Muski Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Komuś się coś takiego zdarzyło Koloryt czosnku po obróbce, zielonkawy, niebieskawy, żółty czy różowy nie jest osobliwością. To przemiany enzymatyczne zupełnie nie wpływające na smak . Tylko inny kolor Ten nawet ciekawy wyszedł Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Dobrze napowietrzony + zwiazki siarki =kolor[Dodano: 30 sty 2023 - 14:49] https://haps.pl/Haps...niebieskie.htmlW tym linku mówią o occie i cebuli. Do kiszenia nigdy ich nie dodaję, a czosnek-nie wszystek bywa zielonkawy.niebieski.[Dodano: 30 sty 2023 - 14:50]Na lekcje chemii się nie chadzało. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Poczytaj, może tu znajdziesz odpowiedź:Dziękuję. Artykuł częściowo wyjaśnia ale tu mam samą sól. Tylko inny kolor Ten nawet ciekawy wyszedł To dobrze, że chociaż ładny kolor ale weź to do kiełbasy wsadź. zwiazki siarkiTo raczej śladowe ilości. Na lekcje chemii się nie chadzało.Chadzało ale o czosnku to nie było na chemii. Poza tym tak jak napisałem nie robię tego pierwszy raz i kolor poprzednio był jak powinien: Ale mam jeszcze inny pomysł, zostały mi dwie główki z tej partii, to zaraz przeprowadzę "śledztwo". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zobacz czy surowe nie mają już lekkiego przebarwienia. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 30 Stycznia 2023 U mnie tak się dzieje z kiszonym. Robi się zieloniutki.Artykuł przeczytałam troszkę pobieżnie ale trochę faktów mi się zgadza. Zielenieje czosnek zakiszony najpóźniej/późną jesienią.Napisałeś,że użyłeś tylko soli, bez kwasu, ale on sam się wytworzył bo czosnek zaczął normalnie fermentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) W tym linku mówią o occie i cebuli. Do kiszenia nigdy ich nie dodaję, a czosnek-nie wszystek bywa zielonkawy.niebieski.Zawsze dodaję czosnek w sporych ilościach do ogórków kiszonych i nigdy dotąd nie zmieniły koloru. Czyli to nie kwas mlekowy a jakiś inny czynnik lub zespół czynników. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Wyjąłem z lodówki ogórki konserwowe Krakus. Plasterki czosnku są białe - czyli nie ocet. Tu https://www.fakt.pl/zdrowie/zielony-czosnek-podczas-marynowania-to-musisz-wiedziec-zanim-go-wyrzucisz/4ehqzvl znowu piszą o kwaśnym środowisku i wspominają o miedzi w wodzie, ale tak naprawdę nie wiadomo: W sprzyjających okolicznościach - na przykład w obecności kwasu - naturalnie występująca w czosnku siarka wchodzi w interakcję z tymi enzymami, a potem z miedzią z wody. W efekcie czosnek zmienia kolor na lekko zielony lub niebieski.[...]Do końca nie wiadomo co wpływa na to, że jeden czosnek zmienia kolor, a drugi nie. Prawdopodobnie częściej dzieje się tak z ząbkami uprawianymi w szklarni lub w gorącym klimacie - wtedy w czosnku powstaje dużo enzymów i siarki, które sprzyjają zmianom koloru. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 30 Stycznia 2023 czyli nie ocet. Nie koniecznie ocet i kwas mlekowy. Małosolne robię cały sezon zawsze z czosnkiem - sporadycznie czosnek się przebarwiał Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 30 Stycznia 2023 a jakiś inny czynnik lub zespół czynników Zobaczymy jutro czy poszedłem dobrym tropem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Inne źródła wspominają jeszcze dwa czynniki sprzyjające zielenieniu - czosnek przechowywany w temperaturze poniżej 20C oraz jasne oświetlenie przy rozdrabnianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zawsze dodaję czosnek w sporych ilościach do ogórków kiszonych i nigdy dotąd nie zmieniły koloru. Czyli to nie kwas mlekowy a jakiś inny czynnik lub zespół czynników. Nie chodziło mi o ogórki tylko buraczki czerwone.Zapomniałem podać.Miałem na jesieni takie przypadki. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Jeśli do tej godziny kolor się nie zmienił, to raczej już to nie nastąpi.To teraz wyniki "śledztwa".Wygląda na to że za tamte zmiany odpowiedzialna jest maszynka do mięsa. Zelmer i stalowa siatka lub/i aluminiowa komora maszynki.Ten sam czosnek, ta sama sól, tak samo przechowywany itd. tylko tym razem jak i poprzednie lata blendowany. Blender nóż i obudowę ma z nierdzewki a przynajmniej tak mi się wydaje na pewno jest polerowany, chromowany, czy co tam jeszcze sobie chcecie. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zatem jest nauczka. Coby sprawy nie spitolić trza najpierw mała porcyje zrobić. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zatem jest nauczka. Coby sprawy nie spitolić trza najpierw mała porcyje zrobić. Autor przepisu podaje, że mielił przez maszynkę, nie jestem pewien czy pisał coś o tym że przez siatkę z nierdzewki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru.No to odpowiedz co było przyczyną że zzieleniał? Edytowane 31 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Co roku mielę czosnek elektryczną maszynką Zelmer Diana i nigdy nie nastąpiła zmiana koloru.No to odpowiedz co było przyczyną że zzieleniał? Powiem uczciwie że nie wiem.... ja swój czosnek mielę we wrześniu, jak w środku nie ma jeszcze zielonego kiełka... Ty może zmieliłeś czosnek z takimi kiełkami i stąd ten kolor? może podczas kiełkowania wytwarza się jakiś enzym który zmienia później barwę? może w czosnku po jakimś czasie przechowywania zachodzą chemiczne zmiany które powodują zmianę koloru? Powiedz mi jeszcze jedno, czy przy obu testach był ten sam czosnek, w tym samym wieku, z tej samej plantacji, i tak samo przechowywany? bo rozumiem że to rodzimy czosnek? Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Powiedz mi jeszcze jedno, czy przy obu testach był ten sam czosnek Ten sam czosnek, ta sama sól, tak samo przechowywany itd. tylko tym razem jak i poprzednie lata blendowany. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Może te artykuły dadzą odpowiedź na nurtujące pytanie dlaczego czosnek zrobił się zielony. https://farm-pl.desigusxpro.com/posadka/ogorod/amarillisovye/chesnok/pochemu-zeleneet.htmlhttp://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp63.htmhttps://zywienie.abczdrowie.pl/jak-prawidlowo-przygotowywac-czosnek-aby-zachowal-swoje-wlasciwosci-zdrowotne Paweł, czy czosnek nie był przypadkiem z CHRL? Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Paweł, czy czosnek nie był przypadkiem z CHRL? Wszystko zostało wcześniej napisane. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Skoro wszystko już wcześniej było napisane to nic tu po mnie. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 1 Lutego 2023 Skoro wszystko już wcześniej było napisane to nic tu po mnie. Dzięki za podpowiedzi, jedynie czego może nie napisałem, to zazwyczaj robię ten czosnek nie od razu po zakupie, więc kiełki zawsze wykrawam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Jeśli do tej godziny kolor się nie zmienił, to raczej już to nie nastąpi.No niestety, po 4 dniach też lekko zzieleniał, chociaż nie tak mocno jak poprzednio. [Dodano: 04 lut 2023 - 11:48] Edytowane 4 Lutego 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 4 Lutego 2023 Według mnie przyczyny należy szukać w samym czosnku. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 4 Lutego 2023 czosnek solony z przepisu z forum A jakiej użyłeś soli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.