Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#321 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2018 - 09:44

Kolega strzelił łanię, więc na Święta między innymi powstało trochę pasztetu. 

Ze wszystkich skrawków jakie miałem do dyspozycji + wątroba wyszło mi jakieś 5 kg.

Przyprawy:

sól - 16 g kg

pieprz

gałka

mielony imbir

2 suche bułki

4 jajka

4 cebule

smalec i bułka tarta do przygotowania foremek

Rosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 L

Zmielone na wilku na sitku 2, dwa razy

Pieczenie 200 stopni 60 minut

 

Załączony plik  Pasztet z jelenia.jpg   33,43 KB   2 Ilość pobrań

 

Dodam jeszcze, że mięso z jelenia miało wystarczająco dużo własnego nośnika smaku, żeby dodawać obcego.

Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne ale zamieszczam

 

Załączony plik  Wywar.jpg   69,58 KB   2 Ilość pobrań

 

 

Pasztet jest smarowny, w smaku wykwintny. 

 

 


Użytkownik paweljack edytował ten post 03 gru 2018 - 10:01


#322 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 gru 2018 - 09:48

Rosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 L

Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? 



#323 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2018 - 09:49

Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? 

Tak. 



#324 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 03 gru 2018 - 10:03

ieczenie 200 stopni 60 minut
Wysoko - nie przypieka Ci ? Robie tych pasztetów na okrągło - jeden sie kończy to robie drugi - bardzo dużo tego rosołu Ci  "wypiło" - zwykle mam ok 8-11 kg i  rosołu mi wchodzi 1 max 1,5 l , chyba ,że  robisz taki rzadki farsz i Ci odparuje ? 

#325 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2018 - 10:07

Wysoko - nie przypieka Ci

Taki mam przepis na pasztet mieszany z dziczyzny od kilku lat, co prawda w oryginale są plasterki słoniny na wierzchu ale tu nie użyłem. Efekt na zdjęciu.
 
https://wedlinydomow...uchni/?p=322944

Użytkownik paweljack edytował ten post 03 gru 2018 - 10:11


#326 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 03 gru 2018 - 10:18

Tylko pytam - efekt rzeczywiście normalny - Ja jak wlączam na funkcje 4K ( cokolwiek to znaczy działa jak termoobieg) - to 50 min  i 160 wystarcza - kiedyś dałem 200 na godzinę to zdejmowałem wegielki z góry . Moze masz inny system grzania - ale wynika OK



#327 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2018 - 10:33

Ja jak wlączam na funkcje 4K

Zawsze piekę na funkcji "góra-dół" nie na termoobiegu, stawiając na najniższej "półce". Tym razem blaszki były na dwóch poziomach, w połowie zamienione.



#328 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 03 gru 2018 - 10:38

piekę na funkcji "góra-dół" nie na termoobiegu
  I zapewne tutaj jest  to klu  ;)

#329 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 21 gru 2018 - 17:08

Dzięki koledze Jackowi mój zakwas na barszcz dochodzi. Mam nadzieję, że będzie gotów na czas.

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=611634

 

Załączony plik  IMG_7715_ZW.jpg   45,53 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#330 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1253 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 gru 2018 - 17:15

Będziesz butelkował i kapslował.

#331 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 21 gru 2018 - 17:18

Będziesz butelkował i kapslował.

Nie mam kapslownicy, więc pewnie w lodówce potrzymam.



#332 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 21 gru 2018 - 17:23

Nie mam kapslownicy
u mnie stoi ;) 

#333 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1253 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 gru 2018 - 17:23

Butelki dobrze wyparz.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#334 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 21 gru 2018 - 20:50

Butelki dobrze wyparz.

Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nic nie wyparzałem. :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych