokrojeniu osobiście mocno odciskam z soku aż do utraty turgoru.

Tłuszcz ze skwarkami z boczku + ocet są czesto stosowanym duetem do przyprawiania. Dodaje się je  np. do zielonej sałaty, która zyskuje wyrazisty smak.

Na śląsku robi się też inną sałatkę: ziemniaki + ogórki + cebula + tłuszcz ze skwarkami. Ale nie jest to szałot. Niemniej jest pyszna - idealna do kotleta z kostką, czy też nawet karpia wigilijnego. Do karpia nie dodaje sie boczku tylko tłuszcz ze smażenia ryby.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Anno za wyjaśnienia. To szałot mam zaliczony. Sałatka całkiem dobra ale lepsza byłaby z majonezem,  :D  nie byłaby taka sucha, pomimo tłuszczu i octu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.