Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Komuś się coś takiego zdarzyło
Koloryt czosnku po obróbce, zielonkawy, niebieskawy, żółty czy różowy  nie jest osobliwością. To przemiany enzymatyczne  zupełnie nie wpływające na smak . Tylko inny kolor  :thumbsup:  Ten nawet ciekawy wyszedł  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobrze napowietrzony + zwiazki siarki =kolor


[Dodano: 30 sty 2023 - 14:49]

 

 

W tym linku mówią o occie i cebuli. Do kiszenia nigdy ich nie dodaję, a czosnek-nie wszystek bywa zielonkawy.niebieski.


[Dodano: 30 sty 2023 - 14:50]

Na lekcje chemii się nie chadzało.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj, może tu znajdziesz odpowiedź:

Dziękuję. Artykuł częściowo wyjaśnia ale tu mam samą sól.

 

Tylko inny kolor    Ten nawet ciekawy wyszedł 

To dobrze, że chociaż ładny kolor ale weź to do kiełbasy wsadź.  ;)

 

zwiazki siarki

To raczej śladowe ilości.

 

 

Na lekcje chemii się nie chadzało.

Chadzało ale o czosnku to nie było na chemii.  ;)  Poza tym tak jak napisałem nie robię tego pierwszy raz i kolor poprzednio był jak powinien:

post-55133-0-55637000-1675091305_thumb.jpg

 

 

Ale mam jeszcze inny pomysł, zostały mi dwie główki z tej partii, to zaraz przeprowadzę "śledztwo". 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie tak się dzieje z kiszonym. Robi się zieloniutki.

Artykuł przeczytałam troszkę pobieżnie ale trochę faktów mi się zgadza. Zielenieje czosnek zakiszony najpóźniej/późną jesienią.

Napisałeś,że użyłeś tylko soli, bez kwasu, ale on sam się wytworzył bo czosnek zaczął normalnie fermentować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym linku mówią o occie i cebuli. Do kiszenia nigdy ich nie dodaję, a czosnek-nie wszystek bywa zielonkawy.niebieski.

Zawsze dodaję czosnek w sporych ilościach do ogórków kiszonych i nigdy dotąd nie zmieniły koloru. 

Czyli to nie kwas mlekowy a jakiś inny czynnik lub zespół czynników.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyjąłem z lodówki ogórki konserwowe Krakus. Plasterki czosnku są białe - czyli nie ocet.

 

Tu https://www.fakt.pl/zdrowie/zielony-czosnek-podczas-marynowania-to-musisz-wiedziec-zanim-go-wyrzucisz/4ehqzvl   znowu piszą o kwaśnym środowisku i wspominają o miedzi w wodzie,  ale tak naprawdę nie wiadomo:

 

W sprzyjających okolicznościach - na przykład w obecności kwasu - naturalnie występująca w czosnku siarka wchodzi w interakcję z tymi enzymami, a potem z miedzią z wody. W efekcie czosnek zmienia kolor na lekko zielony lub niebieski.

[...]

Do końca nie wiadomo co wpływa na to, że jeden czosnek zmienia kolor, a drugi nie. Prawdopodobnie częściej dzieje się tak z ząbkami uprawianymi w szklarni lub w gorącym klimacie - wtedy w czosnku powstaje dużo enzymów i siarki, które sprzyjają zmianom koloru.

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli nie ocet.
Nie koniecznie ocet i kwas mlekowy. Małosolne robię cały sezon zawsze z czosnkiem - sporadycznie czosnek się przebarwiał  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jakiś inny czynnik lub zespół czynników

Zobaczymy jutro czy poszedłem dobrym tropem.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze dodaję czosnek w sporych ilościach do ogórków kiszonych i nigdy dotąd nie zmieniły koloru. Czyli to nie kwas mlekowy a jakiś inny czynnik lub zespół czynników.

Nie chodziło mi o ogórki tylko buraczki czerwone.Zapomniałem podać.Miałem na jesieni takie przypadki.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do tej godziny kolor się nie zmienił, to raczej już to nie nastąpi.

To teraz wyniki "śledztwa".

Wygląda na to że za tamte zmiany odpowiedzialna jest maszynka do mięsa. Zelmer i stalowa siatka lub/i aluminiowa komora maszynki.

Ten sam czosnek, ta sama sól, tak samo przechowywany itd. tylko tym razem jak i poprzednie lata blendowany. Blender nóż i obudowę ma z nierdzewki a przynajmniej tak mi się wydaje na pewno jest polerowany, chromowany, czy co tam jeszcze sobie chcecie. 

 

post-55133-0-26797100-1675175715_thumb.jpeg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zatem jest nauczka. Coby sprawy nie spitolić trza najpierw mała porcyje zrobić. :hmm:

Autor przepisu podaje, że mielił przez maszynkę, nie jestem pewien czy pisał coś o tym że przez siatkę z nierdzewki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru.

No to odpowiedz co było przyczyną że zzieleniał?  :)  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru.

No to odpowiedz co było przyczyną że zzieleniał?  :)  

 

Powiem uczciwie że nie wiem.... ja swój czosnek mielę we wrześniu, jak w środku nie ma jeszcze zielonego kiełka... Ty może zmieliłeś czosnek z takimi kiełkami i stąd ten kolor? może podczas kiełkowania wytwarza się jakiś enzym który zmienia później barwę? może w czosnku po jakimś czasie przechowywania zachodzą chemiczne zmiany które powodują zmianę koloru?

 

Powiedz mi jeszcze jedno, czy przy obu testach był ten sam czosnek, w tym samym wieku, z tej samej plantacji, i tak samo przechowywany? bo rozumiem że to rodzimy czosnek?

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi jeszcze jedno, czy przy obu testach był ten sam czosnek

 

 

Ten sam czosnek, ta sama sól, tak samo przechowywany itd. tylko tym razem jak i poprzednie lata blendowany.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweł, czy czosnek nie był przypadkiem z CHRL?

Wszystko zostało wcześniej napisane. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skoro wszystko już wcześniej było napisane to nic tu po mnie.

Dzięki za podpowiedzi, jedynie czego może nie napisałem, to zazwyczaj robię ten czosnek nie od razu po zakupie, więc kiełki zawsze wykrawam. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do tej godziny kolor się nie zmienił, to raczej już to nie nastąpi.

No niestety, po 4 dniach też lekko zzieleniał, chociaż nie tak mocno jak poprzednio.  :mad:  

[Dodano: 04 lut 2023 - 11:48]

post-55133-0-26166600-1675507701_thumb.jpeg

 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czosnek solony z przepisu z forum

A jakiej użyłeś soli? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.