Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#101 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2272 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 lis 2014 - 19:10

:D :laugh: :laugh:



#102 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2014 - 19:14

polecam mrozony, z puszki ma inny smak.

 jesli nie ma to podalam u siebie zeby Pawlowi nie zasmiecac

https://wedlinydomow...tylko/?p=386084

 

 


pioro, sorry, a czemu Ty tak bez majtek tańczysz ?

sprzedal gatki kupil miodek  :tongue:



#103 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 26 lis 2014 - 22:23

Ja też jestem za groszkiem mrożonym a  w wersji bez grzanek można wszystkie jarzyny zmiksować i dopiero do nich dodać  groszek by był w całości .



#104 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 23 gru 2014 - 23:54

Karkówka zamarynowana na pierwszy dzień Świąt.
 
Załączony plik  Karkówka Maxella_ marynowanie.jpg   65,3 KB   12 Ilość pobrań
 
 
Przepis:

Karkówka Maxella

#105 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 25 gru 2014 - 23:37

Karkówka wyśmienita, wszyscy goście zachwyceni. 

 

Załączony plik  Karkówka Maxella_ gotowa.jpg   61,26 KB   14 Ilość pobrań



#106 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 26 gru 2014 - 07:43

Paweł karkóweczka jak malina, a że uwielbiam pod każdą postacią nie omieszkam spróbować zdublować, tylko muszę przerobić to co nawędziłem na święta...



#107 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 26 gru 2014 - 08:02

Ciekaw jestem do jakiej temp. w środku piekłeś. Moja będzie serwowana dzisiaj, zobaczymy jakie będą oceny.  :)



#108 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 26 gru 2014 - 08:20

Karkówka wyśmienita, wszyscy goście zachwyceni.

Ładnie się prezentuje ta Twoja karkóweczka :thumbsup:



#109 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2272 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 gru 2014 - 08:46

Pieknie wyglada i na pewno smaczniutka :tongue: :thumbsup: :clap: :clap:



#110 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 26 gru 2014 - 11:46

Ciekaw jestem do jakiej temp. w środku piekłeś. Moja będzie serwowana dzisiaj, zobaczymy jakie będą oceny.  :)

Po dwóch godzinach w 190 stopniach, jak zmierzyłem było 69 st. w środku.



#111 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 27 gru 2014 - 09:23

Ja parzyłem do 73 w środku. Wyszła rewelacyjnie. Do tego sałata z przepisu Maxella  :tongue: . Oceny gości bardzo dobre.  :)



#112 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 gru 2014 - 11:53

Oprócz wymienianych wcześniej śledzi  https://wedlinydomow...eczne/?p=391024 dodatkowo znalazły się jeszcze na stole śledzie Małgoś http://wedlinydomowe...d=1118&Itemid=4

 

Załączony plik  Śledzie.jpg   48,81 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 29 gru 2014 - 14:10
poprawa linków


#113 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 gru 2014 - 13:17

nie omieszkam spróbować

Spróbuj bo warto, nasz "Ojciec założyciel" wie co dobre.  :D



#114 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 31 gru 2014 - 19:05

Sałatka z tuńczyka od Joli.

 

Załączony plik  Sałatka z tyńczyka Joli 2 .jpg   45,59 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Sałatka z tyńczyka Joli.jpg   51,09 KB   9 Ilość pobrań

 

http://przepisyjoli....em-porada-joli/

 

 

 



#115 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 06 sty 2015 - 20:18

Dziś mam dla Was zupę, jaką podawano w pierwszej klasie na Titanicu.
 
Zupa z Titanica
 
Moja wersja
 
Składniki:
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_1.jpg   56 KB   10 Ilość pobrań
 
Olej
5 średnich cebul
4 marchewki
Bekon - polędwica wędzona 160 g
5 ząbków czosnku
Pęczak – 200 g
Białe wino 2/3 szklanki,
irlandzka whiskey
Bulion wołowy - 2 L
Filiżanka śmietany
Sól, pieprz, czerwony ocet winny
bouquet garni – (pietruszka, tymianek, listek bobkowy)
 
Przygotowanie:
 
Na oleju do miękkości smażymy cebulę ale tak aby nie zbrązowiała.
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_2.jpg   44,49 KB   10 Ilość pobrań
 
Następnie dorzucamy marchewkę,
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_3.jpg   57,53 KB   10 Ilość pobrań
 
polędwicę
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_4.jpg   60,57 KB   10 Ilość pobrań
 
i dusimy kilka minut.
 
Dokładamy posiekany czosnek i dusimy wszystko razem kilka minut.
Sypiemy pęczak, sporo pieprzu,
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_5.jpg   60,11 KB   10 Ilość pobrań
 
dolewamy wino i odrobinę whiskey.
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_6.jpg   64,18 KB   10 Ilość pobrań
 
Następnie bulion.
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_7.jpg   53,63 KB   10 Ilość pobrań
 
Zamaczamy bouquet garni i gotujemy około 45 minut, do miękkości marchewki.
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_8.jpg   66,47 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  Zupa z Titanica_9.jpg   63,72 KB   10 Ilość pobrań
 
Po tym czasie dodajemy śmietanę i łyżkę octu winnego. Jeszcze odrobinę whiskey i traktujemy zupę blenderem, nie koniecznie na jednolity krem.
Przed podaniem dodajemy jeszcze soli i pieprzu a na talerz odrobinę śmietany i łyżkę whiskey.
Posypujemy natką. 
 
Załączony plik  Zupa z Titanica_10.jpg   50,12 KB   10 Ilość pobrań
 
I rewelacyjna zupa gotowa.
 
s6722.gif
 
 
A tu oryginał:
 
Makłowicz w podróży - Tropem legend

Użytkownik paweljack edytował ten post 21 sty 2016 - 22:37


#116 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 06 sty 2015 - 21:25

Hmmm, mam jeszcze polędwice świąteczną :rolleyes: - może w ten sposób ją zagospodaruję tylko do sklepu po wiskacza trzeba podjechać :)



#117 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 sty 2015 - 21:39

Generalnie zjadam naprawdę wszystko ale tej zupy zjadłem tylko łyżkę:/wszystko mi normalnie rosło w gębie!ale zaznaczam że jadłem orginal wersje,po mojemu szkoda whiskey;)aleee są smaki i smaczki a może twoja jest lepsza od orginału;)

#118 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 06 sty 2015 - 21:44

Generalnie zjadam naprawdę wszystko ale tej zupy zjadłem tylko łyżkę:/wszystko mi normalnie rosło w gębie!ale zaznaczam że jadłem orginal wersje,po mojemu szkoda whiskey;)aleee są smaki i smaczki a może twoja jest lepsza od orginału;)

A jesteś w stanie powiedzieć co Ci nie odpowiadało? Marchewka, cebula czy kasza?

Moja M. dziś powiedziała, że zamiast kaszy wolałaby z ziemniakami. A tak poza tym, że smakuje.  :)



#119 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 sty 2015 - 21:50

Powiem tak było to zmiksowane i nie wiem co tam było pewno to co ty zapodałeś;)może za wiele wiski no nie podeszła mi za pierona;)A i taka ciekawostka w muzeum titanica zapodawają tą zupkę;)

#120 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 06 sty 2015 - 21:56

może za wiele wiski

Pochodzę z Wielkopolski, wierz mi, nie dałem za dużo.  :laugh:

 

 

A i taka ciekawostka w muzeum titanica zapodawają tą zupkę ;)

Stamtąd mam przepis  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych