Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Galaretkę z kurczaka każdy wie jak zrobić, natomiast ja podpatrzyłem gdzieś taki oto sposób i zrobiłem na Święta:

 

Otwory robimy na szerszej stronie jajka

 

post-55133-0-11675500-1398454587_thumb.jpg

 

trochę zabawy z nakładaniem

 

post-55133-0-72906500-1398454602_thumb.jpg

 

zalewamy

 

post-55133-0-34038100-1398454603_thumb.jpg

 

końcowy efekt

 

post-55133-0-94936800-1398454603_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wspaniałe, ale to już było

Pomysł  ten prezentowała Aniaandy'ego  3 lata temu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5448-konkurs-swiateczny-nr-404-na-najciekawszy-wyrob-inny/?do=findComment&comment=157236

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wpadłem na chwilę do kuchni. Po sklasyfikowaniu łopatki zostało mi trochę II wp, wrzuciłem na patelnię,

 

post-55133-0-52312500-1406232862_thumb.jpg

 

dodałem mięso z szynki, kawałki z obróbki polędwic i polędwiczek, dwie cebule,

 

post-55133-0-25948900-1406232863_thumb.jpg

 

szklankę czerwonego wina, sól, pieprz,

 

post-55133-0-93791600-1406232863_thumb.jpg

 

M. ugotowała kaszę

 

i wyszedł z tego obiad.

 

post-55133-0-56203300-1406232864_thumb.jpg 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

SAŁATKA KALAFIOROWO - BROKUŁOWA

 

Składniki:

 

1 kalafior

1 brokuł

 

post-55133-0-22476600-1413789287_thumb.jpg

 

Sos:

 

5 łyżek jogurtu naturalnego

5 łyżek majonezu

2-3 ząbki czosnku

pęczek koperku

sól, pieprz

 

Warzywa gotujemy, ja kalafiora trzymam w wodzie 10 minut, brokuł 5 minut.

 

Przygotowanie sosu:

 

Najpierw w misce rozcieramy czosnek z solą, dodajemy jogurt i majonez,

 

post-55133-0-23650000-1413789286_thumb.jpg

 

doprawiamy do smaku solą, sporą ilością pieprzu  a na koniec dodajemy posiekany koperek.

 

post-55133-0-72338700-1413789286_thumb.jpg

 

Sos odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Przed podaniem, polewamy podzielone na mniejsze części warzywa sosem i delikatnie mieszamy.

 

post-55133-0-60251700-1413789285_thumb.jpg

 

Smacznego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z okazji urodzin M. na sobotnią kolację przygotowałem:

 

 

 

TOKANY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (wg R. Makłowicza - "Smak Tokaju i Egeru")

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

0,5 kg polędwicy wołowej ( marynowanej w oleju i musztardzie)

 

0,20 kg gęsich wątróbek

 

0,25 kg pieczarek

 

1 por ( biała część)

 

2 pomidory

 

1 ostra papryka

 

1 kieliszek czerwonego wina ( Egri bikaver)

 

2-3 łyżki sosu hiszpańskiego

 

olej

 

natka pietruszki

 

sól, pieprz

 

 

post-55133-0-64345700-1413830759_thumb.jpg

 

Polędwicę kroimy w paski około 3 x 1 cm, marynujemy w musztardzie i oleju. 

 

post-55133-0-57748700-1413830757_thumb.jpg

 

post-55133-0-63421100-1413830756_thumb.jpg

 

post-55133-0-54109100-1413830755_thumb.jpg

 

post-55133-0-59965600-1413830758_thumb.jpg

 

Odstawiamy do lodówki na pięć dni.

 

 

Sos hiszpański - zrobiłem dzień przed kolacją. 

Przygotowuje się go przez długie gotowanie wywaru wołowo - warzywnego. Następnie zasmażamy na maśle z mąką i odrobiną czerwonego wina.

 

post-55133-0-54849500-1413830760_thumb.jpg 

 

No to do dzieła:

 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, należy pamiętać, że mięso jest już z olejem.

 

post-55133-0-94094900-1413833833_thumb.jpg

 

Następnie powinien być por, ale ja pomieszałem i dałem najpierw pieczarki. Razem z pieczarkami powinna być wątróbka ale ze względu na dziwolągi tym razem nie było.  :mad: 

 

post-55133-0-90631300-1413833834_thumb.jpg

 

Teraz por. Por zeszklić.

 

post-55133-0-89966500-1413833835_thumb.jpg

 

Cały ten towar ciągle mieszamy.

 

Dodajemy odrobinę soli i pieprzu a następnie, piękny, gesty sos hiszpański.

