Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#141 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 23 sty 2015 - 15:41

U nas nazywa się to  kopytka 

Myślę, że wszędzie to są kopytka a tylko u mnie szagówki. 



#142 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3303 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 23 sty 2015 - 16:33

Mój Tata też tak nazywał kopytka :rolleyes:



#143 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12767 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 sty 2015 - 18:41

Szagówki wczoraj pyknąłem.

 

 No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski . :D  Był taki okres w dzieciństwie że szagówy były raz w tygodniu . Oczywiście mięso z ciemnym sosem i gotowana kiszona kapusta .  W tamtych czasach bardzo smakowało ale dzisiaj podnosi trochę wagę ciała :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam



#144 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2015 - 19:12

Pawel ,u mnie tez sa kapytka i moje ulubione..ech tylko te kilogramy  :tongue:  :D



#145 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 23 sty 2015 - 20:29

Mój Tata też tak nazywał kopytka :rolleyes:

Może mamy wspólne korzenie?  :rolleyes:

 

 

 

 

Szagówki wczoraj pyknąłem.

 W tamtych czasach bardzo smakowało ale dzisiaj podnosi trochę wagę ciała :D

 

 Jest to pewien problem  :D  pozdrawiam.



#146 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 sty 2015 - 20:57

Mój Tata też tak nazywał kopytka :rolleyes:

A mój Chrzestny, jak był mały, nazywał "ładne kluski"  :D



#147 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 26 sty 2015 - 21:14

CHILI CON CARNE

 

 

Przedstawiona wersja tego znanego dania pochodzi z jakiejś zagranicznej książki i w oryginale skład jest taki:

 

 

750 g mięsa mielonego

400 g czerwonej fasoli namoczonej przez noc 1,5 l wody

750 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w ćwiartki.

3 duże, drobno posiekane cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki chili

2 łyżeczki oregano

sól, pieprz Cayenne

 

 

 

Pierwszy raz to danie robiłem zimą, gdy nie było dobrych pomidorów. W praktyce od kilkunastu lat skład jest taki:

 

1 kg mięsa mielonego wołowego.

3 puszki fasoli czerwonej

5 puszek pomidorów bez skóry

4-5 ząbków czosnku

2 łyżki oregano

reszta jak wyżej.

 

Mięso smażymy najpierw, potem dokładamy cebulę.

W międzyczasie wkładamy do garnka fasolę i pomidory, następnie dodajemy mięso, przyprawy i gotujemy razem około 45 minut. Oregano dodajemy 20 minut przed końcem gotowania.

Przy mniejszych ilościach mięsa, fasoli daję o jedną puszkę mniej niż pomidorów.

 

Załączony plik  CHILI con carne.jpg   47,57 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 21 paź 2017 - 10:15


#148 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 26 sty 2015 - 23:25

CHILI CON CARNE

Oj dawno już nie robiłem, ale żeś mi przypomniał. :)



#149 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 26 sty 2015 - 23:31

Paweł,

Narobiłeś mi smaka, więc na szybko zamiast zrobić, na jutro zaplanowaną lazanię, trzasnąłem powyższe.

 

Załączony plik  Chili-Con-Carne.jpg   100,74 KB   5 Ilość pobrań

 

Właśnie spróbowałem. Jeszcze gorące, i ciut przyostre.

Postoi do jutra, to się wyrówna.



#150 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 sty 2015 - 09:28

Paweł,

Narobiłeś mi smaka, więc na szybko zamiast zrobić, na jutro zaplanowaną lazanię, trzasnąłem powyższe.

 

 

Właśnie spróbowałem. Jeszcze gorące, i ciut przyostre.

Cieszę się, że podsunąłem pomysł a ostrość wiadomo, trzeba dopasować.



#151 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1958 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 27 sty 2015 - 10:04

Paweł te Twoje kopytka z tą karkówką i ciemnym sosem  :tongue: kompletny odjazd, a co do nazw regionalnych u mnie to się chodzi szago lub na szago, ale tą nazwę co do kopytek pierwszy raz słyszę, fajna jest. A ta twoja kuchnia obłędna jest  :clap: Pozdrówko


Użytkownik Baca edytował ten post 27 sty 2015 - 10:05


#152 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 sty 2015 - 10:11

Dziękuję Baco.

 

 

 

u mnie to się chodzi szago

A u mnie tnie się kopytka na szagę, czyli robi szagówki.


Użytkownik paweljack edytował ten post 16 sie 2015 - 22:10


#153 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 27 sty 2015 - 10:36

No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski

A mnie jeszcze nie przekonał :tongue: ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz :facepalm: tylko nie dzwoń do LP :laugh:

Przenieś mój post do kafejki ... to podyskutujemy  po poznańsku ;) nie chcę Ci tu zaśmiecać Twojego tematu.



#154 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 27 sty 2015 - 10:46

CHILI CON CARNE

Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany :thumbsup:



#155 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 sty 2015 - 11:44

 

No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski

  :tongue: ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz :facepalm:

U mnie są plindze i kalafa też, radyskę znam ale zawsze rosły rzodkiewki, 

za to w antrejce na ryczce zawsze stały bumsy w tytce.  :tongue:



#156 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 sty 2015 - 12:01

"Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry"  :tongue: 



#157 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 sty 2015 - 15:00

"Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry"  :tongue: 

No wiesz, takich wierszyków to już nie znam, bo w mieście się urodziłem  :D  :rolleyes:



#158 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 sty 2015 - 15:08

Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem :)  ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.

Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie”  :tongue: 



#159 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 sty 2015 - 15:09

Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem :)  ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.

Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie”  :tongue: 

i czapkie  :D  ale wierszyk ładny.



#160 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 27 sty 2015 - 15:10

 

CHILI CON CARNE

Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany :thumbsup:

 

Posypałem po wierzchu swoją porcję utartym cynamonem - ciekawe połączenie - dziękuję :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych