Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Składniki masa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól.   To musi być super.  

 

:facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robię bez ziemniaków

Ale wiesz, u nas w Wielkopolsce musi być z pyrami.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to kolejna zupa. Tym razem od Joli.  http://przepisyjoli.com/2015/02/zupa-gulaszowa/

 

post-55133-0-09976500-1431801373_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to kolejna zupa. Tym razem od Joli.  http://przepisyjoli....zupa-gulaszowa/
 

 

Paweł.. Joli nie znam, ale gulaszową w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..znam Jolę , ale do obiadu nigdy nie dotrwałem.... :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Robię bez ziemniaków

Ale wiesz, u nas w Wielkopolsce musi być z pyrami.  :D

 

 

No jo, toć my w Borach tyż lubim bulwy, najwincy dukane abo krylki  :D  :D  :D

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł.. Joli nie znam, ale gulaszową w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła  :)

Dzięki Halusiu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja generalnie nie stosuję żadnych zup w torebkach oprócz sporadycznie barszczu białego ,czy żurku  no i właśnie węgierskiej  zupy gulaszowej z Knorra  do zwieńczenia dzieła.Mimo zawartych tam glutaminianów i tym podobnych znakomicie podkreśla smak tej ulubionej zupki.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gulaszowa sama gotuje ,nawet nie pomyslalam zeby torebkowej dodawac ,chyba dla popsucia smaku :tongue: ,zupy gotuje sporadycznie , od kiedy mam psa to zazwyczaj wykorzystuje bulion po wolowym miesie. Gulaszowa to najlepiej rozgrzewajaca zupa zimowa smakuje najlepiej nastepnego dnia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic tu nie prezentowałem, bo i komu chciałoby się robić gorące obiady w takie upały. No to coś na zimno.

 

 

GAZPACHO wg R. Makłowicza

 

Składniki:

 

0,5 kg pomidorów

1 ogórek świeży
1 cebula
4 – 6 ząbków czosnku
1 zielona papryka ( dodałem też żółtą)

miękisz z białej bułki
oliwa
ocet z sherry
nasiona kminu
woda
sól

 

Przygotowanie:

 

Ogórki obrać ze skórki, usunąć pestki, posiekać. 

Pomidory wydrążyć i pokroić. 
Posiekać część cebuli i papryki, dodać do pomidorów i ogórków. 
Dorzucić czosnek, miękisz z namoczonej bułki, ocet, oliwę. 
Wszystko zmiksować i rozcieńczyć oliwą i zimną wodą.
Zupa nie powinna być bardzo gęsta. 
Posolić, wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. 
Jeść np. z grzankami, drobno posiekaną cebulą i papryką.

 

 

post-55133-0-43578600-1439580524_thumb.jpg

 

 

Myślę, że to dobra alternatywa dla rodzimych chłodników, zwłaszcza teraz gdy są najlepsze pomidory.

No i najważniejsze - nic nie urywa, jak w pewnym dowcipie.  :D

 

 

Smacznego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta potrawa dokładnie nazywa się Gaspacho Andaluz. Bardzo zdrowa i smaczna 'zupka'

Można zamiast wstawiać do lodówki dodać kostki lodu.

Kminku oryginalnie nie dodaje się. W ogóle ta przyprawa tu nie pasuje. Lepsza byłaby mięta. No ale jak kto woli.

 

Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kminku oryginalnie nie dodaje się. W ogóle ta przyprawa tu nie pasuje. Lepsza byłaby mięta. No ale jak kto woli.

Nasiona kminu - kmin rzymski - kumin.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nom. Nie ma go w ori przepisie. Z przypraw dodaje się tylko sól.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ogórki i pomidory powinno się drylować.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nom. Nie ma go w ori przepisie. Z przypraw dodaje się tylko sól.

http://targsmaku.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/na-upaly-gazpacho,63588.html

 

"Kumin z kolei to pozostałość silnych w Andaluzji wpływów mauretańskich."

 

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/gazpacho-czerwone/

 

http://www.food.com/recipe/real-spanish-gazpacho-from-spain-242054

 

Nie chce mi się szukać dalej.  :)

 

To, że gdzieś ktoś, nie dodaje, to nie znaczy, że w oryginale kuminu nie było.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałem wiele przepisów z Gaspacho i nie spotkałem w żadnym z nich innych przypraw niż soli. Język hiszpański znam perfekcyjnie więc nie ma opcji abym czegoś nie doczytał ;) Jutro specjalnie kupię gotowe Gaspacho w kartonie i wrzucę tu fotkę.

 

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro specjalnie kupię gotowe Gaspacho w kartonie i wrzucę tu fotkę.

Może lepiej przygotuj coś w swoim kąciku ciekawego z kuchni hiszpańskiej, zamiast tak łatwo wchodzić w buty tych, których niedawno krytykowałeś.   :thumbsup: 

 

Bardziej jakoś wierzę znawcom tematu, niż kartonikowi ze sklepu. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tego tekstu o wlażeniu komuś w buty.

 

W przepisie tradycyjnym jest opcjonalnie szczypta kminku ale nikt go nie dodaje tak samo cebuli lub czerwonej papryki. To o czym pisze nie ma na celu podważać tego co napisałeś a jedynie jako informacja ważna i przydatna.

Pierwsze Gaspacho Andaluz piłem 14 lat temu i z niejednego miksera próbowałem.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tego tekstu o wlażeniu komuś w buty.

Może w wolnej chwili na PW Ci wyjaśnię.

 

 

W przepisie tradycyjnym jest opcjonalnie szczypta kminku

Widzę, że obojętne Ci czy kmin czy kminek.  :D

 

Kminku na pewno przepis nie podaje, ale kumin jednak jest.  :clap:  Jestem uratowany.  :D

 

 

a jedynie jako informacja ważna i przydatna.

Wiesz, taka informacja to dla mnie brzmiałaby mniej więcej tak:

Mieszkam "fyfnaście" lat w Hiszpanii, zjadłem sporo gazpacho, przeczytałem parę książek kulinarnych i choć w tradycyjnych przepisach był kumin, to dzisiaj Hiszpanie zazwyczaj go nie stosują, podobnie jak cebuli itd. Z powodu jakiegoś tam, albo bez powodu. Choć dla mnie powód byłby ważny.   :)

 

A ocet z cherry stosują do gazpacho?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W oryginalnym przepisie jest napisane: un pellizco de comino.

Czyli szczypta kminku. Comino to kminek.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Poczytaj tu http://m.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/receta-de-gazpacho-andaluz-tradicional

 

Jak będziesz miał problemy z tłumaczeniem to chętnie pomogę.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Comino to kminek

Podpowiedz jak po hiszpańsku jest kumin?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Comino

Dziękuję. To wiele wyjaśnia, zresztą sprawdziłem wcześniej w słowniku.  :)

 

Może dla Hiszpanów kminek i kmin to jedno, przynajmniej w języku, natomiast to dwie różne przyprawy, zresztą na początku sam napisałeś, że kminek tu nie pasuje.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed chwila spytałem się 3 starszych Hiszpanek czy dodają kminek-comino do Gaspacho i kategorycznie zaprzeczyły.

W linku pisze wyraźnie, że kminek dodaje się opcjonalnie.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.