Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ie byłaby taka sucha, pomimo tłuszczu i octu.

Widocznie użyłeś zbyt chudego boczku lub poskąpiłeś na nim. :laugh:

To powinno sie błyszczeć od tłuszczu   :thumbsup:

Do tego kiełbasa ze złotnickiej a nie jakiejś duńskiej wybiegówki  :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kiełbasa ze złotnickiej a nie jakiejś duńskiej wybiegówki

Pan na filmie wspomina o łoju a to co trzyma w ręku i nazywa kiełbasą, to u mnie jest zdecydowanie inna. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą łój wołowy to bardzo ciekawy dodatek, szczególnie do konserw. Można go kupić dosyć tanio pod adresem: https://super-stek.pl/38-smalce Do tego smalec kaczy i gęsi. A dla lubiących "białe złoto": https://super-stek.pl/bbq-wszystko-na-grilla/61-slonina-gruba-ze-skora-4-5-cm.html

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To powinno sie błyszczeć od tłuszczu

W takim razie dam jeszcze jedną szansę szałotowi. A boczek to wyjątkowa chudzina, przebrałem wszystko co było i pomimo że klasy S, to czasami trafia się tłuściejszy a ostatnio niestety. Z resztą na robioną chwilę temu szynkową zamówiłem dwie nogi, i pomimo że były klasy E, to też tłuszczu było niezbyt wiele. 


[Dodano: 03 gru 2022 - 15:42]

 

 

Swoją drogą łój wołowy

Jest dostępny w Makro, świeży, nie wiem czy zawsze ale kilka razy widziałem a że chodzi za mną pewne znane danie z wykorzystaniem łoju, to pewnie spróbuję. 


[Dodano: 03 gru 2022 - 15:43]

 

 

A dla lubiących "białe złoto"

No i tak przy okazji, to jest słonina karkowa, czy nie wiadomo? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam zamiar kupic i zrobic w smazone z koprem

Z tych ostatnich na razie trochę rolmopsów i smażone w całości. 

 

post-55133-0-42382200-1670101663_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, Moje juz tez zrobione jak przeloze do sloika to zrobie fotke , ja skladalam filet w poprzek , zazwyczaj skladam 2 filety skora na wierzch , ale te byly spore to za duzo jak zjesc taki kawal , szczeolnie jak jeszcze innych dan jest na wigilje .

Pawel w czym panierowales? Ja tym razem tylko w samej mace razowej grubomielonej bez bulki tartej , czasem robie mieszanke.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pawel w czym panierowales?

Śledzie są w całości a że bałtyckie są małe to akurat pasują do słoja. Zawsze w ocet panieruję w bułce tartej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pawel w czym panierowales?

 

Śledzie są w całości a że bałtyckie są małe to akurat pasują do słoja. Zawsze w ocet panieruję w bułce tartej.

sproboj w mace zytniej gruboziarnistej filety nie chlona za duzo oleju i sa chrupiace ,ja mieszam make pieprz i sol . Ja kupuje tylko filet bo mam fobie na osc ,nawet sardynke z puszki to musze osci wybrac :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a kupuje tylko filet bo mam fobie na osc

Takie śledzie robi się w całości i w zależności od upodobań, można zjeść całego albo wyjąć kręgosłup i to wszystko. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, w Polsce w calosci , u nas robi sie z  fileta , zreszta nawet jak sie lapie samemu to kazdy praktycznie filetuje , jak dla mnie super bo ja nie toleruje zadnych osci nawet tych ze szprotki :)  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, dlatego nie jadam za duzo ryb , glownie takie comaja malo osci lub filety najlepiej lubir okonia  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, dlatego nie jadam za duzo ryb , glownie takie comaja malo osci lub filety najlepiej lubir okonia  :thumbsup:

"-Jakie morskie ryby Pani zna?

- Filety.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, no jesli chodzi o rodzaje ryb to znam wiele gatunkow . za mlodu sama wedkowalam  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"-Jakie morskie ryby Pani zna?

 

Ja z ryb najbardziej lubie rypanie i walenie. Choć walenie to ssaki. ;) :D

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się kupić atlantyckich w słusznym rozmiarze. Będą porządne kaszubskie.

 

post-55133-0-16018200-1670853107_thumb.jpeg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupujecie gdzieś kapłony?  :rolleyes:


[Dodano: 15 gru 2022 - 19:47]

 

 

Połowę octu zastąpiłem marynatą z pieczarek

I rzeczywiście dałeś tylko 3-4 łyżki? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledzie proboszcza też zrobione, zastanawiam się tylko czy nie za szybko na Wigilię.  

 

post-55133-0-34327600-1671182977_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zastanawiam się tylko czy nie za szybko

jutro jadę do Warszawy , to się mogę podpiąć :D :D :D

 

W dzień wędzę ale po południu będę w domu, zapraszam. Możemy sprawdzić czy się przegryzły. Metro podjeżdża pod samą klatkę.  :D

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak Wam zazdroszcze swiezych sledzi

Wreszcie wpadłem na to jak Ci te śledzie dostarczyć.

Mogę Ci przywieźć, tak jak Ty kiedyś przywiozłaś mi chleb.  :D  Zapakuję próżniowo, schowam w kawie i psy na lotnisku nie wyniuchają.  :cool:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To jest czosnek solony z przepisu z forum, zwykły Harnaś, nie robiłem go pierwszy raz. Po zmieleniu w maszynce był normalnego koloru. Potem trafił do lodówki i na drugi dzień już był taki. Komuś się coś takiego zdarzyło, ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak? Cała partia, nie jeden słoik.

Czosnek od jesieni, od zakupu wisiał na balkonie w warkoczach.

post-55133-0-03619700-1675072102_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.