 

post-55133-0-90136600-1413833836_thumb.jpg

 

Wlewamy czerwone wino, kilka plasterków papryki a na koniec pokrojone pomidory.

 

post-55133-0-94029700-1413833837_thumb.jpg

 

Gotowe!

 

post-55133-0-86958300-1413833832_thumb.jpg

 

Oczywiście na ziemniaki można koperek a na mięso trzeba natkę. Przejęty byłem to do zdjęcia nie dałem, bo musiało być szybko wydane wszystkim gościom. 

 

Smacznego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkiego najlepszego dla :flowers: 

Dziękuję, przekażę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze swe paszteciki zaliczone. Dziękuję Małgoś. Przepis znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9372-słodkie-a-także-słone-domowe-ciasta-małgoś/?p=375781

 

post-55133-0-03250900-1414156554_thumb.jpg

 

Generalnie robienie ciast mnie...denerwuje. Muszę iść na jakiś kurs. Niby przepis jest, zrobiłem wg niego. Ale ciasto mi tak wyrosło, że wyleciało z miski, później się okazało, że jest dwa razy za dużo - mięso owszem wyjadałem podczas smażenia, ale nie aż tyle.  :rolleyes: Nowy robot to wymieszał, więc nie kleiło mi się do rąk jak zwykle.  :devil: Ale nie wiadomo jakie grube wałkować, na 1 mm czy 5 mm? :facepalm:  Moje jest raczej na 5 ale zjadliwe. Co prawda Małgoś ma jakieś z glancem a moje takie trochę matowe. :) No i kminku nie teges, bo u mnie kminek to chyba tylko do kabanosów.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie narzekaj! Z chęcią podam adres i będę oczekiwał na przesyłkę ;)

Zaraz ruszam do Leszna ale...zapomniałem zabrać z domu.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe no to blisko :) Sluzbowo czy rodzinnie? Ja wlasnie siedze w pociagu do Kołobrzegu :)

Rodzinnie, na Tadeusza.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale ciasto mi tak wyrosło, że wyleciało z miski, później się okazało, że jest dwa razy za dużo - mięso owszem wyjadałem podczas smażenia, ale nie aż tyle.    
 

 Miske trzeba bylo wziac wieksza :tongue:

Ciasto takie mozesz faszerowac rowniez na slodko. ;)

 A w to,ze nie zjadles az tyle to nie uwierze  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja chciałem podziękować za przepis na Strogonoffa z dziczyzny. Wszyscy goście się zajadali.

Pozdrawiam

Cieszę się. Zapraszam do spróbowania innych potraw. Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

ZUPA JARZYNOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

 

Chodził za mną groszek i jakaś zupa z niego, takie coś mi wyszło. Ale po kolei:

 

Garnek 3 L

Najpierw do garnka trochę oliwy i na niezbyt mocno rozgrzanej, podsmażamy czosnek. 

Następnie, pokrojone w kostkę 2 średnie cebule,

 

post-55133-0-50223000-1416999866_thumb.jpg

 

szklimy pora,

 

post-55133-0-50112700-1416999867_thumb.jpg

 

później dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dwie pietruszki, seler góra i dół,

 

post-55133-0-47097700-1416999868_thumb.jpg

 

4 ziemniaki,

 

post-55133-0-42531100-1416999869_thumb.jpg

 

bulion wołowy,

 

post-55133-0-94377000-1416999869_thumb.jpg

 

puszka groszku. Następnym razem na pewno dam dwie, żeby było groszkowe

 

post-55133-0-89230100-1416999870_thumb.jpg

 

Wszystko zblendowałem na krem i dodałem świeże grzanki.

 

post-55133-0-86815500-1416999871_thumb.jpg

 

Smacznego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, dodał bym młody groszek mrożony. Ma piękną zieloną barwe i inny smak od konserwowego. Robie podobnie jak Ty.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, dodał bym młody groszek mrożony. Ma piękną zieloną barwe i inny smak od konserwowego. Robie podobnie jak Ty.

Właśnie miałem pytać, co byście dodały/dodali?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie zielony groszek z puszki ma inny smak.

jak lubisz groszek to ja gotuje z nim zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalam przepis na forum 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie zielony groszek z puszki ma inny smak.

jak lubisz groszek to ja gotuje z nim zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalam przepis na forum 

no to zdecydowanie jaki groszek polecasz ? z puszki, czy młody mrożony ?

A zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalaś. Podaj jesze raz.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pioro, sorry, a czemu Ty tak bez majtek tańczysz ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.